Cyclo-cross

Winter Kúp

Aki a szombat délutánt a hetényegyházi lovaspályán töltötte, nem bánta meg, hogy télen se akasztotta szögre a kerékpárját. Különösen, hogy ezen a téli napon verőfényes tavasz volt. De a tökéletes élményhez szükség volt egy izgalmas vonalvezetésű pályára is, no meg, elsősorban egy csomó elszánt bringásra.

Ahogy az a versenykiírásban is szerepelt, a négyfordulós Winter Kúp terepkerékpár-verseny kiváló lehetőség azon bringások számára, akik télen se akarják abbahagyni a tekerést, valamint a kezelések hatására a lehető legjobb kondival vágnának neki márciusban az új szezonnak. És ahogy azt Sáfár Tamás, az esemény szervezője ígérte, mind a négy forduló más és más jellegű lesz.

És úgy is lett! Az első forduló egy körverseny volt novemberben, a Hetényegyháza mögötti földutakon, a homokban, a második már egy vegyes terepen rendezett nagy kör volt decemberben, a Nyíri erdő körül, a ménteleki aszfalt érintésével. Itt már nem csak a homok, de az olykor félkerékig érő sár is nehezítette a versenyzők dolgát.

És január 20-án elérkezett a harmadik forduló ideje, amikor egy váratlan húzással, a verseny a hetényegyházi lovaspálya akadályai közé került! (Köszönet illeti a Hetényegyházi Fogathajtó és Hagyományőrző Egyesületet és elnökét, Gönczi Imrét, akik rendelkezésre bocsátották a lovaspályát!). A hely a mesterséges és természetes akadályainak köszönhetően kiválóan megfelelt egy házi cyclocross verseny megszervezésére, amihez már csak egy izgalmas nyomvonalat kellett kijelölni. És ez sikerült is! Voltak igen szűk, technikás kanyarok, volt vizesárok (igaz, víz  nélkül), kaptató fel, meredeken zuhanó le, leszállásra és felmászásra kényszerítő elemek, szóval minden, ami ahhoz kell, hogy a verseny mindenkit megizzasszon.

Egy kör kb. egy kilométer volt, a tervek szerint tizenöt kör volt a fejadag. Ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva, amint az első versenyző teljesíti a penzumot, a többiek számára elérkezett az utolsó kör. Ettől kezdve, amint valaki átér a célvonalon, leintik, és beírják a megtett köreinek számát. A célvonalon (mely egy “hegyi befutó” volt) ezúttal Gohér Mihály száguldott át először. Misinek nem vert oda a dolog, ugyanis a Piroska Szörp Kecskeméti ES CX-esei közül ő volt a legeredményesebb ebben a téli szezonban. És ugyanígy a mezőny elején végeztek azok a bringások, akik hétvégenként részt vettek az országos cyclocross bajnokság futamain.

Persze nem szabad megfeledkezni az MTB-sekről sem, akiknek a Winter Kúp négy terepfutama igazi csemege! Ők azok, akik közül néhánynak még a CX-es mezőny tagjai közé is sikerül beékelődni.

Akit külön is ki kell emelni, az a mezőny egyetlen hölgytagja Tóth Fruzsina! Nos, Fruzsi, aki édesapjával, Tóth Rolanddal érkezett, nem csak az egyetlen nő volt, de a mezőny legfiatalabb versenyzője is. Élete első versenye egy igazi, férfias küzdelem volt, ő pedig kiválóan teljesített a kemény pályán! Fáradt mosolyából ítélve egyértelműnek tűnik, maga is elégedett volt teljesítményével, így valószínűleg láthatjuk őt a zárófordulóban is.

A záróforduló pedig akkora falat lesz, hogy legalább annyi energiát felemészt, mint amennyit az első három forduló együtt! Ugyanis a februári, Winter Kúp IV. a sokak által már jól ismert Vad Kunság kissé nehezített változata lesz. A nyomvonal majdnem ugyanaz, de a kis csavar azok számára is izgalmassá teszi a kihívást, akik teljesítették az eddigieket az elmúlt évek során.

A legextrémebb versenyző Zubornyák György, aki egy ősrégi egy acélvázas, csomagtartós nagypapa biciklivel alázta a mezőny egy részét.

Forrás: hiros.hu
Fotó: Minkó Zsolt

'Fel a tetejéhez' gomb