MTB

Célegyenesbe ért a Mountain Bike Diákolimpia – Országos Döntő június 6-án

BringaSport – 2015.05.23 – A múlt héten Bükkszentkereszten lezajlott területi döntővel célegyenesbe értek a mountain bike diákolimpiások. Az április közepe óta tartó területi döntőkön 19 megye, összesen több mint 350 diákja mérkőzött meg a döntőbe jutásért, amely június 6-án kerül megrendezésre Veszprémben. A Mountain Bike Diákolimpia Országos Döntő előnevezése ma indult, határideje 2015. június 2. (kedd) éjfél.

Versenykiírás >>
Online nevezés >>
Facebook esemény >>

A legutolsó területi döntő múlt hétvégén zajlott le Bükkszentkereszten, rendezői a Kis-Galya KSE és a Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola voltak. A szervezők a Lapka Sportpályán alakították ki a versenyközpontot, ahol közel hatvanan jelentkeztek be a rajthoz. Elsőként a diákolimpia résztvevői kezdték meg az idén bevezetett ügyességi számot. Itt az U15-ös korosztály volt a legfelkészültebb, mert alig hibáztak az ügyességi feladatokban.

Az XCO számot az U9-es csapat kezdte meg 1 és 2 körrel, majd sorban követték az U11-esek 2 és 3, valamint már nehezebb pályán az U13-as mezőny szintén 2 és 3 körrel. Itt kis szünet következett, hiszen az ovisok két betétfutama színesítette a rendezvényt a szülők, érdeklődők számára. 13 ovis küzdött 3 korcsoportban a helyezésekért és a díjakért. Majd az U15-U19 korosztályok fejezték be futamaikat.

Újdonságként a kategória győztesei hazavihették a verseny kabalafiguráját egy “MTB Diákolimpia Bükkszentkereszt 2015” hímzéssel ellátott plüss rókát, ami örök emlék marad a fiataloknak. A kilenc tanintézet közötti csapatversenyben – az egyéni versenyzők helyezése alapján szerzett pontok összesítése után – a Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola (Bükkszentkereszt) végzett az első helyen.

A hét területi döntőn összesen több mint 350 indulót regisztráltak, akik nagy része a licensz nélküli kategóriákból került ki. A területi döntők rendezőinek egyöntetű határozata alapján a “B”, azaz a licensz nélküli versenyzők közül a területi döntőn első hat helyezést elért versenyző nevezhet az országos döntőbe, ezzel maximálisan kihasználva a szabályzatban taglalt “Szabadkártya” kiosztásának lehetőségét. (A kerékpáros vagy triatlonos licensszel rendelkezők megkötés nélkül vehetnek részt az országos megmérettetésen.) A Diákolimpia Országos Döntőjének a tétje a tanévi „Magyarország Mountain Bike Diákolimpia® Bajnoka” cím elnyerése melett az első három helyezetteknek járó 10 többletpont a felsőoktatási továbbtanuláshoz.

“Az idei Mountain Bike Diákolimpia több szempontból is különlegesnek mondható, hiszen az újonnan létrehozott rendszer mindamellett, hogy lefedi a teljes országot, még fejleszthető, strukturált és bővíthető is. Mivel a Diákolimpia a köztudatba és az iskolai közösségekbe már jól bevezetett fogalom, ezért a sorozat jó lehetőséget nyújtott arra, hogy ezen keresztül népszerűsítsük a hegyikerékpározást, bővítsük az utánpótlás tábort” – mondta Tóth András, a Mountain Bike Diákolimpia koordinátora és a veszprémi országos döntő főszervezője. “Nagyon sok munkánk van abban, hogy az idei montis diákolimpia ilyen sikeresen zajlott, ezúton is köszönöm minden szervező tagegyesületnek a közreműködést! A korábbi években is rendeztek már versenyt ezek az egyesületek, idén viszont szinte teljes mértékben sikerült egységesíteni a szabályrendszert, amit sikernek tartok. Sokat tanultunk az idei évből és remélem, hogy jövőre tovább tudunk fejlődni.”

***

A Mountain Bike Diákolimpiáról:

A Diákolimpia® egy versenyrendszer, amely a diákok számára biztosít lehetőséget arra, hogy összemérjék tudásukat egymás ellen. A Diákolimpia® a köztudatba és az iskolai közösségekbe már jól bevezetett fogalom. Egy igazán jó lehetőség arra, hogy a hegyikerékpározást népszerűsítsük, utánpótlást keressünk egy jól felépített rendszerben.
Az ország egyre több pontján, a kerékpáros egyesületeken belül működő utánpótlás műhelyek eddig is rendeztek tehetségkutató vagy egyszerűen csak tavaszi gyerekversenyeket. Ezek a versenyek a szabályok egységesítése, majd a Diákolimpia® rendszerébe integrálása után kiváló win-win konstrukciót adnak, amelyből a diákok, vagyis a leendő mountain bike-os utánpótlás csak profitálni tud.

Rövidtávú célként tekinthetünk egy jól működő, kétszintű rendszer megalkotására, ahol a régiókban a résztvevők előválogatása történik és a jobb versenyzőknek továbbjutási lehetőségük van az országos döntőbe. Középtávon a mountain bike népszerűségének növekedése után a regionális versenyek számát tovább lehet növelni, akár megyékre bontani. Az országos döntőbe továbbjutó diákok száma ezzel arányosan szintén növekedni tud. A döntő kettő naposra bővítésével kezelhetővé válik a megnövekedett résztvevői létszám is. Hosszútávú cél lehet a területi (megyénként 2-4) selejtezők bevezetése, amin keresztül még több utánpótlás korú leendő versenyzőt lehet elérni és kiszűrni közülük a leendő versenyzőket.

'Fel a tetejéhez' gomb