Országút
Kiemelt

Fetter Erik új magyar kontinentális csapatban teker jövőre

Fetter Erik magyar kerékpáros csapatban, a jövőre már kontinentális szintű Team United Shippingben teker a következő idényben. Kedden vált hivatalossá, hogy a 24 esztendős bringás öt idény után távozik az Alberto Contador és Ivan Basso nevével fémjelzett olasz prokontinentális csapattól, a Polti-Kometától.

“A Kometánál töltött évekre abszolút pozitívan gondolok vissza, ez a csapat adott lehetőséget, hogy profi szintre kerüljek és mindent megadott ahhoz, hogy a világ legnagyobb versenyein szerepeljek. A csapat miatt lehettem ott a Giro d’Italia magyarországi Nagy Rajtján, nagyon szép dolgokat értünk el együtt” – idézte fel az MTI-nek a 2020 óta tartó időszakot a kétszeres magyar időfutambajnok, aki kétszer indulhatott a Girón, 2022-ben 83. volt összetettben, a 2023-as viadalt nem fejezte be. Háromszor is részt vett az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok közül a naptári évben utolsó lombardiai körversenyen.

Fetter hozzátette: ennyi idő után úgy érezte, friss impulzusokra és váltásra van szüksége. Elárulta: volt lehetősége maradni, illetve más külföldi csapathoz is szerződhetett volna, ám végül néhány beszélgetés után a formálódó magyar egyesület mellett döntött. A jövő évi állomáshelyét pénteken a csapat honlapján jelentették be: a 2025-ben a nemzetközi szövetség (UCI) három profi szintje közül a legalsó kategóriában, azaz a kontinentális sorok közé jegyzett Team United Shippingben teker.

“Újra magyar csapatnál fogok versenyezni 2025-től” – közölte az MTI-vel Fetter, aki 2019-ben az akkor ugyancsak kontinentális Pannon Cycling versenyzője volt.

Az eddig amatőr státuszú United Shipping színeiben indult már az előző szezonban is a szintén kétszeres időfutambajnok Pelikán János, aki idén ebben a számban harmadik volt az ob-n, az Európa-bajnokságon 21., a világbajnokságon pedig 36. lett.

“Motiváló tényező volt, hogy magyarokkal dolgozhassak együtt. Saját tapasztalatból tudom, hogy 18-19 évesen nagyon nehéz itthon kerékpárosnak lenni, ez is a célunk a csapattal, hogy nagyrészt fiatal, magyar versenyzőkből álljon, akik mellé társulnak majd a tapasztaltabb és külföldi bringások” – fejtette ki Fetter.

“Magyarországon minden adott: vannak versenyzők, valamint olyan vállalatok, akik beállnak egy ilyen projekt mögé. Itt meg fogom kapni százszázalékosan a támogatást, ami ahhoz kell, hogy kihozzam magamból a bennem rejlő potenciált. Ha ez sikerül, ahhoz fognak eredmények is társulni” – fogalmazott Fetter Erik, aki elmondta: akkor lenne a legboldogabb, ha a csapat és ő együtt tudna fejlődni. Erre lát is lehetőséget, mivel szerinte jó a költségvetés, a versenytervezet és a csapat igyekszik mindenből a legmagasabb minőséget biztosítani a versenyzőknek.

“Akár két éven belül csapatként szintet léphetnénk, ez lenne a legálomszerűbb forgatókönyv” – szögezte le. A United Shipping a második jelenlegi magyar kontinentális kerékpárcsapat, az Epronex-Hungary 2023 óta ilyen besorolású.

A United Shipping 2025-ös kerete (a csapat honlapja alapján): Fetter Erik, Pelikán János, Michal Schuran, Mihajlo Stolic, Feldhoffer Bálint, Veljko Stojnic, Szijártó Zétény, Palumby Zsombor, Endrédi Máté, Mórocz Barnabás, Csáki Szabolcs, Catalin-Luca Campean

„Nagyon örülünk, hogy nekivághatunk ennek az izgalmas projektnek. A kiválóság és az innováció iránti elkötelezettségünk túlmutat a logisztikán. Hiszünk a sport inspiráló és egyesítő erejében és úgy látjuk, hogy a kerékpározás értékeink tökéletes megtestesítője” – mondta Kummer Zoltán, a United Shipping Hungary ügyvezetője, aki maga is szenvedélyes amatőr kerékpáros.

Az új kontinentális csapat a tehetséges magyar és nemzetközi versenyzők számára kínál lehetőséget a legmagasabb szintű versenyzésre, kinevelve a kerékpáros tehetségek következő nemzedékét.

„Szeretnénk fellendíteni a magyar kerékpársportot, s egyúttal Valter Attila és más hazai kiválóságaink nyomdokaiba lépni. Hosszútávú célunk, hogy a fiatal versenyzőket is fejlesszük, különösen az U19-es tehetségeket, biztosítva számukra az erőforrásokat és a támogatást, amelyre szükségük van ahhoz, hogy idővel továbbjussanak a kontinentális csapatba, és teljes potenciáljukat kiaknázzák.”

„Geoffroy Lequatre korábbi profi versenyző nemzetközi igazgató, Dér Zsolt sportszakmai tanácsadó és Dejan Percic sportigazgató vezetésével versenyzőink megkapják azt az útmutatást és támogatást, amelyre szükségük van ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújthassák, mivel úgy gondoljuk, hogy a háttérben dolgozó személyzet is kulcsfontosságú a siker elérésében” – mondta Kummer Zoltán.

'Fel a tetejéhez' gomb