MTB
Kiemelt

Embert próbáló körülmények az XCO Magyar Kupa 3. futamán

Szatmáry és Buzsáki az elit futam győztesei

Az elmúlt hétvégén idén már második alkalommal látogatott el az Ózd melletti csendes kis településre, Hangonyba a hazai XCO szakág színe java kiegészülve északi szomszédunk jó néhány versenyzőjével együtt. Az Ózdi Kerékpáros Egyesület a tavaszi Borsod MTB Series futama után ezúttal a Magyar Kupa sorozat 3. állomását rendezte, ami egyúttal UCI pontokat ért az Elit felnőtt férfi, Elit női és U19-es fiú és lány korosztályokban, bár utóbbiban nem állt rajthoz versenyző.

A nevezők közül sokan már a szombati pályabejárásra megérkeztek és a versenyközpont kempingezésre alkalmas adottságainak köszönhetően az éjszakát is Hangonyban töltötték.

Vasárnap már kora reggel érezhető volt, hogy bizony meleg lesz a nap folyamán és nem csak az erő, hanem a megfelelő frissítési taktika is beleszólhat az eredmények végkimenetelébe. A rendező klub a tavalyi „nagy pályát” az idei évre tovább fejlesztette, így a kör második felében található mászás hosszabb lett, de cserébe egy lejtővel is kiegészült az új nyomvonal.

A legkorábbi rajtban az U9-es versenyzők sorakozhattak fel a start vonalnál. A nagy létszám ezúttal elmaradt, de Honti Sámuel Bernát (MTB SOPRON SMAFC) és a két lány versenyző Storcz-Nagy Luca (Superior Racing Team) valamint Kiss Alexa (MTB SOPRON SMAFC) nagyot küzdöttek egymással és a pályával.

U11-ben mind a fiúknál, mind a lányoknál már népesebb mezőny gyűlt össze, ahol a fiúknak négy, a lányoknak pedig három körben volt meghatározva a verseny távja. A rajt után Mády Áron (DVTK Cycling Team) állt az élre, de Roštár Jakub (PROefekt Košice) és Honti Ágoston Viktor (MTB SOPRON SMAFC) valamint az első körökben Hivessy Márk (Superior Racing Team) is szorosan tette a kereket. A második kör után Hivessy leszakadt a vonatról, de az elől haladó trió komoly csatát folytatott egészen az utolsó méterekig a dobogós helyezések eldöntéséért, amiből végül 4 másodperccel Mády került ki győztesen. A második hely sorsa 2 másodpercen múlott Roštár javára. A harmadik helyre Honti érkezett meg.

A lányoknál Hegedűs Helga (Cube-Csömör) kétséget nem hagyott afelől, hogy bizony ő az OB esélyes és már az első körben olyan tempót diktált, amivel nem bírtak versenytársai, így sima rajt-cél győzelmet aratott Vámos Janka (DVTK Cycling Team) és a kassai Vrbovská Karolína (PROefekt Košice) előtt.

Az U13-as fiúknál hasonlóan zajlottak az események, mint az előttük versenyző korosztályban, de a speaker egészen az utolsó körig a Sipos Borisz Ali (Cube-Csömör),  András Péter Patrik (Superior Racing Team) valamint a Töltl Kevin (MTB SOPRON SMAFC) és Berencsi Mátyás (CROSSKOVÁCSI SKE) neveket sorolta a célvonalon történő áthaladás során. A fent említett négy versenyző olyan kiegyenlített küzdelmet folytatott, hogy a dobogós sorrendet csak sprint befutóval tudták eldönteni, amiből Sipos került ki győztesen. Második Adrás Péter Patrik, még a harmadik helyre 2 másodperccel lemaradva Tölt Kevin érkezett meg.

A lányoknál az első körről Feledy Eszter (Kis-Galya KSE) érkezett meg először több mint 20 másodperc előnnyel Nagy Tünde (MTB SOPRON SMAFC) előtt, ám a második körre fordult a kocka és Nagy átvette a vezetést, amit végül meg is tartott, így másfél perces előnnyel ő gurult át elsőként a célvonalon. Második Feledy, harmadik Storcz-Nagy Réka (Superior Racing Team) lett.

U15-ben az előző hétvégén országúti Magyar Bajnoki címet szerző Lónyai Balázs (Kis-Galya KSE) jött, látott és sima győzelmet aratott Miseta    Levente (Trek SE) és a DSI-s Kovács Béla előtt.

A lányoknál Martina Marázová (Novomestský Superbiker) fiúkat megszégyenítő köridőket hajtva körről-körre növelte előnyét, így az ő nyakába került az aranyérem. Mögötte a két kassai PROefekt Košice versenyzője Kristián Dominika Michel és Ladányiová Michaela üldözték egymást végül ebben a sorrendben gurultak át a harmadik kör után is.

U17-ben szintén látványos és kemény küzdelmet láthatott a pályán lévő közönség. Berencsi Benedek (Superior Racing Team) a nap leggyorsabb köridejét hajtva érkezett vissza az első körről a rajt-cél terültre, ám a második körben felzárkózott rá a Stano Martin (ŠK Topoľčianky), Mozden Richard (CK MŠK Kežmarok) duó. Őket nem sokkal lemaradva követte Gyetkó Dániel (DSI). A vezető hármasból leghamarabb Mozden szállt ki, így az aranyéremért folytatott küzdelem Berencsire és Stano-ra várt, akik az utolsó körben sem tudták leszakítani egymást, így a cél egyenesre fordulva dőlt el az első hely sorsa, amit 1 másodperccel Berencsi szerzett meg. A második Stano, harmadik pedig Mozden lett.

A lányoknál Kiss Nikoletta Bettina (Bike-Zone Gödöllő) egyedül a meleggel küzdött. Első helyét már közvetlen a rajt után bebiztosította és körről-körre gyűjtötte előnyét Bokros Kincsővel (VESC Cycling Team) szemben, aki szintén magabiztos előnnyel szerezte meg a második helyet Urbán Janka (Cube-Csömör) előtt.

A 12:30-as eredményhirdetést követően 13 órakor az igencsak foghíjas Master versenyzők futamai következtek. Master1-ben nagy kérdés volt, hogy az idén még sokat nem versenyző Soós Tamás (Kőbányai TC) meg tudja-e szorongatni az eddig szinte veretlen Földi Bencét (Bike-Zone Gödöllő) vagy Bence ismét aranyéremmel térhet haza Hangonyból. Végül maradt a papírforma és Földi egyenletes hat kört hajtva szerezte meg a győzelmet. Második helyen Soós Tamás, a harmadikon Schmidt Gergely (FRO Kerékpáros Egyesület) gurult át a célvonalon.

Master2-ben a hazai pályán versenyző Kovács István (Ózdi Kerékpáros Egyesület) és a balassagyarmati Ibrányi Attila (222 Sport Alapítvány) fárasztották egymást egészen három körön át, ám végül Kovács bírta jobban a tempót és a meleget, így szerzett egy aranyat a rendező klub számára. Harmadik helyre az elmondása szerint fáradtan rajthoz álló és versenyző Bucsi Tamás (CUBE-Csömör) állhatott fel.

Master3-ban a tavaszi Borsod MTB Series győztese Szilágyi Szabolcs (MASH Racing Team) nem adta könnyen a győzelmet a most először Hangonyban versenyző Breznai Bélának (Trek SE), de a harmadik körben végül kénytelen volt elengedni versenytársát, így Breznai személyében új győztest avathattak ebben a kategóriában. Mögötte Szilányi és a pécsi „veterán” Kardos Tibor (Fit-boys Pro KSE) állhattak fel a dobogóra.

A Master női korosztályban is végre eredményt lehetett hirdetni, igaz Tulcsik Melindának (Trek SE) nem akadt kihívója, ezért nagy küzdelem nem volt az aranyéremért.

A nap utolsó futamára pontban 14:30-kor került sor, ahol a Magyar Kupa pontok mellett UCI pontokért is folyt a küzdelem az Elit felnőtt férfi és női, valamint az U19-es fiú és lány kategóriákban. Utóbbiban induló hiányában nem kellett sajnos eredményt hirdetni.

Bár a mezőny nem volt túl népes, de a rajtot követően mégis egy bukás borzolta a kedélyeket és tolta még feljebb a versenyzőkben az adrenalit. Szerencsére komolyabb sérülés nélkül mindenki megúszta az incidenst és elhagyta a rajt-cél területet, de néhány kör után jelentkeztek a fájdalmak és voltak, akik feladni kényszerültek a versenyt.

A rajt izgalmai után a szinte már hazai pályán versenyző Szatmáry András (CUBE-Csömör) és csapattársa, a regnáló U19-es Magyar Bajnok Vas Barnabás (CUBE-Csömör) álltak az élre és kemény tempót diktálva fárasztották egymást. De U19-ben egy körrel kevesebb volt a penzum, így a hetedik kör befejezése után Vas már győztesként haladt át a célvonalon ezzel újabb értékes UCI pontokat gyűjtve. Az abszolút mezőnyben időközben a hazai mounti történelem egyik ikonikus versenyzője, Blazsó Márton (PEAC-Imperator) jött egyre előrébb egészen a felnőtt korosztály második helyére, amit végig meg is tartott. Mögötte a Pierre Baguette Cycling Development versenyzője Juraj Vrbik ért harmadikként a célba. Az U19-es dobogóért folytatott versenyben a szintén bukásba keveredő és az első kört leszámítva rendkívül egyenletes köridőket hajtó Kis Vince Dániel (Bike-Zone Gödöllő) gurult át másodikként a célvonalon és amennyiben a legjobb lejtőző díja létezne egy XCO versenyen, akkor azt nagy valószínűséggel most Vince kapta volna, mivel olyan hihetetlen módon közlekedett a downhill szakaszokon. Az arany mellet a bronzérem is a CUBE-Csömörhöz került Varga Márknak köszönhetően.

Elit női versenyben a Világkupák mezőnyében edződő Buzsáki Virág (jb BRUNEX Superior Factory Racing) első helyét nem veszélyeztette senki, így sima győzelmet aratott első hangonyi versenyén. Az ezüstérem a szlovákiából érkező Martina Krahulcova (Outsiterz) nyakába került. A dobogó harmadik fokára Oravecz Lora (PCCC) állhatott fel.

EREDMÉNY

2024vas07júlEgész napHangony MTB XCOMagyar Kupa 3. fordulóHangony - SportpályaSzakágMTBKategóriaMKSZ Magyar Kupa,UCI C3

'Fel a tetejéhez' gomb