MTBOrszágút
Kiemelt

Zsankó Petra duplázott, négy érem az egyetemisták kerékpáros vb-jén

Zsankó Petra három számából kettőben a dobogó tetejére állhatott az egyetemisták Costa Ricában rendezett kerékpáros világbajnokságán. Hegyikerékpárban az XCE számban Horváth Áron arany-, Bokros Csenge ezüstérmet nyert, az XCO versenyen pedig Csenge 5., Áron a 8. pozícióban ért célba.

Az egyetemisták nemzetközi sportszövetségének (FISU) égisze alatt San Carlosban rendezett megmérettetés kapcsán Zsankó felidézte: egy barátnője nagypályás gyorskorcsolyában már részt vett Universiadén, ennek hatására nézett utána, és úgy gondolta: mivel már a mesterképzést végzi, ez az egyetlen lehetősége, hogy induljon hasonlón. Ezután kereste meg az egyetemét (a győri Széchenyi István Egyetemen műszaki menedzser mesterszakon tanul), hogy részt venne az egyetemisták kerékpáros világbajnokságán.

„Szerencsére nagyon támogatóak voltak, eleve támogatják az élsportot a mérnöki tanulmányok mellett, így pozitívan álltak a kezdeményezéshez. Számukra is az volt a legfontosabb, hogy ne feleslegesen utaztassanak ki, egy huszadik helyért ilyen messze, a világ másik felére nem érte volna meg” – fejtette ki.

Elárulta: az ellenfeleket sem igazán ismerte, ráadásul az első versenynap is különleges volt, a kritériumverseny ugyanis az Európában megszokottaktól nem kilométerre, hanem percre volt meghatározva, a női verseny 35 perces volt, tízpercenként, illetve az utolsó kör elején csengővel jelezték az idő múlását. Pontokat kellett gyűjteni, a legtöbb pont bezsebelésével érdemelte ki az aranyérmet. A kétkilométeres körpálya tartalmazott egy nyolcszáz méter hosszú, 11 százalékos átlagmeredekségű emelkedőt, viszonylag korán négyen maradt elöl, az elsőt kivéve, amikor még a mezőny egyben volt, Zsankó el tudta vinni az összes fontos sprintet, így a nyitószám után a nyakába került az aranyérem.

„Örülök a győzelemnek, de helyén tudom kezelni az egyetemi mezőnyben elért sikert, az igazi világbajnoki címhez köze sincs, nekem pedig rengeteg mindenben van még fejlődnivalóm” – szögezte le.

A másnapi időfutam távja 17 kilométer volt, az utolsó 5 kilométeren belül egy rövid, tízszázalékos részeket tartalmazó dombbal, ahol „nagyon észnél kellett lenni”. A versenyen a menedzserirodájától kapott kölcsönbringával, az EF-es Alberto Bettiol korábbi kerékpárjával szerepelt, ezt állandó segítője, Szalay Dániel átépítette számára, ennek nyergében diadalmaskodott az U23-asok között az egyenkénti indításos számban tavaly világbajnoki ötödik Zsankó Petra.

„Sikerült megfelelő erőbeosztást és sebességet kiválasztani, sikerült is magam ehhez tartani” – mondta a 23 éves vasszécsenyi lány. Kiemelte annak jelentőségét, hogy az időfutammal sokat foglalkozó szlovák riválisának több mint fél percet tudott adni.

A bocskaikerti időfutam ob kapcsán, amelyre június 19-én kerül sor, annyit mondott: mivel itt volt szintemelkedés, Debrecen határában pedig nem lesz, így sokat nem adott a felkészüléséhez.

A mezőnyversenyt pénteken rendezték, erre a napra megbetegedett, már reggel erős torokfájásra ébredt, ám az őt kikísérő edzőjével, Kispál Csabával megbeszélték: „lesz, ami lesz” alapon azért rajthoz áll. Az előző két napi sikerei nyomán a riválisai folyamatosan indították ellene az akciókat. Mivel a gyomra semmit nem vett be, nem tudott úgy frissíteni, ahogy szükséges lett volna, így egy idő után elsavasodtak a lábai, lengyel és szlovák ellenfele pedig megérezte, hogy ez a döntő pillanat.

„Bár ezután igyekeztem kidolgozni magam, semmi erő nem volt a lábaimban, az edzéseken nyújtott teljesítményem árnyéka sem volt a teljesítményem. Emiatt keserédes az íz a számban, nagyon szerettem volna a mezőnyversenyt is megnyerni” – fejtette ki a magyar bringás, aki végül hatodik lett.

Noha először a mindenhol használt klímára gyanakodtak, valószínűleg nem ez volt az oka, mivel be is lázasodott, a mezőnyverseny másnapján a 12 órás repülőutat – frankfurti átszállással – már köhögve, lázasan töltötte.

EREDMÉNYEK

Forrás
Fotók: FISU VB honlap
'Fel a tetejéhez' gomb