MKSZ hírek
Kiemelt

Schneller Domonkos a Magyar Kerékpáros Szövetség új elnöke

Schneller Domonkost választotta elnöknek csütörtöki közgyűlésén a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ).

A szervezetet 2017 óta Princzinger Péter irányította, aki az április utolsó napján közzétett meghívóban jelezte a résztvevők felé: lemond posztjáról. Az új elnök és elnökség megválasztását tette szükségessé az olimpiai ciklusból hátralévő időszakra.

“Azt mondják, az emberek életében hétévente nagy fordulópontok vannak, és pont hetedik éve működik ez az elnökség. A turisztikai területen az elmúlt hét évben annyira megszaporodtak a feladataim, amivel párhuzamosan az MKSZ is annyival nagyobb, összetettebb szervezet lett, hogy ezt a kettőt nem lehet tisztességesen együtt csinálni. Úgy éreztem, itt az ideje, hogy valaki átvegye tőlem ezt a munkát” – fogalmazott a Budapesten, a Hungexpo C pavilonjában megtartott közgyűlésen az MTI-nek Princzinger, aki a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumi elnöke és a VisitBalaton365 ügyvezetője.

A közgyűlés az eredetileg kiírt időpontban nem volt határozatképes, így fél órával később a megismételt közgyűlés döntött az új vezetésről és fogadta el a tavalyi év beszámolóit. Pénzügyi beszámolójában Princzinger rámutatott: annak köszönhetően, hogy a kormány és a sportállamtitkárság a négy finanszírozási csoportból a másodikba sorolta be a kerékpársportot, a korábbiaknál több, nagyjából 500 millió forintból gazdálkodott az MKSZ 2023-ban. “Pénzügyileg stabilan működik a szövetség, gazdálkodása átlátható” – szögezte le.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nevében kabinetfőnöke, Berkó Lajos miniszteri elismerő oklevelet adott át a leköszönő elnöknek, hangsúlyozva: 2017 óta hatalmasat lépett előre a sportág Magyarországon. “Ő valóban nem csak dolgozott a kerékpársportért, hanem igazán szolgálta azt” – méltatta Princzingert.

Vízer Barnabás sportigazgató szakmai összefoglalójában kiemelte a glasgow-i összkerékpáros világbajnokságot, ahol Vas Blanka az U23-as országúti mezőnyversenyben a magyar kerékpársport első világbajnoki címét szerezte. Kitért rá, hogy az elmúlt esztendőben BMX freestyle-ban, terepkerékpárban (cyclocross) és hegyikerékpárban is születtek jó eredmények. Újra lett magyar országúti kontinentális csapat (Epronex-Hungary), Pro Series-verseny lett a Tour de Hongrie, átadták a debreceni VeloParkot, valamint BMX-pályát Hajdúböszörményben és Debrecenben, és az első fedett fapálya, a kőbányai BringAréna is 2023-tól üzemel hivatalosan.

Egyedül Schneller Domonkos indult az elnöki pozícióért. Bemutatkozó beszédében kiemelte: nagyon magasan van a mérce az előző elnökség működése alatt elért eredményeket és a sportágon belül kialakított egyetértést, konszolidációt figyelembe véve. “Ehhez a teljesítményhez fel is kell tudni nőni” – emelte ki.

A 46 éves, jogász végzettségű Schneller a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, a BalatonFondo elnevezésű kerékpárverseny ötletgazdája és fővédnöke, a két évvel ezelőtti Giro d’Italia szervezőbizottságának elnökségi tagja volt.

“Felfelé ívelő pályán van a sportág” – hangsúlyozta. Célkitűzésként fogalmazta meg az utánpótlásbázis erősítését, benne a 17 év alatti korosztályokra fókuszálást és a mezőnyök növelését; a létesítmények és az infrastruktúra fejlesztését, a többi között a debreceni VeloPark továbbfejlesztését, további hasonló parkok, illetve velodromok, BMX-pályák létrehozását; sportágfejlesztési stratégia megalkotását; a versenyek számának növelését elsősorban az utánpótlás számára, illetve a terepkerékpáros vb rendezési jogának elnyerését 2028-ra; a csapatok támogatását; a külkapcsolatok erősítését; illetve a hegyikerékpár, valamint az új, fejlődő szakágak népszerűsítését.

A 176 tagszervezetből 80 vett részt a közgyűlésen és egyhangú nyílt szavazással, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg az olimpiai ciklusból hátralevő időszakra, majd a következő olimpiai ciklusra 79 résztvevővel, 78 igen és egy ellenszavazattal, tartózkodás nélkül újraválasztotta Schnellert, aki – immár elnökként – azt emelte ki, hogy Princzinger és az általa vezetett elnökség munkáját szeretné folytatni.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár felidézte hét évvel korábbi gondolatát, miszerint Princzinger arany betűkkel fogja beleírni nevét a magyar kerékpársport történelemkönyvébe. “Ez meg is történt az elmúlt években. Domonkossal a magyar kerékpársport sokat nyert, biztos vagyok benne, hogy ezeket az arany betűs sorokat folytatni fogja” – vélekedett.

Szakmai alelnöknek öt jelölt közül Kovács Bélát, Tóth Árpádot, Város Viktóriát és Zsiga Erikát választotta a közgyűlés. Az elnökségi tagok – ugyancsak öt jelölt közül – Bebtó Zoltán, Gyorgyevics Benedek, Princzinger Péter és Törzsök Zsolt lettek a jelenlegi olimpiai ciklus végéig. A következő ciklus lezárultáig a négy alelnököt 77, az elnökségi tagokat 74 tagszervezet képviselőjének jelenlétében újraválasztották – visszalépés nyomán mindkettőt négy-négy jelölt közül.

'Fel a tetejéhez' gomb