Országút
Kiemelt

Valter Attila: van esélyem jó eredményekre!

A vasárnap zárult Giro d’Italián szerzett tapasztalatai alapján van esélye jó eredmények elérésére – véli Valter Attila.

A Visma-Lease a Bike magyar bajnoka az összetett 22. helyén fejezte be a Rómában zárult olasz körversenyt – akárcsak a tavalyi Vuelta a Espanát –, ezzel 50 UCI-pontot szerzett. Ez volt pályafutása ötödik háromhetes megmérettetése – a magyar csúcstartó Bodrogi László hét Grand Tour-részvétellel –, és holtversenyben a második legjobb összetettbeli eredménye a 2021-es Giro után, amelyen 14. lett és három napon át viselhette a Maglia Rosát.

A nyitóetap torinói befutóján 9. lett, ami 30 UCI-pontot ér, további két etapot pedig a 18. pozícióban zárt: a 15. szakaszon a Livigno-ban és a 20. szakaszon Bassano del Grappa-i célban.

 

Annak ellenére, hogy a viadal első felében kétszer is bukott, a Giro második felében Valter számos alkalommal kísérelt meg szökésbe kerülni – élve a lehetőséggel, hogy csapata korán négy főre fogyatkozott, így nem volt kit segítenie –, többször sikerrel is járt. Az egyik legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor a királyetapon egyedüliként próbálta meg egy ideig tartani a szakaszt és később az összetettet is megnyerő Tadej Pogacar tempóját.

A római befutó után az M4 Sport helyszíni stábjának Valter úgy fogalmazott, hogy hosszú távon mindenképpen jó érzésekkel fog visszatekinteni erre a versenyre, de közvetlenül a befutó után még közelibbnek tűnnek számára a kudarcok, azok az esélyek, amelyek nem jöttek össze, vagy azok szakaszok, amelyek nem úgy alakultak, ahogyan szerette volna.

„De nagyon sokat tanultam és fejlődtem. Érzem, hogy a mezőny is fejlődik. Próbálom folyamatosan utolérni a legjobbakat, van, hogy úgy érzem, közeledek, és van, hogy úgy érzem, nem, de hosszú távon biztos, hogy van esélyem, tudok majd még jó eredményeket elérni. Elégedett lehetek magammal, megmutattam, hogy erős vagyok, hogy tudok küzdeni. Nem volt ez egy egyszerű Grand Tour, több mint a felét fele csapattal megcsinálni, mellette a sok balszerencsét is magammal vinni. Szerintem jól álltunk hozzá a srácokkal és tényleg egy jó Grand Tournak érzem ezt” – tette hozzá Valter.

A rózsaszín trikót a 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik helyezett Pogacar érdemelte ki, két Tour de France-sikert követően pályafutása harmadik háromhetesén diadalmaskodott az idénre Giro-Tour duplát célként kitűző szlovén klasszis.

Az összetett legjobb fiataljaként az olasz Antonio Tiberi – aki két éve megnyerte a magyar körverseny kékestetői befutóját – zárt az ötödik helyen és ezzel hazavihette a fehér trikót.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: Team Visma Lease a Bike
'Fel a tetejéhez' gomb