MTB
Kiemelt

Benkó László: elégedettek lehetünk az Eb-vel

Bruchner Regina bronzérmes XCC-ben, hetedik XCO-ban

Benkó László szövetségi kapitány szerint elégedettek lehetnek a múlt héten a romániai Cheile Gradisteiben rendezett Európa-bajnokságon elért eredményekre.

“Elsősorban junioroktól vártuk az eredményt, ebből a korosztályból valaki mindig tud nagyot menni. Elégedettek lehetünk, azok is vagyunk, elsősorban persze nyilvánvalóan Bruchner Regina teljesítményével” – utalt Benkó a junior nők között az olimpiai távon (XCO) hetedik, a rövidebb távon (XCC) harmadik helyet elérő Bruchnerre.

Bruchner Regina, a Green Zone-ZKSE kerékpárosa szintet lépett pályafutásában a múlt héten, Romániában lezajlott mountain bike Európa-bajnokságon, ahol a juniorok olimpiai számban (XCO) hetedik lett, a short track (XCC) futamban pedig harmadikként érkezett célba, vagyis bronzérmet szerzett. (…) “Úgy indultam az Eb-re, hogy a top 10 a célom, az éremszerzés lehetősége meg sem fordult a fejemben – emlékezett már újra itthon a zalaegerszegi kiválóság. – A rövid pályás indulás lehetősége pedig teljesen váratlan volt, mert ilyen verseny juniorban a vk-n sincsen. Az elitnek rendeznek ilyen futamokat, ezekkel döntik el a fő versenyre a rajtsorrendet, ám nekünk, fiataloknak csak vb-n és Eb-n rendeznek ilyen viadalt. A szövetségi kapitány a helyszínen kérdezte, hogy lenne-e kedvem indulni, s úgy voltam vele, miért ne.” (…) “Fantasztikus érzés volt a dobogón állni, semmihez nem fogható, szeretném újra átélni. Ezért fogok dolgozni a következőkben.” ZAOL – A bronzérem a pályafutás eddigi csúcsa – a szezon viszont hosszú még a ZKSE kerékpárosa számára

“Az érem minálunk nem mindennapos, most összejött Reginek. Mindkét eredmény kimondottan jónak számít, más viadalokon nem is rendeznek igazán rövidtávú versenyt, ez Eb-specifikus dolog. Így az olimpiai távon elért hetedik hely még a dobogósnál is nagyobb eredmény, hiszen mindenki erre készül” – fogalmazott a válogatottért felelős Benkó, hozzáfűzve: így a kontinensviadal minden napjára jutott látványosság.

A junior fiúk (Vas Barnabás és Takács Zsombor) közvetlenül az érettségi után vállalták a szereplést, előbbi a 32., utóbbi a 42. lett rövid akklimatizálódást követően.

“Reális lett volna a legjobb tíz közé kerülés akármelyiküktől, akár mindkettejüktől, ez így szerényebb lett a vártnál a vadonatúj helyszínen és pályán.”

A kontinensviadalt csapadékos időjárás jellemezte, a felnőtt női mezőnyben szerepelt Buzsáki Virág így az előzetes tervekkel ellentétben – érthető módon – nem vállalt kockázatot, csupán az olimpiai távon állt rajthoz, itt a 26. lett. Ez reális helyezésnek tekinthető Benkó László szerint, mivel a körülmények nem Buzsákinak kedveztek, a 30 fok feletti hőmérséklet jobban fekszik neki.

A felnőtt férfiak mezőnyében Palumby Zsombor XCC-ben a 35. lett, XCO-ban pedig a 31., ezzel épphogy lecsúszott a pontszerzésről. Előbbiben javított kvalifikációs pozícióján, utóbbi napján pedig jó napot fogott ki, ennek volt köszönhető az eredmény.

EREDMÉNYEK

Forrás
Fotók: UECKeretes: ZAOL
'Fel a tetejéhez' gomb