Országút
Kiemelt

Valter 19. a Strade Bianchén

Valter Attila 19. helyen ért célba a Strade Bianche olaszországi egynapos viadalon, amelyet Tadej Pogacar nyert domináns fölénnyel.

Szombaton került sor a tavaszi olaszországi viadalok közül az első fontos megmérettetésre, a fehér murvás útjairól ismert toszkánai egynapos 18. kiírására. Az elmúlt évekhez képest közel harminc kilométerrel hosszabb, 215 kilométeres táv mintegy 3600 méter szintemelkedéssel és a tavalyi 11-hez képest 15 murvás szektorral várta a mezőnyt. Benne két magyarral, a Visma-Lease a Bike bajnokával, a két éve negyedik, tavaly ötödik Valterrel, akit előzetesen a végső sikerre esélyesek közé soroltak; valamint a sorozatban negyedik évben rajthoz álló Fetter Erikkel (Polti Kometa). Ott volt a sienai rajtnál a korábbi győztesek közül a lengyel Michal Kwiatkowski (2014, 2017), a francia Julian Alaphilippe (2019), a szlovén Tadej Pogacar (2022) és a címvédő brit Tom Pidcock, illetve a tavalyi gravel-világbajnokság aranyérmese, a szlovén Matej Mohoric is.

A táv első felében az elmúlt napokhoz hasonlóan eső áztatta az utat és a bringásokat is, a viadalon jellemző fehér porfelhő helyett inkább sárban tekerés jellemezte a korai kilométereket. A táv derekán túl 25-30 fős csoport tekert együtt, ebben már nem volt ott a megmérettetést végül feladó Fetter, Valter viszont igen. Az esőt helyenként már felváltó napsütés meghozta az idei első versenynapján tekerő Pogacar kedvét, aki – a megnövelt hossz miatt a korai támadások kapcsán kétkedőkre rácáfolva – 81 kilométerrel a cél előtt, a Monte Sante Marie-n megindult és korán félperces előnyt dolgozott ki.

A széteső csoportról ekkor szakadt le először Valter, aki bár később legalább négy-öt alkalommal visszaküzdötte magát az egyre zsugorodó bolyra, tíz kilométerrel a befutót megelőzően végleg leszakadt, és a 19. pozícióban, 7 perc 45 másodperc hátránnyal ért célba.

Ekkor Pogacar már bő három perccel tekert üldözői, a sorra utánaeredő belga Maxim Van Gils és a korábban bukásba keveredő lett Toms Skujins, illetve az őket követő, a sorból későn támadó címvédő Pidcock előtt. Így a szlovén klasszisnak bőséggel volt ideje ünnepelni és néhány nézővel lepacsizni, majd a célvonalon áttekerve magasba emelni bringáját, sokáig emlékezetes szólója végén így is a Strade BIanche történetének messze legsimább győzelmét aratta. A második helyet Skujins szerezte meg Van Gils előtt, Pidcocknak be kellett érnie a negyedik, míg Mohoricnak az ötödik hellyel.

„A verseny előtti pár nap nem ment a legsimábban, nem éreztem teljesen egészségesnek magam, de az utólagos kifogások nem visznek előre. Mindent megtettem, hogy kész legyek harcolni valami maradandóért, de ma kevés voltam hozzá” – írta közösségi oldalán Valter, aki múlt héten ötödikként végzett összetettben az UAE Touron, amelynek első szakaszán bukott. Hozzáfűzte: az elmúlt két esztendőhöz képest egészen más volt számára kedvenc versenye, már Pogacar támadása előtt érezte, hogy ez nem az ő napja, így „80 kilométernyi küzdés következett”.

A női versenyen 2022 után ismét a világbajnok belga Lotte Kopecky (SD Worx-Protime) diadalmaskodott, az egy kilométeres sienai záró emelkedő felénél leszakítva a 2017-es bajnok, a hazai közönség támogatását élvező Elisa Longo Borghinit. Harmadikként Kopecky csapattársa, a tavaly győztes holland Demi Vollering ért célba.

A szombati nap krónikájához tartozik, hogy Dina Márton (ATT Investments) kilencedik hellyel kezdte a Visit South Aegean Islands elnevezésű kétnapos görögországi viadalt.

EREDMÉNY


'Fel a tetejéhez' gomb