Országút
Kiemelt

UAE Tour: Valter az összetettben és a zárószakaszon is ötödik!

Szerencsétlenül indult, ám remekül zárult Valter Attila 2024-es első versenye az UAE Tour. Hétfőn az Egyesült Arab Emírségekben zajló kerékpáros körverseny nyitószakaszának befutójánál belekeveredett egy tömegbukásba, vasárnap viszont az összetett ötödik helyen zárta vasárnap az Egyesült Arab Emírségek országúti kerékpáros körversenyét, amelynek utolsó etapján ötödikként tekert célba a hegyi befutóban.

Az első szakasz al-Dafra Walk Madinat Zajed és Liva közötti 141 kilométeres etap sprintbefutóval zárult. Kétszáz méterre a céltól a mezőnyben az út mindkét oldalán nagy tempónál több versenyző elesett, köztük Valter is. A televíziós felvétel tanúsága szerint bukása után a Visma-Lease a Bike magyar bajnok klasszisa csípőjét fogva felállt, majd visszaült a kerékpárra.

A leggyorsabb a belga Tim Merlier (Soudal Quick-Step) volt 3:09:55 órával, mögötte a holland Arvid De Kleijn (Tudor) végzett a második, az olasz Jakub Mareczko (Corratec-Vini Fantini) pedig a harmadik helyen. Valter Attila – akinek ez az első versenye a 2024-es évben – a 123. helyen ért célba azonos idővel, és összesítésben a 119. helyre rangsorolták. Az etapot követően a Visma-Lease a Bike honlapján megszólalt Maarten Wynants sportigazgató is, aki kiemelte: egyelőre úgy tűnik, Valter folytathatja a viadalt: “Attila belekeveredett a tömegbukásba, és jelenleg kissé viharvert. Első pillantásra nem tűnik súlyosnak a sérülése. Örülünk, és egyelőre úgy tűnik, folytathatja a versenyt” – mondta Wynants.

Valter Attila hétfői bukása után folytatta a versenyt és a keddi második szakaszon a 22. időt érte el az Egyesült Arab Emírségek kerékpáros körversenyén. A kerekeseknek kedden az al-Hudajriat szigeten rendezett 12,1 kilométeres egyéni időfutamot kellett teljesíteniük. A legjobb időt az amerikai Brandon McNulty érte el, Valter pedig tőle 35 másodperccel elmaradva végzett a 22. helyen. Összetettben McNulty vette át a vezetést, míg a Visma-Lease a Bike magyar kerékpárosa a 20. helyen áll.

Szerdán Attila a hatodik helyen ért célba az Egyesült Arab Emírségek kerékpáros körversenyének hegyi befutós harmadik szakaszán, összetettben pedig a tizedik pozícióba lépett előre. A Dzsebel Dzsaiszon záruló etapon az al-Mardzsan-szigetről induló 176 kilométeres útvonal végén mintegy húsz kilométer hegymenet várt a mezőnyre. A hétfői nyitóetap hajrájában bukó magyar bajnok az összetett 20. pozíciójából várta a számára kedvező terepet. A Visma-Lease a Bike bringása az éllovas Brandon McNulty kerekén tempózott az utolsó kilométerig az egyre fogyatkozó mezőnyben. Az etapot a csapattársa segítségével jó ütemben támadó Ben O’Connor nyerte, Valter öt másodperc lemaradással lett hatodik.

Embed from Getty Images

A negyedik etapon Dubaj környékén 168 kilométer megtétele várt a mezőnyre, a hajrában egy bukásban több bringás is a földre került. A Visma-Lease a Bike magyar bajnok kerékpárosa a hétfői szakasz végétől eltérően ezúttal nem esett el. Az élcsoporttól lemaradva ért célba a 99. helyen, de mivel az utolsó három kilométeren belül történt az eset, mindenki a győztessel, az immár második sikerét bezsebelő belga Tim Merlierrel azonos időt kapott. Az összetett élén továbbra is az ausztrál Jay Vine áll, Valter változatlanul 39 másodperces lemaradással a tizedik.

Az ötödik szakaszon az al-Akah és Umm el-Kaivein közötti 182 kilométeres sík terep várt a bringásokra, az előzetes várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrával, ezúttal bukás nélkül a hajrában. Ebben holland csapattársa, a két éve a Tour de Hongrie székesfehérvári nyitányán leggyorsabb Olav Kooij diadalmaskodott az előző két sprintbefutóban győztes belga Tim Merliert megelőzve. A Visma-Lease a Bike magyar bajnok kerékpárosa azonos idővel ért célba a 101. pozícióban. A belga Lennert Van Eetvelt szakasz közben gyűjtött időjóváírásainak köszönhetően összetettben megelőzte Valtert, aki 39 másodperces lemaradással így a 11. helyen áll.  Vezet továbbra is az ausztrál Jay Vine.

A szombaton rendezett hatodik szakaszon az Abu-Dzabi környéki 138 kilométer megtétele várt a bringásokra, a viadal negyedik, utolsó mezőnyhajrája volt várható a sík terepnek köszönhetően. A sprintbefutóban a belga Tim Merlier (Soudal – Quick-Step) immár harmadik etapsikerét zsebelte be, Valter a mezőnnyel célba érve 62. lett. A Visma-Lease a Bike magyar bajnok kerékpárosa így változatlanul 11. összetettben, lemaradása 39 másodperc az ausztrál Jay Vine (UAE) mögött.

Már a Dzsebel Hafit első kilométerein faragta a mezőnyt a Decathlon AG2R La Mondiale diktálta nagy tempó, Vine és csapattársa, a harmadik helyen álló Brandon McNulty is korán leszakadt. Rajtuk kívül is többen megrogytak az első tízből a sorozatos ritmusváltásoktól, miközben Valter okosan helyezkedett, két és fél kilométerrel a cél előtt pedig ő maga támadott. Felváltva indultak meg az élcsoport tagjai, s a jó ütemben támadó Lennert Van Eetvelt szólóban nyerte meg a szakaszt. Sőt, a Lotto Dstny belga bringása – aki két napja a szakasz közben begyűjtött időjóváírásokkal csúszott be a legjobb tízbe – sikerével az összetettben is diadalmaskodott.

Valter az utolsó fél kilométeren utánaeredt, ám riválisai beérték, így az üldözőcsoporttal ért be 22 másodperc hátránnyal, és ötödik lett. Összetettben pedig ugyancsak az ötödik helyre lépett előre 34 másodperc lemaradással, World Tour-versenyen ez pályafutása eddigi legjobb összetett eredménye.

A Visma-Lease a Bike magyar bajnok kerékpárosa szombaton a fehér murvás szektorairól híres Strade Bianchén indul majd, ahogy a tervek szerint Fetter Erik (Polti Kometa) is.

EREDMÉNY

Szerző
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb