Országút

Olasz kontinentális klub, magyarokkal

A magyar MBH Bank szponzorként szállt be a bergamói Colpack-Ballan kontinentális csapatába, amelyben három magyar kerekes is nemzetközi porondra léphet az idei országúti szenzonban. A tervek szerint pro-kontinentális team létrehozása a cél, amelyet nagyszabású sajtótájékoztatón jelentettek be. A Nemzeti Sport cikkét szemlézzük:

“Egy olaszországi sajtóeseményen – melyre a Nemzeti Sport is meghívást kapott – bejelentették, az MBH Bank támogatásával pro-kontinentális kerékpárcsapat épül Bergamóban, amely jövőre már magyar bejegyzésű lesz, és két év múlva szabadkártyával a Girón is indulhat.

Játsszunk el a gondolattal: magyar kerékpárcsapat a Giro d’Italián, ráadásul tehetséges hazai versenyzőkkel. Az álom két év múlva valósággá válhat, az MBH Bank ugyanis névadó támogatóként a jelenleg kontinentális besorolású, patinás bergamói Colpack-Ballan mögé állt, amely jövőre már magyar bejegyzésű pro-kontinentális csapat lesz, és 2026-ban szabadkártyával indulhat az olasz körversenyen. Az új projekt kiemelt célja az utánpótlás-nevelés, így három fiatal és ígéretes magyar versenyző, a 20 éves Lepold Zoltán és Orosz Bálint, valamint a 19 esztendős Valent Márk az MBH Bank–Colpack-Ballan türkizkék trikójában folytatja pályafutását.

Mindhárman hamar beilleszkedtek, megtalálták a közös hangot az olaszokkal, már edzőtáborban is jártak. A szerdai csapatbemutatóra is mosolyogva érkeztek, a vezetők és a szervezők pedig megadták a módját a sajtótájékoztatónak, exkluzív környezetben fogadták a média képviselőit Bergamóban. A helyiek érdeklődését mutatja, hogy megtelt az eseménynek otthont adó hotel konferenciaterme, tévéstábok, újságírók érkeztek, hogy minél többet megtudjanak az ötéves megállapodásról, és az (egyelőre) U23-as csapat terveiről, céljairól.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a körülmények egyszerűen lenyűgözőek. Jóformán minden biciklistára jut egy stábtag, az edzésre, a megfelelő étkezésre és regenerációra, valamint a teljesítmény monitorozására, elemzésére is gondosan ügyelnek a szakemberek – a spanyolországi edzőtáborról készült kisfilm alapján a profi szemlélet jó hangulattal párosul. A magyar tehetségek többek között a kétszeres Giro-győztes Gilberto Simonitól tanulhatnak, és fokozatosan fejlődve idővel a nemzetközi mezőnyben is letehetik a névjegyüket.

„Szeretnénk a csapatot és a magyar kerékpársportot is új szintre emelni az együttműködéssel” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a cég elkötelezett támogatója a sportnak. A csapat tiszteletbeli elnöke és a projekt kezdeményezője, a Záév Zrt. elnök-vezérigazgatója, Deák Gábor korábbi kerékpárversenyzőként szívén viseli a sportág sorsát – mint mondta, köszönettel tartozik az olaszoknak, hogy nyitottak és befogadóak voltak.

„A legfontosabb, hogy megfelelően foglalkozzunk az utánpótlással, irányt mutassunk a fiataloknak” – mondta Bebtó Zoltán, az MBH Bank–Colpack-Ballan szakmai igazgatója. – „Igyekszem megtalálni a versenyzőket, akik ilyen profi csapatba beleillenek, emellett feladatom Gilberto Simonival együtt koordinálni a szakmai munkát, és összeállítani a versenyprogramot. Még ráérünk távolabbra nézni, egyelőre az első lépéseket szeretnénk megtenni, de ha mindenki elégedett lesz, biztosan folytatódik a projektünk.”

A sportág igencsak népszerű Olaszországban, minden második bergamói utcában van kerékpárút is, a hegyekben pedig olyan magaslati edzést végezhetnek a versenyzők, amire hazánkban értelemszerűen nincs lehetőség. Hogy mást ne említsünk, a világbajnok olasz Filippo Ganna is itt nevelkedett, honfitársa, a pályán Európa-bajnok Matteo Bianchi pedig jelenleg is a csapat tagja – a követendő példa tehát adva van a magyar fiataloknak.”

Szerző
Nemzeti Sport
Forrás
Fotók: Team MBH Bank – Colpack Ballan CSB
'Fel a tetejéhez' gomb