Országút

Zsankó Petra: tudtam tartani a lépést a világsztárokkal

Büszke teljesítményére Zsankó Petra, aki Lotte Kopecky és Lorena Wiebes mögött lett harmadik a február elején Dubajban rendezett meghívásos országúti viadalon.

A 23. születésnapját vasárnap ünneplő Zsankót Instagramon keresték meg, a tavalyi eredményeire figyeltek fel, így vehetett részt a Dubai Police Team színeiben vett részt az Al Salam Championship elnevezésű meghívásos viadalon.

A csapatban néhány külföldi versenyző szerepelt még rajta kívül, köztük az SD Worx-Protime két éve Európa-bajnok holland bringása, Lorena Wiebes. Másik sorban szerepelt a világbajnok – a hétköznapokban Wiebes csapattársaként tekerő – belga Lotte Kopecky és több más World Tour-versenyző is.

”Lorena volt az első számú emberünk, érte dolgozott a csapat. Valerija Kononyenkóval, akivel együtt voltunk a szökésben, a mi feladatunk volt, hogy védjük Lorenát.”

Amint felidézte, a verseny elejétől elöl helyezkedtek, igyekeztek kiszélezni a többi csapatot és megszakítani a sort, kihasználva, hogy a Dubajba érkezett hidegfront miatt az ott ilyentájt megszokottakhoz képest hűvös, húszfokos időben 40 km/órás szél fújt.

”Brutálisan kavarta a simatagban a homokot a szél” – emelte ki, megemlítve, hogy nagyon kellett figyelni a kanyarok után a szél irányára, hogy előttük ne szakadhasson szét a mezőny, így igyekezett kontrollálni a csapat.

Kopecky több mint 60 kilométerrel a cél előtt támadott egy lassú kanyarban, Wiebes tudott csak vele tartani.
”Nagyon megnyúlt a sor, én elég hátul voltam, úgyhogy szóltam Valerijának, hogy mennünk kell, váltott vezetéssel felértünk kettejükre. Innen négyen elszakadtunk a mezőnytől, az ukrán lánnyal ketten dolgoztunk elöl, olyan volt számunkra, mint egy közel hatvan kilométeres csapatidőfutam: mindig Lorena elé álltunk vissza, Lotte pedig nyilván nem vezetett, hiszen hárman voltunk a Dubai Police-ból, míg ő egyedül” – elevenítette fel a verseny kulcspillanatát Zsankó Petra. Mint mondta, az volt a cél, hogy elviszik kettejüket a befutóig, hogy egymás között döntsék el az elsőség sorsát, és megpróbálják felvezetni a sprintet Wiebesnek. Kopecky azonban 15 kilométerrel a vége előtt megindult, és bár Wiebes igyekezett vele tartani, végül leszakadt, és hárman sem tudtak felérni a világbajnokra.

”A végén Lorena sprintelt, próbáltam követni, mert ő indult a leghátsó pozícióból, nagy sebességgel ment el mellettem a 300 métereres táblánál, mire eszméltem, hogy már sprintelni kell. Teljesen meg vagyok elégedve ezzel a harmadik hellyel, ennél jobbat nem kívánhattam volna. Büszke vagyok magamra, hogy a World Tour-menőkkel tudtam menni egy oldalszeles versenyen. Minden tőlem telhetőt megtettem a csapatért, noha azt sajnálom, hogy Lorena csak második lett” – fejtette ki. Megemlítette: örül a formájának, egyhetes dubaji tartózkodása után azt érzi, hogy nagyon jó állapotban van, különösen ahhoz képest, hogy nem profi körülmények között készült az idényre, egy tíznapos spanyolországi edzőtábor van a háta mögött.
Elárulta: a viadal után – amelyet 62-en fejeztek be – Wiebes nagyon megdicsérte.

”Azt mondta, hogy jól mentem és erős vagyok, értékelte, hogy végig érte dolgoztam a szökésben.”

Zsankó az idényben az osztrák Rapso Knittelfeld sorát erősíti majd, országúti programja a tervek szerint a hónap végén és márciusi elején horvátországi kisebb egynapos UCI-versenyekkel indul.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb