Cyclo-cross

Vas Kata Blanka ötödik Benidormban

Vas Kata Blanka ötödik helyen ért célba a terepkerékpár (cyclocross) világkupa-sorozat vasárnapi versenyén Benidormban.

A hétkörös spanyolországi viadalnak a harmadik sorból vágott neki az SD Worx-Protime bringása – immár nem magyar bajnoki mezben -, és szokásától eltérően nehezen jutott előre, az első időmérő pontnál a 20. pozícióban tekert. Ezt követően viszont viszonylag gyorsan előre tudta verekedni magát, a második kört már a hatodik helyen zárta. Az már korán egyértelmű volt, hogy az elsőségről a riválisoktól hamar elszakadó holland trió, Puck Pieterse, a világbajnok Fem van Empel, illetve a vk-éllovas Ceylin del Carmen Alvarado dönt egymás között, Vas az őket követő hármasban tekert.

Az elsőséget végül a Pietersét az utolsó métereken maga mögé utasító van Empel szerezte meg, Alvarado pedig harmadik helyével biztosította vk-elsőségét. A homokos részeket, technikás, kanyaros szekciót, épített rámpát és átugorható akadályokat is tartalmazó pályán Vas a legjobb nem holland bringásként, 33 másodperc lemaradással az ötödik pozícióban tekert át a célvonalon.

A férfiaknál ott volt a mezőnyben a magyar bajnok, Vashoz hasonlóan a két hét múlva a csehországi Táborban esedékes világbajnokságra készülő Dina Márton, aki a 36. helyen ért célba, közel hatperces lemaradással.

A világbajnok Mathieu van der Poel korai technikai hiba miatt a mezőny hátsó felébe csúszott vissza, ám a kilenckörös viadal derekára utolérte az élcsoportot. Az idénybeli korábbi tíz versenyén kivétel nélkül diadalmaskodó holland kiválóságnak az utolsó előtti körben ismét gondjai akadtak, így ötödik lett, a győzelmet a belga Wout van Aert szerezte meg annak ellenére, hogy az utolsó körben földre került és beütötte a csuklóját.
A junior nőknél Bruchner Regina 10. lett, a férfiak junior vetélkedésében Takács Zsombor 7., Vas Barnabás 13., míg Zsembery Boldizsár 35. helyen ért célba. Az U23-as mezőnyben Endrédi Máté a 39. pozíciót kaparintotta meg.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: Team SD Worx
'Fel a tetejéhez' gomb