Cyclo-cross
Kiemelt

Dina címvédése, új bajnok a nőknél a cyclo-cross OB-n

Dina Márton címét megvédve diadalmaskodott a férfi mezőnyben a cyclocross (terepkerékpár) magyar bajnokságon vasárnap Debrecenben, a nőknél Farkas Janka győzött.

Hideg idő fogadta a versenyzőket és szurkolókat a debreceni VeloParkban: délelőtt az utánpótláskorosztályok még mínusz 3 fokban kezdték meg szereplésüket, és bár az enyhén felhős időben elő-előbukkanó nap adott olykor némi melegséget, többnyire azonban inkább a metsző szél növelte még tovább a hidegérzetet. Az eső hiányában száraz pályán zajlottak a különböző korcsoportok viadalai, a felnőttek pedig már fagypont körüli hőmérsékletben rajtoltak.

Az már az ob előtt biztos volt, hogy a nőknél nem lesz címvédés, mivel a szakág legkiemelkedőbb magyar képviselője, a legutóbbi öt kiírásban diadalmaskodó Vas Kata Blanka csapata, az SD Worx spanyolországi edzőtáborában készül az országúti idényre, illetve az azt megelőző cyclo-cross-vb-re, amelynek a csehországi Tábor ad otthont február elején. Távollétében Farkas Janka győzedelmeskedett, nagy csatában maga mögé utasítva a tavaly harmadik Szekeres Viktóriát.

Rizán Zsolt / A WElite győztese Farkas Janka

Az MTI-nek a Hírös ESC friss bajnoka reményét fejezte ki, hogy az országúti ob-n majd összemérheti erejét Vassal. A versenyt és a pályát is jónak értékelte, a sok emelkedővel és az épített rámpákkal, számos kanyarral technikásnak találta.

“A kigyorsításoknál nagyon oda kellett figyelni, főleg úgy, hogy a szél is közrejátszott” – fogalmazott. Elárulta: egy nappal korábban a pályabejáráson olyan érzése volt, mintha betonon tekert volna végig, ez meg is ijesztette, a hideg ugyanakkor nem zavarta. Szekeressel vívott csatáját szorosnak érezte, amint felidézte: az elején egy kanyarban meg tudta előzni riválisát, akitől már 30-40 másodpercre is eltávolodott, és bár később ellenfele utolérte és meg is előzte, végül egy emelkedős kanyarban vissza tudta venni az első helyet, amelyet ezután már nem is engedett ki a kezéből.

A férfiaknál a címvédő Dina Márton – aki egy héttel korábban még betegséggel küzdött, és két nappal korábban vette át a szakág 2023-as legjobbjának járó elismerést a magyar szövetség díjátadó gáláján – a harmadik helyen fordult az első kanyarra, ám már az első kör derekára megelőzte riválisait, akik a folytatásban nem tudták megközelíteni az ATT Invesments bringását.

“Igyekeztem minél előbb előreállni és ez sikerült is. A rajtom nem volt a legfényesebb, de valahol a depó környékén már első voltam szerintem” – értékelt az MTI kérdésére a vb-re készülő Dina, aki meglátása szerint mindent beleadott, ez egy jó teszt volt számára a jövő heti világkupa előtt.

“Szerintem jó volt, próbáltam mindent kiadni magamból és minél kevesebb hibával, minél gyorsabban teljesíteni a távot” – fogalmazott, kitérve rá, hogy az utolsó öt körben a kerékpárcserét is tudta gyakorolni. A pályát nehéznek és trükkösnek találta, mint rámutatott, az utolsó körökre kicsit olvadt is a jég és a sár, egy-két pocsolya helyenként csúszóssá tette, miközben máshol a hideg miatt porzott. – “A nyomvályúk nagyon megvezettek, nem igazán tudtam a saját íveimen menni” – tette hozzá.

Hasonlóan magabiztos siker született az U15-ös korosztályban, ahol ifjabb Kovács Béla rajt-cél győzelmet aratott, az U19-eseknél pedig a korosztályos világkupa-futamokon egyaránt dobogós helyezésekkel rendelkező Takács Zsombor és Vas Barnabás csatájából előbbi került ki győztesen, miután riválisaitól már az első körben elszakadva nagy fölénnyel diadalmaskodott.

EREDMÉNYEK

2024vas14janEgész napKiemeltVELOPARK DEBRECEN CYCLO-CROSS OBDebrecen - VeloparkSzakágCyclo-crossKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

Cyclo-cross OB magyar bajnokai:

 • Elite: Dina Márton (ATT Investments)
 • WElite: Farkas Janka (Hírös ESC)
 • U19: Takács Zsombor Tamás (Superior Racing Team)
 • WU19: Bruchner Regina (GreenZone ZKSE)
 • U17: Vizi Gáspár (DSI Cycling Team)
 • WU17: Szalai Fanni (GESU bikewear Cycling Team)
 • U15: Kovács Béla (DSI Cycling Team)
 • WU15: Hegedűs Heléna (Cube-Csömör)
 • U13: Honti Tamás Attila (MTB Sopron-SMAFC)
 • WU13: Storcz-Nagy Réka (Superior Racing Team)
 • U11: Budaházy Márton (Superior Racing Team)
 • WU11: Nagy Míra (Superior Racing Team)
 • Master1: Süle Róbert (MTB Sopron-SMAFC)
 • Master2: Burgermeister Balázs (Cube-Csömör)
 • Master3: Klein Tamás (Footstrong SE)
 • Master4: Hajagos István (Hírös ESC)
 • WMaster: Buzek-Kiss Vera (Fillari Team Budaörs KSE)
'Fel a tetejéhez' gomb