Kerékpársport hírek

Fetteréknél és Dináéknál is hal van a karácsonyi asztalon

A következő idénytől már Team Polti Kometa nevet viselő csapat profi bringása, Fetter Erik és az ATT Investmentset erősítő Dina Márton családjánál is a hal a karácsonyi asztal központi eleme, ugyanakkor az edzés sem marad el az ünnepek alatt.

 „A karácsony mindig nagyon szép és szívemhez közel álló ünnep, szerintem minden ember nagyon várja, jól szokott telni” – fogalmazott Fetter.

„Mi kerékpárosok csak bedokkolunk egy-két nappal 24-e előtt, mindig mindannyian edzőtáborozunk decemberben és az ünnepekre térünk csak haza. Ennek köszönhetően legtöbbször ez az időszak tud a pihenésről szólni, hiszen ki is kell pihenni az edzőtábort, nem fog az ember négy-öt-hat órát edzeni december 24-én meg 25-én, így jól jön ki a dolog” – fejtette ki.

„Nálunk általában úgy néz ki, hogy szűk családdal 24-e este szoktunk ajándékozni, összegyűlni ebédelni, vacsorázni közösen. A következő két nap megbeszélés szerint a nagyobb családdal vagy a rokonokkal, hogy mi fogadunk vendégeket vagy mi megyünk vendégségbe” – mesélt az ünnepi menetrendről Fetter. Hozzáfűzte: igyekszik az ember elengedni magát, de nem vészesen, egy-két nap nem helyesen étkezés nem jelent traumát, meglátása szerint abszolút belefér, hogy ennyire elengedje magát az ember. A bulizást viszont igyekszik kerülni: a szilveszteri koccintás hagyomány és belefér, szüksége is van az embernek rá.
„De semmi elvadulás, teljesen kontroll alatt” – szögezte le. A bringán töltött idő kapcsán azt mondta:
26-a és szilveszter között viszonylag sok edzés van, így január elsejére kap egy pihenőnapot, hogy ki tudja pihenni az este fáradalmait. – „Bár nem szoktam nagyon meghúzni, de mindig jólesik kicsit pihenni.”
Ami a menüt illeti, a 24-i ebédre a karácsonyi étek Fetteréknél majdnem mindig haltartalmú. „Ami stabilan mindig van, az halászlé, a főfogás pedig sült hal, rántott hal mindenféle körettel. Desszerteket tekintve természetesen bejgli és még sok minden más, valódi terülj-terülj asztalkám.”

Elárulta: vacsorára hidegtál szokott lenni kaszinótojással, amit legtöbbször a nagymamája készít, az elmúlt években pedig már viszonylag sokszor rendelték is. Az idényét elég vegyesen látja, meglátása szerint ez volt eddig a leginkább problémákkal tűzdelt szezonja. „Viszont ami a legfontosabb, hogy pozitívan, jó tendenciákkal záródott. Nagyjából az idény felénél lehetett húzni egy vonalat, onnantól kezdve elkezdett minden jól menni, jobbra fordulni innen igyekszem majd tovább dolgozni.”

2023. 06. 25. Férfi Országúti OB, Pannonhalma, Fotó: Vanik Zoltán Országúti OB, Pannonhalma, Fotó: Vanik Zoltán

Kezdi érezni, hogy mi lehet igazán az erőssége. „Az egynapos, klasszikus-szerű versenyek, ahol vannak kis emelkedők, fel-le, jobbra-balra, technikás, kicsit kiszámíthatatlan versenyzés sok megindulással és a végén kiscsoportos sprinttel vagy kis csoportból támadással. Ilyesmiben látom a jövőmet, erre is próbálunk meg jobban ráfeküdni, hogy a robbanékonyságom, sprintképességem jobb legyen. Ez a feladat télre, hogy megpróbáljuk ezeket a dolgokat fejleszteni” – fejtette ki.

Dina Márton a szentestét eddig mindig a szüleivel töltötte, ezúttal viszont újdonságként a barátnője családjával lesznek.

„Nálunk hagyományos a karácsonyi-szilveszteri menü: karácsonykor ponty, bár én nem szoktam enni, mert nem szeretem a sok szálkát, de a hal mindenképp lényeg, és hozzá a majonézes krumplisaláta. Január elsején pedig lencse, hogy sok pénzt hozzon az újév, illetve disznó, és nincs csirke, hogy ne vigye el a szerencsét” – taglalta a fogásokat.

Fotó: Farkas Milán/Dina Márton – Instagram

Nem stresszel rá az evés kérdésére, ugyanakkor mivel vannak cyclocrossos tervei, azért az edzőtáborban valamelyest elkezdett rá odafigyelni.

„De a karácsonyt szeretném élvezni, azt fogok enni, ami jólesik. Ez volt a mentalitásom a szezonban is: anélkül is lehet vékonynak lenni, hogy állandóan kínoznád magad” – tette hozzá. „Ebben a néhány napban a család az első, és csak utána az edzés” – szögezte le Dina, aki 24-én is szokott kerékpározni, idén egy nappal korábban fog hazaérkezni az edzőtáborból, így a 22-23. pihenőnap lesz, így 24-én és 25-én is edz délelőtt, és az azt követő napokban is, mivel az év végén elutaznak, az ottani egy-két pihenőnap miatt előtte „kicsit meg kell tolni”. Az elmúlt években például az esztendő utolsó napján rendre hat órákat edzett. Az edzésbe állás egyébként a szezonkezdés időpontjától függ, ő jó formában szeretne érkezni a terepkerékpáros ob-ra címvédőként. A kötelező szilveszteri bulizást erőltetettnek tartja, idén is ketten töltik az év utolsó estéjét a barátnőjével. Az országúti idényt február végén-március elején kezdi meg, jelenleg a cyclocrossra koncentrál komolyan.

Forrás
Fotó: Marie Claire
'Fel a tetejéhez' gomb