BMX Freestyle
Kiemelt

BMX Flatland OB és az első UCI C1-es flatland verseny Magyarországon

November 25-én került rendezték a 2023-as BMX Flatland Országos Bajnokságot, melynek immár harmadik éve a Duna Pláza adott otthont. A Sport Zone SE rendezte OB-n 5 kategóriában 23 magyar Flatland-es indult ebben az éven. Másnap a BMX Flatland történetében először adott Magyarország otthont UCI C1 versenynek november 26-án Budapest szívében, ami impozáns környezetet biztosított a verseny számára.

OB

Junior kategóriában 8-an versenyeztek, mindegyikük nagy fejlődést mutatott a saját szintjén, és jól látható, hogy kezdenek hozzászokni a versenystresszhez is. Erre a legnagyszerűbb példa Fábián Dániel, aki nagyszerű összpontosításának köszönhetően hibátlan gyakorlatot tudott futni. A dobogó harmadik fokára Kádár Péternek sikerült felállnia ebben az évben, aki szintén új trükkökkel kápráztatta el a bírókat. Az első helyért Thuránszky Levente és Kriston Patrik fej fej mellett küzdött, ahogy az év többi versenyén is. Levente nagyrészt első keréken trükközött és itt voltak neki nehéz kombinációi, melyeket nagyon kevés hibával végre is tudott hajtani. A szoros küzdelmet végül Kriston Patrik nyerte, aki első és hátsó keréken egyaránt nehéz kombinációkat mutatott be, energikusabb előadásmódja és biztos bicikli kezelése minden bírót meggyőzött.

  1. Kriston Patrik
  2. Thuránszky Levente
  3. Kádár Péter

Master Női kategóriában 3-an neveztek, de csak ketten indultak el végül, mert az egyikőjük betegség miatt nem versenyezhetett. Az így maradt két induló egyike Magyarország legjobb Junior Freestyle Park versenyzője, Molnár Noémi (Nono), aki most BMX Flatland-ben próbálja ki magát és a másik Várkonyi Eszter, aki még csak két és fél éve űzi ezt a sportot. Noémi megmutatta mindenkinek nagyszerű bicikli kezelését és a BMX Park stílusú trükkjeit, valamint újonnan tanult Flatland kombinációit is. Eszter fejlődését mutatja, hogy első és hátsó kerekes trükkjeit már versenyen is be tudta mutatni, de a futamának fénypontja az újonnan megtanult „Decade” volt, amit most mutatott be először versenyen. Ezzel meg is szerezte a bajnoki címet.

  1. Várkonyi Eszter
  2. Molnár Noémi

Master Férfi kategóriában nagyon változatos mezőny indult ismét (old school, mid school, new school), és ez nehéz feladatott adott a bíróknak, viszont egy nagyon érdekes és látványos versenyt a nézőnek. A kilenc nevezettből végül csak nyolcan indultak itt is betegség miatt. Amit a bírók észrevettek, hogy mindenki nagyon felkészülten és komolyan átgondolt gyakorlattokkal állt ki versenyezni. Szilágyi Márton bíró meg is jegyezte: „Látszik, hogy nagyon igyekszik mindenki, és ezzel a kategória hazai színvonala is emelkedik. Büszke vagyok rájuk”. Az első helyen Kaposvári Martin végzett kimagasló gyakorlatával, Martin az utóbbi két évben rengeteget fejlődött és tudatosan készül már, hogy felléphessen az Elite kategóriába. Gyakorlata során első és hátsó kerék kombinációit nagy biztonsággal, hiba nélkül hajtotta végre. A dobogó második fokáért nagy küzdelem zajlott, de végül az idősebb generációhoz tartozó Kardos Péter került ki győztesen. Péter az utóbbi években tért vissza ismét komolyabban a versenyzéshez és a befektetett sok munka meghozta gyümölcsét. Kiemelkedő gyakorlatát, nyugodt és koncentrált versenyzésének köszönheti. Harmadik helyen Bozsó Csaba végzett, aki első alkalommal versenyzett fék nélküli BMX-en. Ezzel nem csak a nehézségi szintjét emelte, de saját maga számára is nagy feladat volt.

  1. Kaposvári Martin
  2. Kardos Péter
  3. Bozsó Csaba

Elite Women kategóriában 3 versenyző indult, mint ebben az évben mindig. Mind három lány fantasztikusan sokat fejlődött az utóbbi 4 hónapban, a világbajnokság óta. Új trükköket a rutinba beépíteni mindig rizikós, és ez meg is mutatkozott abban, hogy most egyik lánynak sem sikerült hibátlan kört futnia. Kádár Veronika végzett, forgásos trükkjeivel és az úgy nevezett turbinával. Ám a sok apró hiba mindkét futamában jelen volt, ezért ő harmadik helyen zárt. Mondics Anna a legidősebb a lányok között és kiugróan fejlődött az utóbbi hónapokban, nehézségi szintjét ő is sokkal növelte, de nála is voltak hibák, ez most a második helyre volt elegendő. Thuránszky Panni nyerte meg a lányok versenyét, melyet a második futama során hibátlanul végrehajtott 3 nagy trükk kombinációjának köszönhetett. A lányok közül bárki végezhetett volna a dobogó felső fokán, már most lehet látni, hogy a jövő versenyszezonban nagyon szoros versenyek elé nézünk.

  1. Thuránszky Panni
  2. Mondics Anna
  3. Kádár Veronika

Elite Men kategóriában csak 2 induló volt, sok tehetséges Flatland-es van Magyarországon, és reméljük egyre többen csatlakoznak be ismét a versenysportba 2024-ben. Második helyen Pozsonyi Bence végzett, első és hátsó kerekes kombinációival, és az apró hibák nyitva hagyták a lehetőséget Bordás Ákos számára. Ákos élete legjobb futamait mente aznap, hosszú hátsókerék kombinációival elkápráztatta a bírókat és a közönséget egyaránt. A befektetett rengeteg munka meghozta számára a sikert és minden kétség nélkül állhatott fel a dobogóra.

  1. Bordás Ákos
  2. Pozsonyi Bence

Külön szeretnénk megköszönni a bírók odaadó és korrekt munkáját ezen a versenyen. Szilágyi Márton, Katona Dénes és László Tivadar munkáját egy osztrák bíró is segítette ebben az évben, Sebastian Grubinger.

EREDMÉNY

2023szo25novEgész napBMX Flatland Országos BajnokságBudapest - Duna PlázaSzakágBMX FreestyleKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

UCI C1

A versenyen Franciaország, Németország, Csehország és Magyarország legjobb versenyzői vettek részt Elit Férfi és Elit Női kategóriában.

Az Elite Women kategóriában sajnos nemzetközi versenyző nem érkezett, és ezzel a 3 magyar lányra bízták a csatát. Mivel csak 3-an volt így a bírók úgy döntöttek, hogy a 2 futamból mindenkinek a legjobb eredménye számít és dönti el a végső sorrendet. Mind 3 lány sokat fejlődött az augusztusi világbajnokság óta. Ezen a napon is az döntötte el a sorrendet, hogy ki tud kevesebb hibával biciklizni. A 18 éves Mondics Anna az első kör után élen volt, ám mind a 3 lány hibázgatott. A végén az került ki győztesen, aki a legkevesebbet hibázta, nem az, akinek a legnehezebb volt a gyakorlata. Kádár Veronika ugyan nagyon nehéz rutint mutatott be, ám túl soknak bizonyultak azok a hibák. Végül Thuránszky Panni tudott az első helyen végezni, őt követte Kádár Veronika és Mondics Anna. Mind a 3 lány nagyon gyorsan fejlődik, ezért 2024-ben még szorosabb versenyre számíthatunk.

Az Elite Men kategóriában 7 induló volt, az eredeti 8 nevezettből. A lengyel versenyző ugyan alutazott Budapestre, de betegség miatt vissza kellett versenyzéstől. Így maradt 2 magyar, 2 cseh, 2 francia és 1 német versenyző. A francia és német versenyzők még soha nem jártak Budapesten, így nekik és nekünk is nagy élmény volt! A bírókkal közösen úgy döntött a rendező, hogy a 2 futamból mindenkinek a legjobb eredménye számít és dönti el a végső sorrendet. A mezőny 4 biciklise nagyon egyforma szintem biciklizett vasárnap, és közülük bárki nyerhetett volna ezen a napon, a 2 magyar versenyzőn sajnos érezhető volt, hogy inkább a szombati OB-ra koncentráltak, egy kicsit talán fáradtabbak voltak már vasárnap, és így több hiba is becsúszott náluk. Bordás Ákos az 5. helyen, míg Pozsonyi Bence a 6. helyen végzett. Chris Böhm néhány elképesztő első és hátsó kerékkombinációval kápráztatta el a nézőket és bírókat egyaránt. Gyorsaságáról és egyéniségéről híres színpadon és versenyen egyaránt. Mindez meghozta számára az eredményt és végül a negyedik helyen zárta a versenyt. Martin Drazil összeszedetten kevés hibával mutatta be hosszú első kerékkombinációit, mosolygós „Martin” stílusban, és ezzel a 3. helyet szerezte meg. A francia Anatole Rahain fiatal feltörekvő versenyző, aki nagyon gyorsan fejlődött az elmúlt 2-3 évben. Elképesztő a stílusa az első, és a hátsó keréken egyaránt. Hosszú, gördülékeny kombinációk, könnyed stílus, igazi élvezet őt nézni és megérdemelten a 2. helyen zárt. Joris Bretagnolles volt az első külföldi versenyző, aki regisztrált a versenyre, aminek nagyon örültünk, hiszen nagyszerű Flatlandes, a francia BMX egyik legjobbja. Joris a hátsó kerekek specialistája, sok saját trükkje van, és nagyon magas nehézségi szinttel rendelkezik, rengeteg trükköt a pedálokon csinál. Már az első futama nagyon erős volt, és ezzel be is biztosította első helyét, a verseny végéig senki másnak nem sikerült ettől jobbat futnia. Az első magyarországi BMX Flatland UCI C1 győztese így Joris Bertagnolles lett.

Az Elit kategória mellett lehetőséget kaptak a versenyzésre azok az Amatőr versenyzők is, akik rendelkeztek UCI licene-el.

Az Amatőr kategóriában 13 versenyző indult (magyar, német és cseh) és először próbálta ki magát a 2 legjobb magyar Junior korosztályú fiú, Kriston Patrik és Thuránszky Levente. A döntőbe a legjobb 8 versenyző juthatott be. A mezőnyben sokféle stílus volt, old school, mid school és new school, ami nagyon megnehezítette a bírók dolgát, de egyben nagyon érdekessé tette a versenyt. A nemzetközi versenyzők közül a legjobb teljesítményt Nico Bergmann nyújtotta, aki az 5. helyen végzett. Nico erős trükkökkel rendelkezik az első és a hátsó keréken egyaránt, de a döntőben becsúszott néhány hiba miatt lemaradt a dobogós helyről. Kriston Patrik és Thuránszky Levente nem okozott csalódást mindketten nagyon jól teljesítettek, és bejutottak a legjobb 5 közé! Thuránszky Levente remekül teljesített, de még nincs elég trükkje az idő kitöltéséhez, de ez is elég volt a megérdemelt 4. hely megszerzéséhez. Bozsó Csaba a 3. helyet szerezte meg fék nélküli biciklijén különböző stílusokat keverve, és mivel neki ez volt az első versenye fék nélkül, kisebb hibák becsúsztak. A 12 éves Kriston Patrik eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta. Energikus, folyamatos stílusban bemutatott trükkjeit, mindössze 1-2 apró hibával meg tudta csinálni és ez a 2. helyezést jelentette az első amatőr versenyén. A döntőben egyértelmű győztes, Kaposvári Martin volt, aki az előző naphoz hasonlóan hibátlanul biciklizett. Az első és hátsó kerekes kombinációi lenyűgözték a bírókat a közönséget egyaránt. Martin jövőre már Elit kategóriában indulhat.

EREDMÉNY

2023vas26novEgész napMagyar Flatland KupasorozatHFC 3. fordulóBudapest - Duna PlázaSzakágBMX FreestyleKategóriaMKSZ Magyar Kupa,UCI C1

'Fel a tetejéhez' gomb