Cyclo-cross

Takács Zsombor vezeti a juniorok világranglistáját

A Superprestige-sorozatban és a világkupán is tapsolhattunk magyar dobogósnak

Október 28-án a Superprestige-sorozat ruddervoordei állomásán volt érdekelt a junior fiúk futamában Takács Zsombor (Superior Racing Team). A C1-es besorolású viadal talán a naptár egyetlen olyan megmérettetése, amely lényegében egyetlen koncentrikus helyre, konkrétan egy rétre összpontosul. A kerekesek előrehaladását egy hosszabb homokágy, valamint négy kisebb-nagyobb emelkedő nehezítette.

Az ifjúsági korú fiúk viaskodását, mondhatni a papírformának megfelelően, a belga Arthur van den Boer nyerte, szűk húsz másodperccel megelőzve a holland Senna Remijnt, míg harmadikként bő fél perc lemaradással Takács Zsombor ért célba, aki ezzel a kiváló produktummal újabb tizenöt UCI világranglista pontot szerzett.

Ugyanezen a napon rendezték Szlovákiában a GP Topolcinky C2-esét, ahol bőven volt magyar érdekeltség. A kistapolcsányi verseny a Szlovák Kupa negyedik fordulója volt. Az U11-es fiúknál Bökönyi Huba Árpád (MTB Sopron SE) az előkelő hetedik helyen zárt, miközben a lányoknál Hegedűs Heléna (Cube-Csömör) a dobogó második fokára állhatott fel. A tizenhárom éven aluliaknál Molnár Ágoston és Illés Bence (mindketten MTB Sopron SE) fért be a legjobb tíz közzé a hatodik, illetve a hetedik helyen célba érkezve.

A juniorok futama már világranglista pontokért zajlott, a legjobbnak a cseh Pavel Sumpik (Roman Kreuziger Cycling Academy) bizonyult, mialatt Zsembery Boldizsár (Superior Racing Team) a kiválónak mondható ötödik helyen zárt, ami tíz UCI pontot eredményezett. Az elit férfiaknál Endrédi Máté (GreenZone ZKSE) kilencedik lett, ami két pontot ért.

Ugyancsak ezen a napon került sor a herenhouti belga kupafutamra, ahol Szilasi Dániel (Superior Racing Team) az U15-ös fiúk versenyében lett második.

Vasárnap Maasmechelenben (Belgium) folytatódtak a küzdelmek, mégpedig a 2023-2024-es világkupa második fordulójával. A Terhills természetvédelmi területen kijelölt nyomvonal egy egykori bányatelepen haladt át, ahogyan a benelux média fogalmazott, a szervezők egy látványra optimalizált pályát álmodtak meg, homokággyal, palánkokkal és murvás részekkel.

Már a junior lányok délelőtti programjában is volt magyar résztvevő, Bruchner Regina (GreenZone ZKSE) révén, aki az előkelő ötödik helyen abszolválta a versenyt, tíz UCI pontot kasszírozva – Regina Ruddevoordéban 21 lett. A fiúknál Arthur van den Boer ezt a viadalt is megnyerte, miközben Vas Barnabás (Cube-Csömör) remekül versenyezve, mindössze tizenkét másodperc lemaradással a harmadik helyen gurult át a célvonalon – tizenöt pontot szerezve. A hét során betegség miatt két edzésnapot is kihagyó Takács Zsombor ugyancsak remekül kapta el a rajtot, ám előbb egy defekt, majd egy váltótörés hátráltatta, így végül csak a tizenkilencedik helyen érkezett.

Zárásként Szilasi Dániel a nyugat-flandriai cross-bajnokságon vitézkedett Beernemben, ahol kiválóan versenyezve féltávnál lerázta magáról az aktuális belga bajnokot, ezáltal magabiztosan nyerve meg a rangos kihívást.

Az aktuális világranglistán továbbra is remekül állnak a magyar juniorok: Takács Zsombor 165 ponttal immáron első, Vas Barnabás pedig 130 ponttal a tizedik, ami biztató előjel a november első hétvégéjén rendezendő Európa-bajnokság előtt.

EREDMÉNYEK

További eredmények:

'Fel a tetejéhez' gomb