MKSZ hírek
Kiemelt

Judósok taníthatják esni a kerékpárosokat

Pilot projektet indít a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ), amelynek lényege, hogy a hazai kluboknak lehetőségük legyen a versenyzőket megtanítani a megfelelő eséstechnikákra annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb és legkisebb sérülés forduljon elő a sportágban. Az esésoktatást az edzőtáborok részévé is tennék és a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) szakmai segítségét kérték.

Régóta tervezett, országos lefedettségű rendszert próbálna ki először a sportágak közül a bringasport. Sajnos nagyon gyakoriak az olyan esetek, amikor sérülés vagy baleset nehezíti a kerékpárosok felkészülését is. Fetter Erik néhány éve a közúton szenvedett balesetet, Gönczy Gergőt és Orosz Gergőt verseny közben sodorta el egy szabálytalan autós, néhány napja pedig az rázta meg a kerékpáros közösséget, hogy a sportág első és eddig egyetlen magyar világbajnoka, Vas Kata Blanka edzés közben kulcscsonttörést szenvedett, így több hetet ki kell hagynia éppen a cyclo-cross szezon elején. Vízer Barnabás, a Szövetség sportigazgatója szerint itt az ideje, hogy tudatosan és szisztematikusan foglalkozzunk az esésekből adódó sportsérülések elkerülésével.

„A terveink szerint hamarosan elindul a ‘Ne törd magad’ projekt, amelynek keretében online felületen regisztrálhatnak a sportegyesületek, klubok és az ország különböző pontjain tevékenykedő cselgáncsedzők, mi pedig szeretnénk őket összekötni és koordinálni a közös munkát. Bízunk benne, hogy jó rendszert és együttműködést tudunk kialakítani. A lényeg, hogy legalább az eséstechnikai alapokat elsajátíthassák a versenyzők, amelyet utána akár otthon is tudnak gyakorolni. Hisszük, hogy már ez önmagában hatalmas segítség és előrelépés lesz” – tette hozzá a sportigazgató. – „A projekt konkrét elemeit november végén egyeztetjük az MJSZ-szel és jövő év elején szeretnénk megtartani az első foglalkozásokat. Abban bízunk, hogy siker és jó tapasztalatok esetén a többi sportág is követi majd a példánkat.”

'Fel a tetejéhez' gomb