Pálya

Hatfős csapat lehet a reális célkitűzés a januári apeldoorni pálya Eb-re

Hat versenyzőnk részvétele lehet a reális célkitűzés a januári apeldoorni Európa-bajnokságra Pataki Ibolya, a pálya szakág felelőse szerint.

Pataki Ibolya helyzetértékelőjében rámutatott: az éves költségkeret meg lett emelve erre az esztendőre, ami nagyon szerencsés, hiszen közismert tény, hogy a pálya a kerékpársport egyik legdrágább szakága.
Kell hozzá például létesítmény, ez most adott a Kőbányai BringArénával, amely reményei szerint segíthet a szakág sportolói létszámának növelésében.

„Jelenleg ugyanis nincs hatalmas válogatott sorunk, egy-egy versenyzővel áll a válogatott, akik tudnak nemzetközi szintű eredményeket elérni. Az országos bajnokságon ugyanakkor látszott, hogy szerencsére sok fiatal és sok csapat is érdeklődik a pálya szakág iránt” – fogalmazott. – „A terveinkben van, hogy hetente egyszer rendeznénk edzőversenyeket a fővárosi és vidéki klubok bevonásával. Erre nagy az igény, akár Debrecenből is feljönnének minden héten, ennek összehangolásáról még egyeztetnünk kell a fenntartóval. Hétközepi időpont lenne ideális, hogy a hétvégi cyclocross versenyekkel ne ütközzön össze.”

A szakágfelelős reményét fejezte ki, hogy jövőre teljes értékű, valamennyi korcsoport minden versenyszámát felvonultató magyar bajnokság lesz.

„Kicsit terebélyesedni látszik a szakág, eredményességben pedig azt hiszem, nem maradtunk el az elmúlt évektől, sőt, jobban is szerepeltünk.”

Kifejtette: Szalontay Sándor sprintben még harcban áll az olimpiai kvótáért (egyedüli magyar pályabringásként), matematikai esélye még van a párizsi indulási jog megszerzésére, így nem szabad elvetni annak lehetőségét, hogy kijut az ötkarikás játékokra. A matematikai esély megőrzésére Szalontaynak az Eb-n tízben kell végeznie, a Nemzetek Kupája-versenyekből (korábbi világkupa) pedig kettőt kell teljesítenie és az első hatban végeznie ezeken, ekkor maradhatnak meg az álmok a sprinter számára, aki harmadik ciklusban próbál kijutni olimpiára.

Pataki Ibolya rámutatott: Drijver Bertold pontversenyben kimagasló eredményt ért el mind az U23-as Európa-bajnokságon elért negyedik, mind a vb a felnőttek között megszerzett 8. helyével.

„Világbajnoki kvótát szerzett egyedül a pontversenyre. A legfiatalabb olyan magyar kerékpárosként szerepelt felnőtt világbajnokságon pályán úgy, hogy kvótát kellett szerezni rá. Ez 15 éve van így, előtte még alanyi jogon lehetett indulni. Ki kell hangsúlyozni, hogy a kvóta megszerzése kimagasló teljesítménnyel érhető csak el.”

Elárulta: nagy hangsúlyt fektetnek az omniumra áttérésre, hiszen ez az olimpiai szám, a cél az, hogy ebben is tudjon vb-kvótát szerezni 2024-re a pontverseny mellett. Ehhez sokat kell fejlődnie, a felkészülésben már ez kap prioritást.

„Egyelőre ez a két versenyző, akik tudnak dominánsan jó eredményeket elérni, de jó úton haladunk, hogy növekedjen a létszám.”

Pataki kiemelte: megpróbálták a férfiaknál és nőknél is kialakítani a 4000 méteres csapatot, ám ez nagyon sok pénzt igényel. A szükséges anyagi háttér meglétéig nem fogják tudni ezt a nagyon fontos vonalat kiépíteni, ami azért volna lényeges, mert olimpiai szám, a tartalékkal együtt öt versenyző juthatna ötkarikás indulási joghoz általa. Omniumba is ki lehet jutni, ez a vonal az erősebb a madison mellett, az egyéni listás kvóta majdhogynem elérhetetlen kis országoknak. Azonban az üldözéses csapatot összeállítani nemzeti szinten nagyon drága, mert a versenyeztetést, felszerelést, felkészülést biztosítani kell annak a legalább öt versenyzőnek, akik ebbe „beleállnak”.

„Jelenleg nincsen erre sorunk” – mondta.

A nőknél a csapatsprint már összeállt tavaly, 4000 méterre jelenleg még nincs sem férfi, sem női oldalról 5-6 olyan bringás, akikkel elkezdhetnék felépíteni a csapatot, pedig létfontosságú lenne mindkét nemnél.

Az Eb-keret válogatási elvei alapját képezik a CL1, CL2-es versenyeken elért helyezések, időfutam számokban pedig időeredmények vannak meghatározva. Apeldoornba a már említett Szalontayn és Drijveren túl Kercsó-Magos Zsuzsanna igyekszik kvótát szerezni, az ő idei Eb-je betegség miatt rosszul sikerült, ám folyamatosan készül és tervben van neki is a kontinensviadal. Lovassy Patrik Rómeón az I. Budapest GP-n is látszott Pataki meglátása szerint, hogy „dübörög”, jól haladnak az edzései, így az fő célja is az Eb. Csengői Bálint is szeretne indulni, neki meg kell futnia a szintidőt, hogy nevezze a szövetség.

„Azzal lennék elégedett, ha a kontinensviadalra kijutó versenyzők 15-be, de inkább 10-be jutnának. Egy Eb-n már érjünk oda, hogy a legjobb tízben vagyunk fiatal versenyzőkkel is, ha nem tudunk ott lenni a 15-ben, akkor világversenyeken nehéz lesz odajutni.”

Arra a kérdésre, hogy mennyire reális 2028-ban Los Angelesben magyar pályakerékpáros részvétele, úgy felelt, jelen állás szerint hárman pályázhatnak erre reális eséllyel. „Bertold, Rómeó és ha nagyon fel tudja szívni magát, akkor Bálint” – tekintett előre a szakági felelős.

Forrás
Fotók: Szép Zsóka/Kőbányai BringAréna
'Fel a tetejéhez' gomb