Országút
Kiemelt

Remekül szerepeltek a Lombardián a magyarok

Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Valter Attila (Jumbo-Visma) is UCI pontokkal gazdagodott.

A 117. Lombard Körrel folytatódott a 2023-as WorldTour-sorozat, melynek során Como és Bergamo között 238 kilométer várt a kerekesekre, hét kiemelt emelkedővel, közte a legendás Madonna del Ghisalo (8,8 kilométer, 3,9%) kaptatójával. Mivel ezúttal Comóból rajtolt a mezőny, így a penzum döntő húzatói a Passo di Ganda (3 kilométer, 8,7%), valamint a Colle Aperto (1,3 kilométer, 6,9%) voltak. A viadal során a tavalyi évhez hasonlóan Fetter Erik és Valter Attila révén ezúttal is két magyar kerékpárosnak szoríthattunk. Előbbi a Tre Valli Varesine, Gran Piemonte kettőssel hangolt, a varesei megmérettetésen 120 kilométert szökésben töltve, míg utóbbi a Giro dell’Emilia, Tre Valli Varesine, Gran Piemonte hármassal melegített, s a magyar bajnok számára is a varesei egynapos sikerült a legjobban, ahol a 26. helyen ért célba.

A rajtot követően szinte azonnal megindultak a próbálkozások, mígnem egy tizenhat fős szökés lépett el. Amikor az elmenés előnye már négy perc fölé rúgott, akkor a főmezőny élén átvette a kezdeményezést a Jumbo-Visma csapata. Az utolsó száz kilométerre fordulva nem csak a főmezőnyben, hanem a spiccen is elkezdődött a komolyabb szelekció. Ahogyan az várható volt az igazi tűzijáték az csak a Passo di Ganda meredekén indult el, ahol elsőként Adam Yates (UAE Team Emirates) akciózott az esélyesek sorából, közvetlenül mögötte pedig éppen Valter vezetésével kezdte el az üldözést a holland sztárcsapat, utol is érve a nap eleji szökésből elől maradókat, na meg Yatest is. Attila ezt követően borított ki az első csoportból, miközben Erik ekkor már egy hátsóbb bolyban tempózott.

A versenyt végül sorozatban harmadszor a szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) nyerte – Valter a 22. (+ 2:56) helyen érkezett, ezzel 30 UCI világranglista pontot gyűjtött, míg Fetter a 46. (+ 8:52) lett, ami 15 UCI pontot ért.

“A Lombardia volt az utolsó versenyem idén, szerencsére szuper lábakkal” – írta a közösségi médiában Valter Attila. – “Felemás a kapcsolatom az év utolsó klasszikusával. Egyszer jól megy, máskor pedig még befejezni is nehéz. Egy kis extra stressz is kapcsolódik hozzá, hiszen az utolsó verseny nagyban befolyásolja a következő felkészülési időszak motivációját. Emiatt mindig szeretnék jól teljesíteni itt. Egy nagyon hosszú és fárasztó időszakot követően tudtam újból a legjobbakkal versenyezni, segíteni a csapatot és fontos támadásokat szerelni. Elégedetten gurultam át a célvonalon és ez volt a nap fő célja számomra. Végre jöhet a megérdemelt pihenő, ahol igyekszem magamba szívni az egész év alatt történteket, hogy aztán jövőre még egy lépcsőfokot feljebb léphessek.”

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb