Országút
Kiemelt

Magyar eredmények a drenthei Európa-bajnokságról

Bombaerős mezőnyben álltak helyt a magyarok.

Szeptember 20. és 24. között a hollandiai Drenthe adott otthont a 2023-as országúti kerékpáros Európa-bajnokságnak. Sajnos betegségek tizedelték meg a magyar válogatott keretét, így végül tizenegy kerékpárosnak szurkolhattunk a megmérettetésen, nevezetesen Balogh Zsombor (junior időfutam és mezőnyverseny), Feldhoffer Bálint (junior mezőnyverseny), Hancz Tamás (junior időfutam és mezőnyverseny), Pakot András Gusztáv (junior mezőnyverseny), Takács Zsombor (junior időfutam és mezőnyverseny), Tóth Réka (junior mezőnyverseny), Jordán Dorka (U23-as mezőnyverseny), Zsankó Petra (U23-as időfutam és mezőnyverseny), Szijártó Zétény (U23-as mezőnyverseny), Szabó Zsófia (elit mezőnyverseny) és Fetter Erik (elit mezőnyverseny) álltak rajthoz a tulipánok földjén. 

A program az egyéni időfutamokkal kezdődött, a bringások Emmen városa körül, egy szinte teljes egészében sík útvonalon versengtek. Az ifjúsági korú fiúknál Balogh Zsombor, Hancz Tamás és Takács Zsombor is nekivágott a 19,8 kilométeres penzumnak. A legjobb időt a dán Albert Philipsen repesztette, 22 perc és 48 másodperc alatt célba érve (52,1 kilométer/óra). Ami a magyarokat illeti, Takács Zsombor a 24. (+ 1:41), Balogh Zsombor a 35. (+ 2:06), míg Hancz Tamás az 50. (+ 2:43) lett.

Az U23-as nők viaskodásában Zsankó Petrának szoríthattunk, aki már a hazai bajnokságon, majd a glasgow-i összkerékpáros vb-n is megmutatta kvalitásait, s most is igazolta a tehetségét, az előkelő tizennegyedik helyet megszerezve. A juniorokhoz hasonló távon Zoe Backstedt diadalmaskodott (24:25, 48,65 kilométer/óra), Zsankó szűk két és fél perccel maradt el a brit idejétől. 

A vegyesváltókban nem volt magyar érdekeltség, ellenben az U23-as fiúk, majd pedig a lányok mezőnyversenyeiben már igen. A srácok 136,5 kilométeres penzuma egy körülbelül hatvan kilométeres bevezető rész után kanyarodott rá a körpályára, ahol még hatszor abszolválták a kétszáz méter hosszú, átlag 6%-os VAM-hegyet – mindamellett két kisebb emelkedő és technikás, szűk lejtmenetek is nehezítették az előrehaladást.

Eléggé hektikusan kezdődött a viadal, mígnem a lengyel Mateusz Gajdulewicz, a dán Henrik Pedersen és a spanyol Ivan Romeo szakadtak el, akik viszonylag nagy előnyt tudtak kiharcolni, így végül hármójuk közül ketten haza is értek. Az Európa-bajnoki címet végül a még mindig csak tizennyolc esztendős Pedersen szerezte meg. A megmérettetés egyetlen magyar résztvevője, Szijártó Zétény a 80. (+ 6:56) helyen zárt.

Az U23-as hölgyek 108 kilométert tettek meg, ugyancsak hatszor megmászva a VAM-hegyet, s az igazat megvallva a negyedik körig nem is igazán történt semmi izgalmasnak mondható. Akkor a brit Zoe Backstedt unta meg a tempózást, ám a holland csapat kontrollálta az akcióját. Az érmek sorsa az emelkedő utolsó teljesítésekor dőlt el, amit a holland Ilse Pluimers bírt a legjobban. A 107 fős mezőnyben két magyar bringás is ott volt, Zsankó Petra a 43. (+ 4:19), Jordán Dorka pedig az 59. (+ 5:23) helyen ért célba.

Az utolsó előtti napon a junior fiúk és az elit hölgyek következtek. A fiúkra 111 kilométer várt, a VAM-hegy nyolcszori teljesítésével. Az Európa-bajnoki cím sorsa itt is csak az utolsó körben dőlt el, s hiába próbálkoztak a dánok, a franciák és az olaszok, végül a szlovének ragadták magukhoz a kezdeményezést, minek eredményeképpen Anze Ravbar ért elsőként célba. Öt magyar állt rajthoz, közülük Pakot András Gusztáv érkezett a legelőkelőbb helyen, 40-ként (+ 20 mp) – Hancz Tamás az 53. (+ 35 mp), Feldhoffer Bálint a 72. (+ 4:10), Takács Zsombor pedig a 74. (+ 4:26) helyet csípte el, sajnos Balogh Zsombornak nem sikerült értékelhetően befejeznie a futamot.

Az elit hölgyek 129,6 kilométert tettek meg, a szűk hatvan kilométeres bevezető rész után hatszor megmászva az egykori „szemétdombot”. Mondhatni, hogy a hollandok uralták a megmérettetést, mindezek ellenére végül az a versenyzőjük nyert, akire a legkevésbé lehetett számítani. Történt ugyanis, hogy az utolsó körben Mischa Bredewold indult el, mögötte pedig megkezdődött a nézelődés, így kisebb meglepetésre haza is ért. A magyar színeket Szabó Zsófia képviselte, neki nem sikerült célba érkeznie.

Az Eb a junior lányok, valamint az elit férfiak mezőnyversenyeivel zárult. A lányok 69 kilométert tettek meg, öt alkalommal abszolválva a hegyet. A győzelmet és ezzel a kék-fehér megkülönböztető trikót a belga Fleur Moors szerezte meg a bombafavorit olasz Federica Venturelli előtt – Tóth Réka a 63. (+ 1:34) helyen érkezett.

Az esemény fénypontja a férfi elit 199,8 kilométeres viadala volt. A mezőny Assenből rajtolt, majd a bevezető részt követően érkezett be a körpályára, ahol még hétszer abszolválta a VAM-hegyet. Az utolsó körben egy tíz fős sor maradt az élen, ahonnan tizenkét kilométerre a céltól a francia Christophe Laporte indult meg, akit a belgák vezetésével, őrült tempóban üldöztek. Az utolsó métereken meg is fogták, de Laporte-ban marad még annyi erő, hogy hazaérjen. Fetter Erik hosszú kihagyása ellenére nagyon jól mozgott, végül a 43. (+ 4:43) lett.

EREDMÉNYEK

'Fel a tetejéhez' gomb