BMX Freestyle
Kiemelt

Ujváry Zoltán: a cél továbbra is Párizs

Százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a 2023-as magyar kupasorozatot Ujváry Zoltán.

Debrecen adott otthont az idei BMX Freestyle Park kupasorozat harmadik, egyben záróállomásának. A Debex, azaz a Debreceni Extrémsport Park ráadásul egy nemzetközi kategóriás C1-es versenyt szervezett, ahol UCI világranglista pontokat is osztottak, így a magyarok mellett, német és szlovák kerekesek is rajthoz álltak.

Aki kilátogatott a viadalra, annak nem kellett csalódnia, hiszen nem volt hiány a forgási kombinációkból, a szaltókból és a vakmerő trükkökből sem. Ráadásul a zsűritagok között szerepelt a horvát Igor Vukadinovic Poki is, aki a legutóbbi olimpián is ott volt. A kíváncsiskodók kétszer egy perces versenyköröket láthattak.

“Kiemelten fontos volt ez a debreceni verseny, mivel ez volt az utolsó C1-es viadalom a közelgő kínai világkupa előtt – mondta el megkeresésünkre Ujváry Zoltán. – Mivel a hazai kupasorozat első két fordulóját megnyertem, így szerettem volna ezúttal is győzni. Nagyon jól ismerem ezt a pályát, hiszen a hétköznapokban is itt készülök, így próbáltam úgy hozzáállni a versenyhez, mintha csak egy újabb tréningen vennék részt, ezzel is lerázva magamról a rám nehezedő nyomást. Ez pedig úgy ahogy sikerült is. Nagyon jó köröket futottam, s habár tervben volt, hogy versenykörülmények között is kipróbáljak egy új trükköt, ezt végül nem vállaltam be, nem kockáztattam, biztosra mentem.”

A nyíregyházi versenyző szinte hibátlan köröket teljesített, így végül magabiztosan nyerte meg a viadalt Kempf Zoltán és Náhlik Péter előtt, ezzel a sorozat összetettjében is az élen zárva, nem mellékesen 200 világranglista pontot gyűjtve.

“Mivel az olimpiai kvalifikáció szempontjából idén már csak egy világkupát rendeznek, így kifejezetten fontos volt, hogy minél több ranglista pontot gyűjtsünk Debrecenben – folytatta beszámolóját Zoli, utalva arra, hogy végül 750 pontot szereztek Debrecenben a magyar “riderek”. – Október közepén utazunk Kínába, ahol rettenetesen nehéz dolgunk lesz, mivel igazából az első tízben kellene ahhoz zárnunk, hogy komolyan előreléphessünk a világranglistán. Azért reálisan nézve a dolgokat, erre nem lesz túl sok esélyünk, mindezek ellenére ezen a viadalon is úgy fogunk rajthoz állni, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsuk.”

A Magyar Kupa első két fordulóját még májusban rendezték Hajdúböszörményben, s ahogyan most Debrecenben, úgy akkor sem talált legyőzőre az idei Európa-bajnokságon is remekelő kerekes.

“Természetesen nagy öröm számomra, hogy megnyertem az összetettet, de haladunk tovább, a cél továbbra is Párizs. Mint ismert, december 5-én zárul az olimpiai kvalifikációs versenyekre való kvótaszerzés, tehát, ha addig benne vagyunk a rangsor első felében, akkor 2024 tavaszán indulhatunk a három kiemelt kvótaszerző viadalon” – tekintett előre Ujváry.

A párizsi játékokra tizenkét ország kvalifikálhat, ebből egy helyet a házigazda Franciaország alanyi jogon megkap, valamint a világranglista első helyezettje visz el két kvótát. A maradék kilenc helyen a rangsor következő kilenc nemzete osztozik egy-egy emberrel. Magyarország jelenleg a tizenegyedik a ranglistán.

EREDMÉNY

2023szo16szep08:30BMX Freestyle Park Magyar Kupa sorozat3. forduló - Hungarian Cup Series UCI C1Debrecen - DebexSzakágBMX FreestyleKategóriaMKSZ Magyar Kupa,UCI C1

'Fel a tetejéhez' gomb