Országút
Kiemelt

Vuelta: Valter Attila győzelemhez segítette a csapatát

A Jumbo-Visma történelmi sikerével ért véget a 2023-as, immáron 78. Spanyol Körverseny, melynek végén az amerikai Sepp Kuss diadalmaskodott csapattársai, a dán Jonas Vingegaard és a szlovén Primoz Roglic előtt. A mezőny egyetlen magyar kerékpárosa, az időfutamban és országúton is magyar bajnok Valter Attila „kiemelt” segítőként, végül az előkelő 22. helyen zárt.

A második pihenőnapot követően egy mindössze 120,1 kilométeres, hegyi befutós etappal folytatódott a viadal. A lényegében a tengerparton végigfutó penzum végén a második kategóriás Bejes hivatott dönteni a szakaszgyőztes személyéről. Az emelkedőhöz közeledve rákezdett az eső, mialatt a szökevények sorsa megpecsételődött, megfogta őket a főmezőny. A kaptató elején Valter Attila diktált őrült tempót, pillanatok alatt megrostálva a pelotont, ahonnan nem sokkal később Jonas Vingegaard indított. A kétszeres Tour de France-győztes remek tempóban haladt, így végül magabiztos előnnyel nyerte meg a szakaszt.

“Ez egy nagyon jó szakasz volt Primoznak és Jonasnak, láthattuk, hogy mind a ketten jól mentek” – szögezte le a célba érést követően Valter, aki kitért egy másik csapattársára, a Vueltán most nem szereplő belga Nathan van Hooydonckra is, aki ennek a napnak a reggelén autóvezetés közben kapott szívinfarktust, majd szenvedett balesetet.

“Nagyon örültünk, hogy jobban van, az utolsó emelkedőn kaptuk az infót, a fülünkre mondták, hogy felébredt. Látszik, hogy mennyire egy család ez a csapat és hogy mennyire fontos hír volt ez, hiszen az utolsó öt percben is volt arra idő, hogy ezt közöljék velünk és ez plusz energiát is adott” – tette hozzá.

Másnap következett a legendás Altu de l’Angliru meredeke, amely emelkedőn ismételten csak a Jumbo-Visma csapata dominált, Primoz Roglic győzött Vingegaard és Kuss előtt. Az utolsó hegyen már nem láthattuk az esélyesek sorának élén dolgozni a magyar bajnokot, ugyanis egy mechanikai probléma miatt az Alto del Cordalon leszakadt erről a sorról.

“Maga az Angliru nekem sajnálatos okokból annyira nem volt vészes, mivel az előző hegy tetején technikai problémám volt” – emlékezett vissza az M4 Sport helyszíni stábjának a szakasz közben történtekre Attila. – “Nem éreztem annyira keménynek ezt a hegyet, de lehet, pont azért, mert nem kellett az életemért küzdenem.”

A tizennyolcadik szakasz ismét egy hegyi befutóval zárult, ezúttal a La Cruz de Linares döntött, amit ráadásul kétszer is meg kellett mászni. A viadal címvédője Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step) elvitte a showt, s habár a Bahrain-Victorious megpróbálta megrángatni a Jumbo bajszát, az összetettben nem változott a sorrend.

Egy tipikus, a sprintereknek kedvező etap karakterisztikáját hozta a tizenkilencedik, egy amolyan gyógyszakasz képében, melyen a sprinterek csapatai viaskodtak.

“Örültem, hogy van végre egy kis nyugi, nekem ez volt a legkönnyebb szakaszom az idei Vueltán. Kevés feladatom adódott a végén, ez így volt tervezve, hiszen úgy álltunk hozzá a naphoz, hogy van annyi előnyünk, hogy egy picit visszább tudjunk húzódni a mezőnyben” – fejtette ki Valter Attila a célban.

Az utolsó előtti napon Guadarramába érkezve egy tavaszi klasszikusra hajazó, nem kevesebb, mint tíz emelkedőt tartogató, de nem hegyi befutós szakasz következett. A mini Liége-Bastogne-Liége-re hasonlító nyomvonal elsősorban a szökevényeknek kínált terepet, akik éltek is ezzel a lehetőséggel, miközben Sepp Kuss gyakorlatilag megnyerte a 2023-as Spanyol Körversenyt.

“Még kell egy kis idő ahhoz, hogy felfogjam ezt a sikert. Ez egy olyan dolog, amit nem sok mindennel lehet überelni a sportban, nyilván azzal, ha te magad nyered meg, de csapattársként ennél nem tudom, hogy van-e feljebb” – mondta a magyar bringás.

A holland sor ezzel összehozta a triplát, azaz egyazon évben nyerte a Giro d’Italiát, a Tour de France-t és a Vuelta a Espanát. A spanyol fővárosban Valter Attila is dobogóra állhatott, hiszen a Jumbo-Visma fölényesen győzött a csapatversenyben is.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb