Pálya
Kiemelt

Izgalmas versenyeket hozott az  I. GP Budapest

A decemberben átadott, majd később a nemzetközi szövetség (UCI) által kategorizált kőbányai fedett fapályán rendezték meg az első, az UCI naptárába is bejegyzett pályaversenyt, amelyre meglepően nagyszámú érdeklődés érkezett be.

A hazai versenyzőkkel együtt 11 nemzet versenyzői álltak rajthoz az új fapályánkon, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Ausztria, Olaszország és Románia mellett Norvégia, a tengerentúlról pedig Argentína, Kolumbia és Kanada volt képviseltetve a rajtlistán.

A kiírás szerint majd minden versenyszám szerepelt az UCI CL2 besorolású nemzetközi pályaversenyének programjában mind sprint, mind endurance vonalon. A dátum kiválasztása is nagyon tudatos volt, hisz a 2025-ös világbajnokságra való kvótaszerzésbe ennek a versenynek az UCI pontjai már beszámítanak.

A verseny szervezése nagy kihívást jelentett a szövetségnek mind technikai, mind anyagi vonzatában. Az üzemeltető Vuelta Kft.-vel történt egyeztetéseket követően a szövetség kizárólagos használatba vehette a pályát péntek délutántól vasárnap estig. A pályaszakág vezetője, Pataki Ibolya és a szakági szövetségi edző, Lovassy Krisztián az előkészületek után a helyszínen koordinálta az esemény zökkenőmentes lebonyolítását. A magyar versenybírók mellett egy profi technikával és nemzetközi pályaversenyek rutinjával rendelkező négyfős cseh bírói küldöttség vezényelte az eseményt.

A sátor korlátozott nézői befogadó képessége miatt ingyenes, de regisztrációhoz kötött beléptetés volt. Négy időpontot lehetet megjelölni: szombat délelőttöt és délutánt, illetve vasárnap szintén a délelőttöt és a délutánt. A délutáni időpontokra a regisztráció hamar megtelt, így teltház, azaz 100 fő néző elött indultak meg a délutáni programok. A délelőtti versenyek sem zajlottak nézők nélkül, a lelátón mintegy 40-60 fő foglalt helyet.

A futamok olyan neves versenyzők részvételével zajlottak, mint a pontverseny versenyszám regnáló Európa-bajnoka, a norvég színekben szereplő, de magyar származású Anita Yvonne Stenberg; a keirin korábbi világbajnoka, a kolumbiai Fabián Hernando Puerta Zapata; a juniorok között 1000 méteren világbajnok cseh Dominik Topinka; vagy a brit Rhys Britton, aki scratch versenyszámban világkupa-győztes és a brit 4000 méteres csapat állandó tagja.

A magyar különítmény is a legjobbjait vonultatta fel: itt volt a nemrégiben megrendezett glasgow-i világbajokságon a pontversenyben 8. helyen végzett, az U23 Eb-n scratch versenyszámban 4. helyet szerző Drijver Bertold; a junior Eb-n keirinben 6. helyezett Lovassy Patrik Rómeó, a többszörös magyar bajnok Filutás Viktor.

Nők közül a  korábbi 3000 méteres csúcstartó, a tavalyi Eb-n csapatsprintben 6. helyezést elérő csapat tagja, Kercsó-Magos Zsuzsanna, illetve a kontinensviadalon szerepelt csapatban ugyancsak szerepelt Jászapáti Petra, aki rövidpályás gyorskorcsolyában téli olimpián bronzérmes volt.

Minden versenyszám izgalmas, látványos futamokat hozott. A sprintereknél a kolumbiai Cristian David Ortega Fontalvo nemzetközi szintű, 9.970 másodperces pályarekorddal száguldott a 200 méteres pályán, ez több mint 70 km/h-s sebességet jelent.

Lovassy Patrik Rómeó csodálatos taktikai elemeket alkalmazva, erős futamokkal, vereség nélkül jutott a döntőbe. Az egyik sprintfutamban a nézők élőben láthattak egy hatalmas esést is, omniumban pedig egy óriási védést Drijver Bertoldtól, aki egy palánkhoz felszorítást követően 55 km/h-s sebességnél mind a két lábát kirántotta a pedálból az utolsó körben.

A magyar versenyzők egyetlen versenyszám kivételével mindenhol a dobogóra állhattak. A verseny végét követően a zárt, csak csapatok számára elérhető kommunikációs csatornán kivétel nélkül mindenki őszinte gratulációját fejezte ki, dicsérték az esemény színvonalát.

EREDMÉNY

2023szo09szepEgész napvas10I. Budapest GPNemzetközi Pályakerékpáros VersenyBudapest - Kőbányai BringArénaSzakágPályaKategóriaUCI CL2

'Fel a tetejéhez' gomb