Országút
Kiemelt

Vuelta: remek helyzetben a Jumbo-Visma csapata

A Spanyol Körverseny utolsó hetét megelőzően a holland csapat három kerékpárosa foglalja el az összetett dobogóját, akiknek egyik kiemelt segítőjeként tündököl a magyar bajnok Valter Attila.

Az első pihenőnapot követően Valladolid környékén egy 25,8 kilométeres egyéni időfutammal folytatódott a 78. Spanyol Körverseny. A szinte teljesen sík penzum, amelyben mindössze egyetlen kisebb domb kapott helyet, tökéletes terepet kínált a szám specialistái számára – az olasz Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) 27:39-es eredményével pedig meg is nyerte az etapot. Valter Attila érthető módon nem hajtotta ki magát, s végül 30:13-as idővel ért célba, ami a 32. helyhez volt elegendő.

Másnap Lerma és La Laguna Negra.Vinuesa között egy 163,2 kilométeres, mindössze egyetlen kategorizált emelkedőt tartogató, hegyi befutós etap következett, melynek során hazaért a szökés, míg a tizenkettedik szakasz a sprintereknek kedvezett, a kolumbiai Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates) pedig meg is törte Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) sikerszériáját.

Majd jött a tizenharmadik etap, melynek során Formigal. Huesca la Magia és a Col du Tourmalet hegyi befutója között egy 134,7 kilométeres, négy kategorizált emelkedőt tartogató penzum várt a kerekesekre, sorrendben a Puerto de Portalet (3. kategória, 4,4 kilométer, 5,4%), majd Franciaországba átérve a Col d’Aubisque (kiemelt kategória, 16,6 kilométer, 7%), a Col de Spandelles (1. kategória, 10,4 kilométer, 8,1%) és hegyi befutóként a legendás Col du Tourmalet (kiemelt kategória, 18,8 kilométer, 7,4%) emelkedőivel. A Tourmalet elején Jonas Vingagaard (Jumbo-Visma) indított, aki a kilométeres kapunál már közel egy perc előnnyel bírt, ekkor Sepp Kuss (Jumbo-Visma) váltott tempót és lódult a csapattársa után, majd nem sokkal később Primoz Roglic (Jumbo-Visma) is lószolt, ennek eredményeképpen pedig hármas Jumbo-Visma sikerrel zárult az etap. Valter Attila a táv elején dolgozott rengeteget, végül a 25. (+ 19:21) helyen ért célba, míg a címvédő belga Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step) több mint huszonhét percet kapott.

“Megvolt a taktikánk, de a mezőny is a kezébe akarta venni az irányítást. Nagyon sokan próbáltak szökni, amivel nincs is baj, és mi engedtük is, de elég sok veszélyes ember is volt, úgyhogy az első hegyen elképesztő tempót mentünk. Nem is maradtunk valami sokan” – elevenítette fel a szakaszon történteket a magyar kerékpáros az M4 Sport helyszíni stábjának. – “Aztán a második hegyen ugyanazt a tempót folytattuk, amit az elsőn abbahagytunk. Egy rövid ideig ott voltam, de tényleg elképesztően nagy volt a tempó. Próbáltam ott maradni, a tetején nem is voltam messze, nagyjából egy-másfél percre lehettem. Akkor ért utol Joao Almeida, vele csináltam a völgyet, aztán a végén már a másnapra gondolva próbáltam visszavenni. Pontosan az történt az élen, amit előre megbeszéltünk. Nemcsak az a lényeg, hogy van három olyan erős ember, mint amilyen Jonas, Primoz és Sepp, ehhez kell egy nagyon jó taktika és magabiztosság is, és ez a magabiztosság már a buszból indul reggel” – tette hozzá.

Evenepoel ezt nem hagyta annyiban, így egy nappal később visszavágott és megnyerte a Larra-Belgua hegyi befutóját. Azt a szakaszt, amelynek során az időfutamban és országúton is magyar bajnok Valtert szinte egész nap az esélyesek sorának élén láthattuk. Attila mindössze három és fél kilométerre a célvonaltól borított ki.

“Elég nehéz volt az eleje, igyekeztem jól kontrollálni a szökést. Sikerült egy kicsit tartalékolni is. Aztán hátra kellett mennem rádiót cserélni, mert nem működött, és pont akkor kezdtünk el tempót menni, akkor, amikor hat-nyolc kulaccsal érkeztem vissza a rádiócseréből. Úgyhogy voltak nehéz pillanataim” – mesélte a célba érkezést követően Attila. – “Hajszálon múlt, hogy ott tudtam maradni, de tisztában voltam azzal, hogy nagyon fontos lesz ez a nap. Örültem, hogy az egész völgyet viszonylag jó tempóban végig tudtam vezetni, és annak is, hogy az utolsó hegyet is. Mondták, hogy kezdjem el, nyomjam, ahogy tudom. Tovább bírtam, mint számítottam rá. Ezúttal nagyon jó napom volt, örülök, hogy ilyen sokat hozzá tudtam tenni a piros trikó megvédéséhez.”

A második hét zárásaként ismét hazaértek a szökevények. Az összetett élmezőnyének rangsora nem változott, a piros trikóért zajló csatában továbbra is Sepp Kuss vezet, az előnye 1 perc 37 másodperc Primoz Roglic előtt – Jonas Vingegaard a harmadik. Valter Attila a 22. (+ 44:00) pozícióból várja a folytatást.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: Attila Valter FB
'Fel a tetejéhez' gomb