Országút
Kiemelt

Jumbo erődemonstráció magyar főszereplővel

Egyelőre uralja a Spanyol Körversenyt a Jumbo-Visma csapata, melynek keretében Valter Attila is remek teljesítményt nyújt.

Az már előzetesen is tudható volt, hogy Primoz Roglic és Jonas Vingegaard kettőse köré épül a holland csapat kerete, amely arra készül, hogy véghez vigye azt a bravúrt, hogy ugyanazon évben megnyerje mindhárom nagy háromhetes körversenyt. Mint az ismert, az idei Girón a szlovén Roglic, míg a Touron a dán Vingegaard diadalmaskodott. Kettőjük mellett Sepp Kuss, Wilco Kelderman, Valter Attila, Jan Tratnik, Robert Gesink és Dylan van Baarle kapott még helyet a sorban.

A La Gran Salida idén Barcelona utcáira költözött, a 2023-as Spanyol Körverseny nyitánya ugyanis egy 14,8 kilométeres, nagyrészt sík, városi csapatidőfutam volt. A kerekesek a tengerpartról indultak, majd a katalán főváros több nevezetességét is érintve érkeztek meg a lassan legendássá váló Montjuic lábánál kijelölt célvonalhoz. A magyar bajnok végig remekül dolgozott, a balszerencse azonban a holland egyletet sem kerülte el, Jonas Vingegaard ugyanis defektet kapott, így végül „csak” 18:02-es eredménnyel zártak, ami a tizenegyedik helyhez volt elegendő.

Az eredeti tervek szerint egy Mataró és Barcelona közötti, három kategorizált emelkedőt tartogató, 182 kilométeres táv várt volna a mezőnyre a második szakaszon. A szombati csapatidőfutam végeredményére is hatást gyakorló jelentős eső miatt azonban biztonsági okokból az összetett állást a cél előtt kilenc kilométerrel rögzítették. Attila sem csatázott a pozíciókért, a 73. helyen végzett.

A címvédő belga Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step) nyerte a verseny első helyi befutóját Andorrában. Az Arinsal lábánál Valter is kőkeményen dolgozott, ez pedig megteremtette annak a lehetőségét, hogy Vingegaard a második, míg Roglic a negyedik helyen érjen célba.

A negyedik és az ötödik szakasz a sprintereknek kedvezett, ezeken Attila probléma nélkül megjött a győztessel azonos idővel.

A hatodik etapon aztán már a karrierje első Vueltáján szereplő magyar bringás is rivaldafénybe került. A La Vall d’Uixó és az Observatorio Astrofísico de Javalambre között kijelölt penzum során három kategorizált emelkedő tette érdekessé a napot, megspékelve a Pico del Buitre hegyi befutójával. A szökésben a magyar bajnok is ott volt, aki az utolsó emelkedőn leszakadva várta be kapitányait, akikért hatalmasat dolgozott – a Jumbo pedig végül kimaxolta az etapot: az amerikai Sepp Kuss nyerte a szakaszt, miközben Primoz Roglic és Jonas Vingegaard minden összetettbeli riválisának időt adott.

“Óriási öröm ez, de brutálisan elfáradtam. Biztos, hogy az egyik legnehezebb napom volt a bringán, de jó nap volt. Büszke vagyok magamra és az egész csapatra” – értékelt az M4 Sport helyszíni stábjának Valter. – “Brutális volt, de nagyon élveztem így, hogy Sepp nyerni tudott, megérdemelte ezt a győzelmet. Hátul is jól mentünk, elöl is volt feladatom, aztán az összetett menőket is tudtam segíteni, ez nekem is egy százszázalékos nap volt így.”

A hetedik szakasz ismét mezőnyhajrát hozott, majd jött a nyolcadik etap, amelyen újfent a holland klub került rivaldafénybe. A legendás Xoret de Catí csúcsára vezető etap nem kevesebb, mint öt kategorizált emelkedőt tartogatott. Az utolsó hegy elején ismételten csak Valter Attila vitte az esélyesek sorát, ez sokaknak nem is esett jól, a nagyobb nevek közül Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) és az összetett verseny éllovasa, Lenny Martinez (Groupama-FDJ) is ekkor úszott meg. Primoz Roglic pedig élt is a lehetőséggel, így megnyerte a szakaszt, miközben Sepp Kuss átvette az összetett éllovasának járó piros trikót.

“Volt egy tervünk, azt pedig maximálisan végre is hajtottuk, de nem volt ez olyan könnyű, mint ahogyan az kívülről tűnt. Legalábbis nekem nem. Nagyon nehéz napom volt, brutálisat mentünk” – értékelt Attila. – “Nagyon nagy szökés ment el egy nagyon nehéz hegyen, amit amúgy mindenki ismer. Onnantól muszáj volt gyorsan menni nekünk is, mert szerettünk volna nyerni. Tudtuk, hogy Primoznak fekszik ez az etap, gyakorlatilag neki lett megrajzolva, imádja az ilyen befutókat. Úgyhogy tényleg igyekeztünk kontrollálni a versenyt, de ez nem volt egyszerű, mert nagyon nyomták elöl, hittek benne, hogy hazaérhetnek. Eszméletlenül elfáradtam. Örülök, hogy a végén azt a feladatot, ami rám lett szabva az utolsó hegynek az elején, el tudtam végezni.”

A kilencedik szakasz utolsó két kilométerének neutralizációja sajnos nem tette túlságosan érdekessé az összetett csatározását, ennek ellenére remek helyzetben mehetett pihenőre a Jumbo, hiszen Kuss vezet összetettben, Roglic a hatodik, Vingegaard pedig a hetedik, miközben Valter Attila az előkelő huszadik pozícióból várja a folytatást.

A Spanyol Körverseny az első pihenőnapot követően egy Valladolid környéki 25,8 kilométeres egyéni időfutammal folytatódik.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: Valter Attila FB
'Fel a tetejéhez' gomb