Országút

Immáron hivatalos, Valter Attila is ott lesz a Vueltán!

Remek formában abszolválta a Burgosi Körversenyt Valter Attila

Mindössze tizenöt csapat, ám annál komolyabb mezőny vágott neki az augusztus 15. és 19. között zajló, 2.Pro besorolású Burgosi Körversenynek. A négy mezőnyszakaszt és egy csapatidőfutamot tartogató megmérettetés természetesen bővelkedett emelkedőkben, többek között a Picón Blanco, a Pradoluengo és a Lagunas de Neila is a kerekesek útjába került. A viadal karakterisztikája tökéletes terepet kínált a közelgő Vuelta a Espanára való felkészüléshez, a versenyt követően a Jumbo-Visma is kihirdette keretét.

POZA DE LA SAL, SPAIN – AUGUST 16: Attila Valter of Hungary and Team Jumbo-Visma celebrates at podium as Purple Leader Jersey winner during the 45th Vuelta a Burgos 2023, Stage 2 a 13.1km team time trial from Oña to Poza de la Sal on August 16, 2023 in Poza de la Sal , Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

A Jumbo-Visma sora Primoz Roglic-ra épített, de a magyar bajnok, Valter Attila is ott volt a keretben. A megmérettetés első napján Villalba de Duero és Burgos között 161 kilométer várt a mezőnyre, mindössze egyetlen kategorizált emelkedővel, ennek megfelelően mezőnyhajrá döntött. Valter a győztessel azonos idővel, a huszonnegyedik helyen ért célba.

Másnap Ona és Poza de la Sal között egy 13,1 kilométeres csapatidőfutamot teljesítettek a kerekesek. A Jumbo-Visma sora 14 perc 38 másodperces idővel, 53,65 kilométer/órás átlaggal nyerte a kronót, tizenkilenc másodperccel megelőzve a Movistar gárdáját, melyet követően Valter Attila állt az élre összetettben.

“Nem sok csapatidőfutamot mentem eddig életemben, de egyértelműen ez volt a legjobb – írta a magyar kerekes a közösségi médiában. – Gyönyörű ez a szám, ahol a csapattársak egymás határait feszegetik. Az első szakaszon elért helyezésem miatt enyém lett a megtiszteltetés, hogy az összetett élére álljak, de ez természetesen egy csapateredmény, így heten tekerünk majd ebben a csinos rózsaszínes-lila trikóban.”

Ahogyan az várható volt és ahogyan azt Attila is elmondta, Roglic sikeréért dolgozott a csapat, így Valter a várakozásoknak megfelelően rengeteget „húzva” kapitányáért mintegy negyven kilométerre a céltól szakadt le az esélyesek csoportjáról a harmadik szakasz során. A hegyekkel teletűzdelt etapon, melyen a Picón Blanco (7,9 kilométer, 9,2%) emelkedőjét is le kellett küzdeni, négyen harcoltak a szakaszgyőzelemért, amely végül Roglic sikerét hozta, aki így az összetett versenyben is az élre állt.

A viadal negyedik szakaszán hazaért a szökés, ennek ellenére az összetett élmezőnye nem változott – Valter a főmezőnnyel érkezett a tizenötödik helyen –, majd a záró nap hegyi befutóján ismét Roglic ünnepelhetett, miközben a Lagunas del Neila (7 kilométer, 8,5%) meredekén a magyar kerekes az előkelő nyolcadik helyen ért célba.

Összetettben igazából senki sem veszélyeztette Roglic sikerét, Valter Attila a 25. helyen zárt, a verseny egészét tekintve pedig tizenhárom UCI világranglista ponttal gazdagodott.

A Jumbo-Visma kihirdette nyolc fős sorát a Spanyol Körversenyre

Az már előzetesen is tudható volt, hogy Primoz Roglic és Jonas Vingegaard kettőse köré épül a holland csapat kerete, amely arra készül, hogy véghez vigye azt a bravúrt, hogy ugyanazon évben megnyerje mindhárom nagy háromhetes körversenyt. Mint az ismert, az idei Girón a szlovén Roglic, míg a Touron a dán Vingegaard diadalmaskodott. Kettőjük mellett Sepp Kuss, Wilco Kelderman, Valter Attila, Jan Tratnik, Robert Gesink és Dylan van Baarle kapott helyet a sorban.

“A triplázás egy igazán ambiciózus cél – mondta a bejelentést követően Marc Reef sportigazgató. – Ehhez pedig egy igencsak sokoldalú és erős keretet küldünk harcba Spanyolországban. Vingegaard és Roglic is megkapja a kapitányi titulust. Primoz remekül felkészült, hiszen a Girót követően megfelelően regenerálódott, majd pedig a magaslati edzőtábor és a Burgosi Körverseny is jól szolgálta a formába kerülését. Jonas számai is jók, erre pedig tudunk alapozni. Kuss és Kelderman lesznek az első számú segítőik a hegyekben, míg a Valter, Tratnik, Gesink és van Baarle alkotta kvartettnek megvannak a sajátos tulajdonságai, de ami ennél is fontosabb, hogy mindannyian sokoldalúak, így a síkon és az emelkedőkön is fontos láncszemek lesznek.”

A Jumbo-Visma Vuelta-kerete: Jonas Vingegaard (dán), Primoz Roglic (szlovén), Sepp Kuss (amerikai), Wilco Kelderman (holland), Robert Gesink (holland), Valter Attila (magyar), Dylan van Baarle (holland) és Jan Tratnik (szlovén). Sportigazgatók: Marc Reef (holland), Grischa Niermann (német) és Addy Engels (holland).

pictureTermészetesen nagyon örülök, hogy egy ilyen csapattal háromhetest mehetek, főleg a mostani év után, mint amilyen nekem volt eddig. Azért megyünk a Vueltára, hogy történelmet írjunk, hisz korábban még senkinek sem sikerült egy éven belül mindegyik háromhetest megnyernie. Érezhetően sokat fejlődtem, amióta a Jumbo-Vismában vagyok, én is úgy gondoltam magamban, hogy megérdemelhetnék egy Grand Tourt, bár ennél a csapatnál azért elég sokan így vannak ezzel. Meg kell becsülni ezt a kerattagságot, mert ha megnézzük, jó pár erős srác nem kapott idén lehetőséget. Nem véletlenül hozzák el a Jonast, Roglát, Kusst, Keldermant, ide nem véltelenül kerülsz be. A vezetőség úgy van vele, hogy te oda való vagy, és megállod a helyed. Szerintem kérdéses versenyzőt most nem akartak bevállani és betteni a Vueltára, mert ahhoz túl nagy a tét. Szóval épp ezért óriási megtiszteltetés a kerettagságom. Ha a Jumbo-Vismánál úgy érzik, hogy helyem van a csapatban, akkor nekem sem kell azon izgulni, hogy megállom-e a helyem.

Valter Attila (Eurosport)

EREDMÉNY

Szerző
Eurosport
'Fel a tetejéhez' gomb