Országút

Augusztus 16-án rajtol az ifjúsági világkupa

Ahogyan az az elmúlt években már megszokottá vált, idén is lesz hazai Nations’ Cup ifjúsági világkupafutam, amely a tízfordulós sorozat kilencedik állomásaként fogadja a kerékpárosokat augusztus 16-17-én.

A Nemzetek Kupája egynapos és többnapos versenyeket tartogat, a főszervező, Mozgás Egészség Rekreációs Sportegyesület (MER-SE), valamint a Nyírségi Kerékpáros Sportegyesület (NYKSE) 2023-ban egy kétnapos megmérettetést szervez, melynek során ezúttal is nyíregyházi központtal találkozhat a nagyérdemű a jövő sztárjaival. A verseny egy mezőnyszakasszal kezdődik Vásárosnamény (136,5 kilométer) környékén, majd másnap két félszakaszra kerül sor, délelőtt Ibrány (86,3 kilométer) körül köröz a karaván, míg délután egy nyíregyházi (3,5 kilométer) egyéni időfutammal zárul a viadal.

A nemzetközi korosztályos sorozat immáron negyedszer látogat Magyarországra, amely 2020-ban közel száz év után rendezhetett ismét világversenyt a sportág történetében. A viadal hazánkba hozatala egy hároméves megfeszített előkészítő munka eredménye volt. Ennek megfelelően mind a hazai, mind a külföldi elvárások magasak, hiszen adott esetben a junior Békeversennyel hasonlítják össze a magyar megmérettetést. Ennek tudatában igyekeznek a szervezők folyamatosan fejleszteni és fejlődni.

Természetesen minden évben komoly harc van a hazai versenyzők között, hiszen egy jó szereplés akár egy profi karriert hozhat elérhető közelségbe. Ez természetesen a fiatalabb (14-16 éves) generáció számára is inspiráló, hogy a közeljövőben egy hazai rendezésű világversenyen bizonyíthatnak, mutathatják meg tehetségüket egy gyengének semmiféleképpen sem mondható nemzetközi mezőnyben.

Az idei mezőnyben összesen tizenegy nemzet sportolóit köszönthetjük, köztük már egy-két olyan versenyzőt is, akiknek fiatal koruk ellenére már most aláírt szerződésük van egy-egy a sportág elitjét jelentő klub utánpótlásához – a megmérettetés egyik legnagyobb sztárja talán a norvég Felix Orn Kristoff lehet, aki a múlt héten véget ért világbajnokságon bronzérmet szerzett. Természetesem egy ilyen kaliberű verseny a hazai kerékpársport számára is rengeteg előnyt biztosít, hisz a fiatalok szerencsére már korábban is bizonyították, hogy versenyben vannak a világ élvonalával. A nemzeti válogatott mellett idén a kecskeméti MBH Bank Cycling Team is rajthoz áll.

Az előzetes rajtlista alapján a nemzeti válogatott mellett a kecskeméti illetékességű MBH Bank Cycling Team is rajthoz áll az idei megmérettetésen.

Immáron negyedik alkalommal fogadja Magyarország az ifjúsági korosztály legjobbjait – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján, amelyet augusztus 14-én Nyíregyházán, a városházán tartottak meg. Nem véletlenül, hiszen éppen az épület tőszomszédságában, a Szabadság téren érnek majd célba az utolsó félszakasz során a kerékpárosok.

A sajtótájékoztatót dr. Szabó Tünde, Gazdaságfejlesztésért felelős kormánybiztos asszony, mint a viadal egyik védnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy az elmúlt években már bizonyított a verseny, lassan hagyománnyá válik, hogy a megmérettetés lehetőséget teremt a magyar fiatalok számára: “Az a tendencia, amit a kormány elindított, tehát, hogy minél több nemzetközi sporteseményt hozzunk Magyarországra, egyértelműen kifizetődő” – tette hozzá.

Tőle Märcz Tamás, a Nemzeti Sportügynökség Zrt. sportszakmai igazgatója vette át a szót. Az olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szavait tolmácsolta, elmondva, hogy az államtitkárság számára ez egy kifejezetten fontos sportesemény, hiszen az utánpótlásra fókuszál, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a fiatal sportolók felzárkózhassanak a világelithez.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a város sport iránti elkötelezettségét és sportszeretetét emelte ki: “Nyíregyháza lakossága sportszerető, ezt az elmúlt években már számtalanszor bebizonyítottuk. Az ifjúsági világkupa megrendezése rendkívül sikeres volt 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is, nincsenek kétségeink afelől, hogy ez idén is így lesz” – vélekedett a városvezető.

Filep Sándor, Vásárosnamény és Trencsényi Imre, Ibrány polgármesterei a verseny a kerékpáros turizmusra gyakorolt pozitív hatását, valamint a településeik a hazai kerékpáros sportéletbe való bekapcsolódását méltatták.

Zsiga Erika, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségi tagja a hazai kerékpárosok szempontjából is kiemelte a verseny jelentőségét: “Az U19-es korosztály legfontosabb versenyei a világkupák. Idén talán az eddigi egyik legerősebb magyar válogatottat láthatjuk, a keretben olyan tehetségekkel, mint Hancz Tamás, Feldhoffer Bálint és Pollner Balázs” – fogalmazott.

Törzsök Zsolt, a főszervező Mozgás, Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szeretnének hagyományt teremteni a verseny megrendezését illetően. Hozzátette, a világkupa-sorozat következő – és egyben utolsó – versenyét Dél-Koreában rendezik meg, így az európai kerékpárosoknak a magyarországi viadalon van utoljára lehetőségük fontos nemzetközi pontokat gyűjteni, amely többek között arról is dönt, hogy 2024-ben mely nemzetek indulhatnak alanyi jogon a sorozatban.

Solymosi János, versenyigazgató a legfontosabb céljaként azt emelte ki, hogy megpróbálják úgymond a nézőkhöz vinni a versenyt, hisz a két mezőnyszakasz és az egyéni időfutam kialakítása is lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődők ne csak egyszer tapsolhassák meg a kerékpárosokat.

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK

2023sze16augEgész napcsü17KiemeltNations' Cup HungaryJunior Országúti VilágkupaSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.Ncup

'Fel a tetejéhez' gomb