Országút
Kiemelt

Vas Kata Blanka U23-as világbajnok!

Megszerezte a magyar kerékpársport első világbajnoki aranyérmét!

Egy fantasztikus viadal végén Vas Kata Blanka U23-as világbajnoki címet szerzett a glasgow-i vb női elit mezőnyversenyében. A magyar klasszis végig aktívan versenyezve az abszolút tizenegyedik helyen ért célba.

A női elit 154,1 kilométeres mezőnyversenyével zárult az országúti szakág programja a glasgow-i összkerékpáros világbajnokságon. A hölgyek Loch Lomondból indultak, majd mintegy bő hatvan kilométer, na meg a Crow Road (5,5 kilométer, 4%) megmászása után érkeztek be Skócia legnagyobb városába, ahol még hat kör várt rájuk a Montrose Street (200 méter, 3,5%) leküzdésével. Az indulók között Vas Kata Blanka és Zsankó Petra révén két magyar kerekesnek is szoríthattunk.

Nem sokkal a rajtot követően ellépett egy igencsak jó nevekből álló szökevénysor, amelyben Vas Kata Blanka is szerepet vállalt, a magyar bajnok mellett a holland Mischa Bredewold, a belga Sanne Cant, a francia Juliette Labous, a svájci Elise Chabbey, a brit Elizabeth Deignan és a dél-afrikai Ashleigh Moolman gondolta úgy, hogy az U23-as fiúk versenyéhez hasonlóan egy korai elmenés akár révbe is érhet.

Vas sokat dolgozott az etap elején, ami a Crow Road emelkedőjén megbosszulta magát, kiválóságunk visszacsorgott a főmezőnybe, ám a spiccet még azelőtt utolérte a német csapat által vezetett üldözés, hogy az elérte volna a glasgow-i körpályát.

A városba beérve sem nyugodtak meg a kedélyek, folyamatosak voltak a próbálkozások, Vas is többször váltott tempót, mutatta magát a mezőny élén, ám ellépnie mintegy hetvenöt kilométerre a céltól ismételten csak a nagyon aktív Elise Chabbey-nek sikerült. Eközben az élmezőny létszáma alig harmincöt kerekesre redukálódott – sajnos Zsankó Petra ekkor már több mint kilenc perc hátrányban volt, majd nem sokkal később ki is intették a versenyből.

Három körrel a vége előtt Chabbey előnye már másfél percre rúgott, az üldözésből a belga és a holland csapat vette ki a részét, Vas Blanka közben szépen tartotta a pozícióját, ráadásul ekkor már csak három U23-as versenyző volt ebben a sorban: Blanka, a holland Shirin van Anrooij és a brit Anna Shackley.

Harminc kilométerre a céltól a holland Annemiek van Vleuten szedte szét a bolyt, Chabbey előnye pillanatok alatt eltűnt, mialatt kialakult egy nagyon komoly hét fős sor, benne van Vleuten mellett az ugyancsak holland Demi Vollering, a belga Lotte Kopecky, a svájci Marlen Reusser, a brit Elizabeth Deignan, a dán Cecilie Uttrup Ludwig és az osztrák Christina Schweinberger részvételével.

Az utolsó előtti körre fordulva a harmadik csoport létszáma is megrostálódott, mindössze tízen üldözték az előttük tempózó hetest, bár már ekkor gondolható volt, hogy az U23-as világbajnoki cím sorsa majd csak a végső sprintben dől el.

Nem sokkal később megkezdődtek a második bolyban a tempóváltások, Chabbey-t megfogták, míg a címvédő van Vleuten mechanikai gond miatt szállt ki a szivárványszínű trikóért zajló küzdelemből – Blanka csoportja szűk két perc hátránnyal fordult rá a mindent eldöntő kilométerekre.

Az élen Deignan és Schweinberger duója váltott először tempót, ám Kopecky és Reusser tette rájuk a kereket, ám Vollering hatalmas munkával ismét összezárta a sort.

A Montrose Street előtt Kopecky és Ludwig lépett el, majd a néhány napja pályán két világbajnoki címet is nyerő belga begyújtotta a rakétákat.

A belga Lotte Kopecky pedig innen megállíthatatlan volt, így magabiztosan szerezte meg a világbajnoki címet, mögötte a holland Demi Volleringé lett az ezüst, míg a dán Cecilie Uttrup Ludwigé a bronz.

Az U23-as világbajnoki címért zajló csata sprintben dőlt el, amit Vas Kata Blanka (abszolút 11. hely) nyert meg a holland Shirin van Anrooij (abszolút 13. hely) és a brit Anna Shackley (abszolút 17. hely) előtt, ezzel hazai sporttörténelmet írva!!!

“Óriási siker ez, nemcsak neki, hanem az egész magyar kerékpársportnak, nagyon büszkék vagyunk rá” – értékelte a szakág első magyar vb-aranyát az MTI megkeresésére Dér Zsolt. A szövetségi kapitány kifejtette: előzetesen számítottak rá, hogy fekszik Vasnak a pálya, mivel a kanyarodással, pozícionálással a mezőny jórészével szemben nincsenek problémái, ennek megfelelően végig ügyesen helyezkedett. Tervezett volt az is, hogy ha alakul veszélyesnek tűnő szökés, abba igyekezzen bekerülni, ez sikerült is, mint ahogy az is, hogy később is aktívan versenyezzen, ugyanis a vb korábbi mezőnyversenyein látták, hogy korai szökésekből is lehet jó eredményeket elérni. Dér kitért arra is, hogy Vas jól érezte magát a pénteki hegyikerékpáros megméretése után, ez nem befolyásolta az országúti eredményét.

“Sokat jelent számomra a világbajnoki trikó megszerzése. A kemény munka mindig kifizetődik. Ez a siker nagy motivációt ad nekem a jövőre nézve” – nyilatkozta a verseny után a 21 éves versenyző. A felnőtteket is magában foglaló több mint 200 fős mezőnyt nézve 11. helyezett kerékpáros nehéznek jellemezte a 154,1 kilométeres versenyt, melynek elején és az első glasgow-i körökben rossznak érezte a lábait, de saját bevallása szerint egészen a célvonalig harcolt a túlélésért. A nyilatkozat végén magyarul azt mondta: nagyon boldog és köszöni a szurkolást.

Vasnak mostani sikerével immár három szakágból van vb-érme az U23-as korosztályban, mivel korábban hegyikerékpárban és terepkerékpárban is állt már dobogón. Előbbiben 2020-ban második helyen zárt, utóbbiban szintén 2020-ban második, majd egy évvel később harmadik volt.

#A MAGYAR KERÉKPÁRSPORT KIEMELT TÁMOGATÓJA A SZERENCSEJÁTÉK ZRT.

EREDMÉNY

Szerző
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb