MTBOrszágút
Kiemelt

EYOF 2023: TOP10-es hely hegyikerékpárban, tisztes helytállás országúton

Kiss Nikoletta Bettina az előkelő kilencedik helyen zárta a lányok XCO versenyét.

Július 24. és 29. között a szlovéniai Maribor adott otthont a 2023–as, immáron XVII. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak (EYOF). Az országúti kerékpáros versenyeket tekintve a lányoknál Mudra Málna és Zilahy Boróka, míg a fiúknál Dorogi Martin Alex, Erdős Dániel és Soós Olivér képviselték a magyar színeket – a hegyikerékpárosoknál pedig Kiss Nikoletta Bettina, valamint Zsembery Boldizsár kettősének szoríthattunk.

Július 25-én kedden, szakadó esőre, viharos szélre ébredtek a sportolók, ennek megfelelően a kültéri programok többsége bizonytalanná vált, vagy éppen változott a lebonyolítás rendje. Az időjárás egyik legnagyobb vesztesei az országúti bringások voltak, akikre délelőtt az egyéni időfutam várt; a maribori repülőtéren kijelölt tíz kilométeres pályát kellett minél hamarabb végigtekerni. A lányok futamát félbe is szakították, Zilahy Borókának a táv közel háromnegyede után intettek megálljt, és terelték be őt a hangárba. A hetvenkilenc fős mezőnyében végül Mudra Málna a 34., Zilahy Boróka pedig a 66. lett. A fiúk nyolcvankilenc fős mezőnyében Soós Olivér a 49., Dorogi Alex Martin a 63., míg Erdős Dániel a 77. helyen zárta a versenyt. Mindkét nemben a hollandok ünnepelhettek, Megan Arens és Gijs Schoonvelde révén.

Már a technikai értekezleten felhívták a figyelmünket arra, hogy az időfutamokat megzavarhatják viharok és sajnos ez nem is alakult másképp” – mondta el Dér Zsolt szövetségi kapitány. – “Pontban kilenc órakor rajtolt el az első versenyző, a magyarok közül pedig Zilahy Boróka indult 9.21-kor. Ekkor már látható volt, hogy néhány percen belül leszakad az ég. Nagy erővel érkezett a vihar, óriási szél támadt, a látási viszonyok is drasztikusan romlottak. A szervezők 9.30-kor leállították a versenyt, majd meghozták azt a döntést, hogy a 9.15 után indulókat újrarajtoltatják, mivel az ebben a tizenöt perces időintervallumban elinduló lányoknak már nem tudták lemérni a versenyidejüket, így Borókának egy óra múlva egy újabb időfutamot kellett teljesítenie. Ez természetesen nem volt ideális. Előzetesen Mudra Málnát az első húsz-huszonöt versenyző közé vártam, ettől egy picivel elmaradt a teljesítménye. Ami a fiúkat illeti, az időjárási viszonyok miatt kétszer fél órával csúsztatták a rajtot. Különösebb elvárás nem volt a srácok felé, reméltem, hogy a mezőny első felében, vagy annak környékén tudnak végezni. Az indulók jelentős része relatív jó időben teljesítette a távot, viszont az utolsó tizenöt versenyzőt elkapta a vihar. A magyarok közül a nagy esőzés Dorogi Alex Martint érintette, hátráltatta.”

Másnap a hegyikerékpárosok olimpiai XCO számában Kiss Nikoletta Bettina kilencedik lett a négykörös viadal végén, míg a fiúknál Zsembery Boldizsár a tizenhetedik helyen ért célba a hegyoldalban kijelölt, esőáztatta pályán. A lányoknál a svájci Anja Grossmann, a fiúknál pedig a cseh Krystof Bazant nyakába került az aranyérem.

Az országúti mezőnyversenyeket július 27-én, csütörtökön rendezték. A lányok 49,8 kilométeres penzumának végén Mudra Málna az 52., Zilahy Boróka az 55.; a fiúk 66,4 kilométeres versenyében Erdős Dániel a 34., Dorogi Alex Martin a 49., Soós Olivér pedig az 56. lett. Előbbi viadal az olasz Linda Sanarini, míg utóbbi a brit Max Hinds sikerét hozta.

A mezőnyversenyeken egy relatív egyszerű pálya várt a kerekesekre, amit a viadal napjáig többször is sikerült bejárnunk” – folytatta értékelését Dér Zsolt. – “A lányoknak három, a fiúknak pedig négy kört kellett megtenniük ezen a hullámos penzumon. A lányoknál a verseny utolsó körében alakult ki a győztes szökés, a magyarok pedig egy kisebb csoportban érkeztek meg egy perc lemaradással a győztestől. A fiúk versenyében a brit srácnak már az első kör végén sikerült ellépnie, az előnyét pedig egészen a célig meg is tartotta. Jelentős erődemonstráció után így egyedül érkezve tudta ünnepelni a győzelmét. Soós Olivért sajnos egy bukás hátráltatta a verseny legvégén, így nem tudott jó helyezésért sprintelni. A magyarok közül Erdős Dániel jött meg a legelőkelőbb helyen. Összességében jó volt a szervezés, a fiatal versenyzők biztonságára nagyon ügyeltek a bírók és a szervezők és a pályák is a korcsoport képességeihez mérten voltak kialakítva.”

EREDMÉNY

Forrás
Fotók: olimpia.hu
'Fel a tetejéhez' gomb