Országút

Szakaszgyőzelem és két összetett második hely a Kids Tour of Slovenián

Június 30. és július 2. között rendezték Szlovéniában a Kids Tour of Slovenia versenyt. A többnapos (három nap alatt teljesítette a négy szakaszt a tizennégy nemzet közel négyszáz indulója) viadalon négy különböző korcsoportban mérhették össze az erejüket a kerekesek.

A magyar válogatott tagjai két korosztályban voltak érdekeltek: az U17-es lányoknál Mudra Málna és Zilahy Boróka, míg a tizenhét éven aluli fiúknál Dorogi Alex Martin, Soós Olivér és Tóth Márk állt rajthoz Dér Zsolt szövetségi kapitány irányításával.

Mellettük az U13-as fiúknál Szilasi Dániel és Steiner Bence (mindketten Superior Racing Team) mérettette meg magát.

Az első napon egy rövid, de annál nehezebb, emelkedős penzum várt a mezőnyökre. Az U13-as korosztály 3,7 kilométert, míg a többiek 6,3 kilométert abszolváltak. A legkisebbeknél az osztrák Georg Wartlsteiner (RC Arbö Tom Tailor Wörgl) győzött, miközben Szilasi Dániel a 2. (+ 30 mp), Steiner Bence pedig az 5. (+ 1:12) helyet csípte el.

Az U17-es lányoknál Mudra Málna a 3. (+ 2:47), Zilahy Boróka a 9. (+ 4:00) helyen zárt, míg az U17-es fiúknál a több mint száz fős mezőnyben Dorogi Alex Martin az előkelő 15. (+ 32 mp) helyen ért célba – Tóth Márk a 27. (+ 58 mp), míg Soós Olivér az 51. (+ 1:33) lett.

Másnap egy egyéni időfutam, valamint egy kritérium várt a kerekesekre. A tizenhárom éven aluliak 6,4 kilométeres kronóját ugyancsak Wartlsteiner nyerte, Szilasi a 8. (+ 57 mp), Steiner pedig a 22. (+ 1:44) időt repesztette, ezzel Dani megtartotta az összetettbeli második helyét.

Az U17-es lányok tizenkét kilométert tettek meg, Mudra ismét a 3. (+ 54 mp) helyet szerezte meg, ezzel megőrizve az összetettbeli pozícióját – Zilahy 7. (+ 1:48) lett. A fiúknál Dorogi a 22. (+ 1:11), Tóth a 49. (+ 1:46), Soós pedig az 57. (+ 2:01) időeredményt érte el, ezt követően Alex állt a legelőkelőbb helyen az összetettben, a tizenhatodik helyen.

Délután következett a kritérium, amelyet a tizenhárom éven aluliaknál Szilasi Dániel úgy nyert meg, hogy mindkét részhajrát és a végső sprintet is elvitte, de Steiner Bence is kitett magáért, miután a remeknek mondható hatodik helyen ért célba. Sajnos az U15-ös és U17-es futamokat az időközben megérkező vihar miatt előbb félbeszakították, majd törölték.

Az utolsó napon egy Novo Mesto-i körözéssel zárult a megmérettetés, az U13-as korosztály tizenhat kilométert tett meg Wartlsteiner harmadik etapgyőzelmét ünnepelve, miközben Szilasi a második (+ 1 mp), míg Steiner a 8. (+ 7 mp) helyen zárt. Az összetett versenyt magabiztosan nyerte meg az említett osztrák kerekes, Szilasi Dániel előtt – Steiner Bence ugyancsak remekül szerepelve lett a 7.

Az U17-es lányok harminckét kilométert teljesítettek, a penzum végén heten sprinteltek a győzelemért, közte a két magyar kerekes is, Zilahy végül az ötödik, Mudra pedig a hetedik helyet csípte el. Az összetett versenyben a szlovén Eva Terpin (Rajd Ljubljana) diadalmaskodott, Málna lett a második – Boróka pedig a hatodik.

A fiúkra hatvannégy kilométer várt, a lányok versenyéhez hasonlóan mezőnyhajrával, Tóth  a 20., Soós a 29., Dorogi pedig a 36. helyen csapott célba. Összetettben az osztrák Valentin Hofer (LRV Öberösterreich) győzött, ami pedig a magyarokat illeti Dorogi Alex Martin a 14., Tóth Márk a 29., Soós Olivér pedig a 35. helyen végzett.

“A lányok szereplésével abszolút meg vagyok elégedve, Mudra Málna a tavalyi teljesítményéhez képest sokkal jobbat ment, kétszer lett szakaszharmadik és ezzel második az összetettben” – mondta el a versenyt követően Dér Zsolt szövetségi kapitány. – “További pozitívum, hogy Málnán látszott, hogy az elmúlt idényhez képest rengeteget fejlődött. Boróka úgyszintén, annak ellenére, hogy ez mindössze talán a második nemzetközi versenye volt. Sajnos a kritériumot a vihar miatt megállították, ami helyes döntés volt a szervezők részéről, bár jegyezzük meg, hogy a lányok akkor is jó helyen voltak, így vélhetően azon a futamon is előkelő pozícióban értek volna célba.

A fiúk az előző évekhez képest most gyengébben teljesítettek, a legjobb közülük Dorogi Alex Martin volt, aki a tizennegyedik helyen végzett – folytatta a kapitány. – A srácok azonban végig nagyot küzdöttek, tapasztalatot szereztek, így nem volt érdemtelen a szereplésük. Végül az EYOF-keretbe is ők kerültek be. Összességében elégedett vagyok, a mezőny is jóval nagyobb volt, mint tavaly, ezzel együtt is tisztes helyt álltunk.”

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb