Kerékpársport hírek

Körbekerekezhetővé válik a tokaji Kopasz-hegy

Elkészült a Tokaj, Bodrogkeresztúr és Tarcal településeket érintő Tokaj-kör kerékpáros útvonal I. üteme. Az ünnepélyes átadón jelen volt Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője, Berencsi Miklós, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ projektigazgatója, valamint Butta László, Tarcal – és Posta György, Tokaj polgármestere.

A 19 km hosszú Tokaj-kör kerékpáros útvonal körülöleli a tokaji Kopasz-hegyet. Alkalmazkodva a meglévő útviszonyokhoz és a területi adottságokhoz a hegy körül új nyomvonalon vezetett önálló kerékpárút, több szakaszon kerékpársáv, de kerékpáros nyom és közúton kijelölt kerékpárút is várja a bicikliseket. Az elkészült Tokaj-kör kerékpáros útvonal I. üteme összesen 6,7 kilométer hosszú, amelyen 2,81 km-en új 3×1 sávos új kerékpárút-, 3,63 km kerékpározásra kijelölt út és 250 m hosszú meglévő gyalog kerékpárút helyreállítás valósult meg.

A fejlesztésnél lényeges szempont volt, hogy ne csak a biztonságos kerékpározás feltételeit teremtsék meg a körön, hanem hogy a biciklisek valóban azt érzékeljék, hogy egy magasabb minőségű útvonalat használnak. Ezt a célt szolgálja a két kerékpáros pihenő, amelyek kerékpártárolóval, kerti padokkal és ivókúttal segíti a kerekezőket. Az egyik Bodrogkeresztúrnál a Lebuj Étterem közelében, a másik pedig a Tokaj híd rakamazi hídfőjénél a Teknősbékaház mellett található. Állami támogatás pályázati keretén belül futó elektromos kerékpár vásárlási támogatás és az elektromos kerékpárok térhódításának elősegítésére kapcsán 3 db elektromos kerékpártöltő állomás került kialakításra a két kerékpáros pihenőnél valamint a tarcali Áldó-Krisztus szobor közelében.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára elmondta; Magyarországon 2010 óta 340 km kerékpárút épült, amely világosan kifejezi a Kormány azon szándékát, miszerint az alternatív közlekedés fejlesztése épp olyan fontos, mint az autós infrastruktúra fejlesztése.

Dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese köszöntjében kifejtette; Abban bíznak, hogy a kerékpáros turizmus fellendülésével és a vendégéjszakák számának növekedésével a hazai és nemzetközi látogatók is megismerik a csodálatos tokaji tájat és vidéket.

Berencsi Miklós, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ projektigazgatója szavai szerint; Az útfejlesztések során mindig hálózatban gondolkodunk, a közlekedési fejlesztések mindig nagyon komplex folyamatok, hiszen sokszor összekapcsolódnak más beruházásokkal, Az aktív életformát kedvelő kerékpáros turisták akár Nyíregyházáról is eljuthatnak biztonságos kerékpárúton Tokajig, ahol útjuk során érinthetik a felújított „Erzsébet királyné” Tisza-hidat is.

A kivitelezésért a KE-VÍZ 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. konzorciuma végezte. A beruházás GINOP finanszírozásból valósult meg a GINOP-7.1.9-17-2018-00031-es projekt keretében. A támogatás összege: 2.099.995.000.- Ft volt.

'Fel a tetejéhez' gomb