Országút
Kiemelt

Vas Kata Blanka és Valter Attila is megvédte bajnoki címét

A Team SD Worx kiválósága sorozatban negyedszer, míg a Jumbo-Visma bringása másodszor lett bajnok.

Június 25-én vasárnap, Pannonhalma és környéke adott otthont az elit női és férfi országúti országos bajnokságnak. Délelőtt a hölgyek viadalával kezdődött a program, a lányokra 5 db 16,8 kilométeres nagy kör és másfél 5,8 kilométeres kis kör, azaz 91,2 kilométer várt, míg a férfiak 9 db 16,8 kilométeres nagy kört és három és fél 5,8 kilométeres kis kört, vagyis 170 kilométert teljesítettek.

Nyugodt tempóban kezdődött a verseny, zömmel az SD Worx 21 éves címvédője diktálta az iramot, időnként Jordán Dorka segített be, a nagy köröket pedig együtt teljesítette a mezőny. Az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő első mászásakor Vas tempóváltása szakította meg a kilencfősre zsugorodott sort. Utána az U23-as bajnoki címért meccselő Jordán és Zsankó Petra tekert, ám ketten sem tudták megközelíteni Vast, aki 2020, 2021 és az elmúlt esztendő után sorozatban negyedszer diadalmaskodott.

A második helyet üldözői közül az utolsó 150 méteren erősebbnek bizonyuló Zsankó szerezte meg, Jordán pedig a bronzérmet érdemelte ki.

Vas a sajtótájékoztatón kifejtette: a verseny eleje nem volt túl izgalmas, ugyanakkor az utolsó másfél körben ki tudta alakítani a győzelemhez szükséges különbséget. Az MTI kérdésére elmondta: igyekezett korábban elszakadni riválisaitól, ám mindenki résen volt. Így a tavalyi kiírásnál később szakadt meg a sor, mint mondta, igazából azt nem értette, akkor hogyan sikerült elszakadniuk. „Egy-két próbálkozás után láttam, hogy ezúttal nem fog sikerülni eltekerni és csak a végén lehet majd eldönteni” – szögezte le a bajnok.

A korábban gyorskorcsolyázó Zsankónak ez a második éve kerékpárosként, míg Vas – mint kiemelte – a világelithez tartozik. Jordán felidézte: többen, köztük ő maga is igyekezett szökést kialakítani, ám ez nem jött össze. „A vége pedig egyértelműen kihozta a különbségeket” – fűzte hozzá.

 

Valter Attila (Jumbo-Visma) megvédte címét az országúti kerékpáros ob férfi mezőnyversenyében, miután jókora előnnyel nyerte a Pannonhalma környékén rendezett versenyt, az ezüstérmet Dina Márton (ATT Investments), a bronzot Fetter Erik (EOLO-Kometa) szerezte meg.

A Pannonhalma környéki 170 kilométeres távnak 25 fokos időben vágott neki a 39 fős – U23-as és felnőtt – férfi mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört kilencszer teljesítették a bringások, hogy aztán három pannonhalmi kis kör után – amelyekben már feltekertek az apátsághoz – egy negyedik mászást követően a bencés monostor előtt érjenek célba.

A verseny legnagyobb kérdése az volt, hogy a 11 fővel rajtoló Epronex-Hungary meg tudja-e lepni a külföldi csapatokban tekerő profikat, akik közül leginkább a címvédő Valter Attila (Jumbo-Visma), valamint Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Dina Márton (ATT Investments) számítottak a legnagyobb esélyeseknek.

Főleg Pannonhalmán látogatott ki sok néző, de az útvonal többi településén is kíváncsiak voltak a magyar bajnokságra: egy szurkoló Marco Pantaninak öltözve halálfejes zászlóval, más szobakerékpáron ülve vagy épp a kerékpárúton egykerekezve drukkolt, megint más Valtert biztatta a Jumbo-Visma mezében és Wout van Aert-álarcban.

Már az első körben megindultak a támadások, ki is alakult egy ötfős szökés, ám Fetter és Valter felugrottak rá, majd rövidesen a már ekkor fogyásnak indult mezőny utolérte az élcsoportot. A második kör végén a címvédő, valamint Karl Ádám tekert el, hozzájuk utóbbi két epronexes csapattársa csatlakozott, ám sorra szakadtak le az elmúlt évi győztesről, aki 125 kilométer elteltével egyedül maradt. Előnye egy perc körül volt ekkor, miközben a mezőny hátuljában Lepold Zoltán Antal a földre került, bokasérüléssel mentő szállította el.

A kis köröket 2:09 perces előnnyel kezdte meg Valter, miközben az üldözősor szétszakadt: Dina, Fetter és Kusztor Péter harcolt a dobogós helyekért. Dina az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9,6 százalékos átlagú emelkedő utolsó előtti mászásánál indult meg, ezzel leszakítva riválisait, Fetter pedig a záró hegymenetben hagyta le Kusztort. Így az első két helyet – akárcsak tavaly – Valter és Dina szerezte meg, a bronzérem pedig Fetterhez került.

Valter Attila a célba érkezés után elmondta, nem titkolt célja volt a címvédés, ugyanakkor nem volt rajta stressz, csak szerette volna élvezni a versenyt, miközben tudta, hogy a formája jobb, mint valaha. „Ilyen jó érzéssel ritkán tud versenyezni az ember” – szögezte le. Kifejtette: már az elején próbált a három dobogós szökést generálni, amikor pedig Karl Ádámmal ketten eltekertek, az jutott eszébe, hogy nem a legideálisabb ketten teljesíteni mintegy 150 kilométert, ugyanakkor bízhatott abban, hogy az Epronex-Hungary hátul nem dolgozik be, ráadásul Karllal meg is tudták beszélni, kinek mi a célja és egyszer sem kellett maximumon teljesíteniük. Elárulta: igyekezett az üldözőket közel engedve megbontani az egyetértést hátul és akkor gyorsítani, amikor ők nagyon közel értek. Azokon az emelkedőkön próbált gyorsabban menni, ahol úgy vélte, hogy hátul kevésbé van meg az összhang, miközben a frissítő zónás emelkedőn pedig éppen lassítani próbált, hogy valaki utolérje őket.

„De egy idő után lejött, hogy ők ezt nem akarják. Végig arra számítottam, hogy 30-40 másodperc lesz az előnyöm és a meredekeken esetleg utolérnek és akkor ott kell majd egymás között lemeccselnünk. Abban bíztam, hogy egy bizonyos ponton, amikor közelednek, meg tudom fordítani a különbség csökkenését, ami így is lett. Amikor láttam, hogy hátul már nincs egyetértés, ott kezdtem menni 5-10 percet maximum közelében, amivel el tudtam távolodni és ezzel meg tudtam bontani az együttműködést hátul, onnantól kezdett el igazán nőni az előnyöm” – mondta a győztes. Hozzátette, hogy elég nehéz volt egész nap elöl menni, de a mezőnyben a támadások miatt nehezebb tekerni. „Több részen nekem könnyebb volt, mint nekik a mezőnyben.”

A második helyezett Dina Márton úgy érezte, jobb formában van, szeretett volna nyerni, miután tavaly nagyon közel volt hozzá és nem számolt vele, hogy Valter ennyire erős. Elárulta: abban bíztak, hogy az elöl töltött sok kilométer kivesz belőle, miközben ők pihentebben érkeznek a hajrára. Éppen ezért nekik az volt a céljuk, hogy ne is éjék utol az éllovast, de csak nem akart csökkenni Valter előnye. „Gyorsan mentünk és Attila távolodott, tehát nem volt esélyünk, nagyon erős volt ma.”

A harmadik Fetter Erik azt mondta, hogy amikor látták, hogy Karl Ádám leszakadt Valterről, aki így egyedül maradt, azt hitték, hogy utol tudják érni. „Nagyjából egy perc volt a különbség, utána egyedül maradt és gondoltuk, hogy innen már könnyű dolgunk lesz, hiszen egyedül van és egy percet bármikor le tudunk dolgozni. Aztán nem így lett, mert hiába dolgoztunk össze, nőtt a hátrányunk és akkor elkezdett bennünk realizálódni, hogy mi már csak a második helyért fogunk csatázni és így is lett” – fogalmazott. Hangsúlyozta: a legjobb nyert, így méltó magyar bajnokuk lesz.

m4 sport+ élő közvetítés

EREDMÉNY

2023vas25júnEgész napKiemeltTIPPMIX Felnőtt Országúti Országos BajnokságPannonhalma - PortaSzakágOrszágútKategóriaMKSZ Országos Bajnokság

Forrás
m4sport.hu/MTI
'Fel a tetejéhez' gomb