BMX Freestyle
Kiemelt

A hét híre: Szenzációs BMX Freestyle EB szereplés

A magyar kerékpársport történetében először jutott két magyar a BMX Freestyle Európa-bajnokság döntőjébe. Szenzációs versenyzéssel és hihetetlenül élménygazdag trükkökkel Kempf Zoltán és Ujváry Zoltán egy friss olimpiai szakágban a legjobbak között mutatta meg a magyar válogatott mezt. A verseny után mindketten felszabadultan nyilatkoztak és az egész sportágat büszkévé tették Kempf 6. és Ujváry 8. helyével. 

A Nemzeti Sport így írt az eseményről: A Krakkótól mintegy harminc kilométerre található takaros, rendezett kisvárosban, Krzeszowicében rendezték meg a BMX-versenyeket. A második napra, azaz a döntőkre teljesen megtelt a sportcentrum, az állóhelyeken is több százan, egymás mögött négy-öt sorban a pályához minél közelebb furakodva figyelték a nézők a trükköket, amelyeket már a bemelegítés alatt is nagy ovációk kísértek.

A férfiaknál két magyar is bejutott a legjobb tizenkettő közé, Kempf Zoltán tizedikként kvalifikált, így az első csoportban mutathatta meg a tudását, míg Ujváry Zoltán negyedik lett szerdán, vagyis a legjobb hat között hajthatott a félcsövek és rámpák közé.

A 26 éves Kempf a tegnapi eredményeihez képest jócskán javítani tudott, sőt, második körében mutatott produkciójára elsőként a mezőnyben jóval 80 pont felett kapott, végül az első hat bemutatkozása előtt a második helyen állt.

Ujváry Zoltán sem hibázott saját menetei során, ám ezúttal a bírók nem értékelték olyan magasra a teljesítményét, mint csütörtökön, így végül a nyolcadik lett, Kempf Zoltán viszont sokat lépett előre, és a hatodik helyen zárt. A győzelmet a brit Kieran Reilly szerezte meg, aki ezen a napon tényleg egy dimenzióval jobb volt a többieknél, leesett az álla a nézőknek egy-egy ugrásánál. – fogalmazott a hírportál.

Ujváry így nyilatkozott: “Lezajlott az idei EB. Mind a selejtezőben es döntőben is sikeresen megvalósítottam tervezett köreimet. A selejtezőből való 4. helyes továbbjutás megadta a plusz löketet ahhoz, hogy a döntőben még jobban odategyem magam és ez maximálisan sikerült is. Jelen esetben ez a 8. helyre volt elég. Összességében egy produktív pár napot tudhatunk magunk mögött.

Kempf Zoltán is megosztotta gondolatait: “Ez volt az első Európa Bajnokságom, ami ráadásul egy multisport esemény keretén belül, az Európa Játékokon került megrendezésre. 3 évet hagytam ki a versenyzésből. Azt tűztem ki célul a verseny előtt, hogy a legjobb tizenkettőbe kerüljek, egy kisebb bokasérülés viszont a verseny előtt közbeszólt. Ez a hatodik hely nagy motivációt ad a jövőre. Örülök, hogy a selejtezőben és a döntőben is két olyan kört mentem, amilyet elterveztem, nem raktam le a lábam, nem estem el. A MOB-os dokik rendbe rakták a lábamat, egyáltalán nem befolyásolta a teljesítményemet. Összességében nagyon élveztem a versenyt, jó élmény volt ennyi komoly sportoló között több napot eltölteni.

A Magyar Olimpiai Bizottság beszámolójában is elismerően nyilatkozott a magyar srácokról: “A magyar kerékpársportban ez a két döntős és multisportesemény-finálés eredmény mindenképp kimagasló, sporttörténelmi sikernek számít.

Szívből gratulálunk Kempf Zoltánnak, Ujváry Zoltánnak és Jósa Dánielnek!

A döntőkről további képeket tekinthetnek meg a MOB oldalán: Európa Játékok 1. nap (2023.06.22.) BMX… | Magyar Olimpiai Bizottság

Forrás
Fotó: olimpia.hu
'Fel a tetejéhez' gomb