Országút
Kiemelt

A negyedik helyen fejezte be a Norvég Körversenyt Valter Attila

A Jumbo-Visma magyar bajnok kerékpárosa összetettbeli eredményével 100 UCI világranglista pontot is gyűjtött.

A prológot – melyet az előkelő harmadik helyen abszolvált – követően egy eredetileg 206 kilométeres penzummal folytatódott volna a 2. Pro besorolású Norvég Körverseny, azonban az időjárási körülmények miatt a szakaszt lerövidítették, így a Roldal és Hovden közötti távon végül csak 85.2 kilométert teljesített a mezőny.

A nap szökésének üldözése mellett a Jumbo-Visma csapata mintegy harminc kilométerre a céltól megpróbálta szétszakítani a mezőnyt, ám ez nem sikerült, így végül sprint döntött, amit a holland Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty) nyert meg a dán Tobias Lund Andresen (Team DSM) és a belga Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) előtt. A magyar bajnok Valter Attila (Jumbo-Visma) a győztessel azonos idővel a huszonharmadik helyen zárt, így megtartotta összetettbeli harmadik helyét.

A második mezőnyszakasz Valle és Stavanger között viszonylag kevés síkot tartalmazott, bár az emelkedők sem éppen olyanok voltak, amelyeken versenyek dőlhetnének el. A szökevények ezúttal csak mintegy három percnyi előnyt tudtak felépíteni, így esélytelenek voltak a hazaérésre. A verseny érdemi része az utolsó harminc kilométeren kezdődött, amikor is egy bukás borzolta a kedélyeket, amelybe sajnos Valter is belekeveredett, ám csapattársai segítségével gyorsan visszazárkózott.

Az utolsó kilométerek egy emelkedőn vezettek, helyenként tizenöt százalékos részekkel, ám a keskeny út nem nagyon adott helyet az előzéshez. A szakasz végül a belga Thibau Nys (Trek-Segafredo) sikerét hozta, aki honfitársa, az ugyancsak belga Edward Planckaert (Alpecin-Deceuninck), valamint a brit Ben Tulett (INEOS Grenadiers) előtt ért célba. Valter kilencedik lett, ám a jóváírások miatt Nys megelőzte őt a sárga trikóért folyó harcban, így az utolsó Stavanger körüli szakaszt megelőzően a negyedik helyről várhatta a folytatást – az élen továbbra is Tulett állt.

Stavanger környékén egy 151.2 kilométeres etappal zárult a viadal. A penzum során a mezőny két alkalommal is megmászta a 700 méteres, de átlag 6.1%-os meredekséggel bíró Grisabakken emelkedőjét.

A szakasz elején egy kilenc fős szökés alakult, melyet az INEOS Grenadiers által vezetett főmezőny természetesen a megfelelő időben utol is ért. Az emelkedő első mászásakor két részre szakadt a peloton, majd lejtmenetben összezárt, a koreográfia pedig a második mászásnál is hasonló volt, azzal a különbséggel, hogy ekkor többen már nem értek vissza, így végül egy körülbelül ötven fős csoport sprintelt a győzelemért. A hajrá során a norvég Alexander Kristoff (Uno-X Pro Cycling Team) bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve Tobias Lund Andresen és Jordi Meeus kettősét. Valter Attila a győztessel azonos idővel a 34. helyen ért célba.

Az összetett verseny végkimenetele már nem változott, így a brit Ben Tulett diadalmaskodott, csapattársa az amerikai Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) lett a második, míg a belga Thibau Nys zárt a harmadik helyen. Valter Attila negyedik lett, ezzel a prológ során megszerzett tizenkét UCI világranglista pontja mellé újabb százat gyűjtött.

A tervek szerint Attila versenyprogramja a június 4-én rajtoló Critérium du Dauphinén folytatódik.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: Team Jumbo Visma
'Fel a tetejéhez' gomb