Országút
Kiemelt

Valter Attila káprázatos harmadik helye a Norvég Körversenyen

A Jumbo-Visma magyar bringását csak a brit Ben Tulett, valamint az amerikai Magnus Sheffield (mindketten INEOS Grenadiers) tudta megelőzni a bergeni hegyi prológon.

Egy 7.4 kilométeres hegyi prológgal vette kezdetét a Tour de Hongrie-hoz hasonlóan Pro Series besorolással bíró Norvég Körverseny, melynek során Bergenből indulva a Mount Floyen emelkedőjén került kijelölésre a célvonal. A három és fél kilométeres hegy átlag 8.7%-os meredekséggel bírt.

Valter Attila a Jumbo-Visma kiemelt embereként áll rajthoz ezen a versenyen, amit mi sem jelez jobban, minthogy több helyen is a prológ egyik esélyeseként aposztrofálták.

Az első komolyabb időt a dán Alexander Kamp (Tudor Pro Cycling Team) tekerte, aki telibe tizenöt perc alatt abszolválta a távot, s ezzel egy viszonylag hosszabb időre el is foglalta a képzeletbeli trónt. Tőle a norvég Adne Holter (Uno-X Pro Cycling Team) vette át az első helyet (14:55), majd jöttek az INEOS Grenadiers legjobbjai, előbb az amerikai Magnus Sheffield (14:29), majd a brit Ben Tulett (14:28 – 30,69 kilométer/óra). Utolsóként Valter Attila vágott neki a távnak, s nem is okozott csalódást, 14 perc 47 másodperc alatt célba érve az előkelő harmadik helyen zárt, ezzel tíz UCI világranglista pontot is gyűjtve.

“Egy 7.3 kilométeres időfutammal kezdtük a Norvég Körversenyt, azon a hegyen, ahol 2017-ben a világbajnokságot rendezték. A szakasz első fele sík volt, majd egy nagyjából tízperces mászás várt ránk. A Liége-Bastogne-Liége óta nem versenyeztem, közel egy hónapig a második “alapozásomat” végeztem, így kíváncsian vártam már ezt a napot. Sikerült megdöntenem a saját rekordjaimat, ami ezúttal egy harmadik helyre volt elég. Elégedett lehetek és örülök is neki, de természetesen bízom benne, hogy még fényesebb lesz az érem a verseny végén. Az, hogy utolsóként indultam, igencsak különleges érzést keltett bennem. Ez volt életem egyik legjobb tizenöt perce, ráadásul a penzum végén csak két INEOS-kerekes tudott megelőzni” – kezdte értékelését a közösségi médiában Attila, aki elmondása szerint kíváncsian várta, hogy milyen formával tud előrukkolni.

“Kíváncsi voltam a formára. Mindig nagyszerű érzés, amikor a befektetett munkát eredményre tudom váltani. Várakozásokkal tekintek a viadal soron következő etapjaira. Szerintem van esélyünk megnyerni az összetettet” – folytatta a Jumbo-Visma honlapján, ahol Maarten Wynants sportigazgató is nyilatkozott. “Attila mellett Johannes Staune-Mittettel is jó eredményre törekedtünk. Utólag persze mindig okos az ember, de a magyar kerekes talán túl lassan kezdett, az első időmérő pontnál tizenegy másodperc volt a lemaradása. Mindezek ellenére a lehető legjobbat hozta ki magából, ez pedig ígéretes a folytatásra nézve. Hatalmas kihívás ez a verseny, mivel az elkövetkezendő napokban a nem kevés szint mellett sok esőt, sőt még fagypont körüli hőmérsékletet is jósolnak” – vélekedett Wynants.

A Norvég Körverseny Jondal és Hovden között egy 206 kilométeres, három kategorizált emelkedőt tartogató mezőnyetappal folytatódik.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: Team Jumbo Visma TwitterFotó: Valter Attila Facebook
'Fel a tetejéhez' gomb