Országút
Kiemelt

Nikolaj Mengel szakaszsikerével rajtolt az Orlen Nagydíj

A dán Nikolaj Mengel győzelmét hozta az U23-as Nemzetek Kupája-sorozat idei nyitányának első, Kaposvár és Balatonföldvár közötti 132 kilométeres penzuma.

Az idei évben rendhagyó módon hazánkat is érinti a lengyel Orlen Nagydíj, hiszen az ötszakaszos megmérettetés első két etapját Magyarországon rendezik. A versenyen huszonkét nemzeti válogatott, valamint három lengyel klubcsapat vesz részt. A magyar színeket Szijártó Zétény, Sidló Dániel, Lepold Zoltán, Hrenkó Norbert, Valent Márk és Árvai Kristóf hatosa képviseli.

A viadal egy 132 kilométeres szakasszal kezdődött Kaposvár és Balatonfüred között. Az útvonal második felében több kisebb emelkedő is nehezítette a mezőny dolgát. Közvetlenül a rajtot követően megindultak a szökési kísérletek, mígnem három versenyzőnek sikerült elszakadnia, nevezetesen az amerikai Cole Kessler, a dán Nikolaj Mengel és a lengyel Michal Zelazowski menekült előre.

Az elmenés legnagyobb előnye nyolc és fél percnél tetőzött, miközben a főmezőny élén nem igazán volt meg a kellő összhang, így a közös üldözés helyett sokszor inkább egyéni tempóváltásokra került sor.

A penzum utolsó részében folyamatosan csökkent a spicc előnye, melyben az időközben feltámadó szél is nagy szerepet játszott, ám a trió végül hazaért, Mengel pedig a legjobbkor támadott, így szólóban nyerte a szakaszt Zelazowski és Kessler előtt. A főmezőny másfél perc hátránnyal érkezett – legjobb magyarként Szijártó Zétény ért célba, az 52. helyen.

“Nagyszerű szakaszt nyerni, de még jobb úgy, hogy közben megszereztem az összetett éllovasának járó sárga trikót. Jól éreztem magam, ráadásul a szökésben is kiválóan dolgoztunk együtt. Az utolsó három kilométerhez közeledve úgy véltem, hogy maradt bennem még annyi, hogy megpróbáljam leszakítani a riválisaim, ami sikerült is. Erős a csapatunk, éppen ezért mindent meg fogunk tenni azért, hogy megőrizzük a trikót” – nyilatkozta a díjátadót követően Mengel.

A második etap ma a Hatvan és Bükkszentkereszt között vezet, a hegyi befutóval záródó szakasz távja 152 kilométer.

EREDMÉNY

2023sze24májEgész napcsü25KiemeltOrlen Nations Grand PrixU23 országúti világkupaversenyMagyarországSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.Ncup

'Fel a tetejéhez' gomb