Országút
Kiemelt

Remek teljesítmény a Baszk Körversenyen Vas Blankától

Dominálta a spanyol viadalt a Team SD Worx.

Május 12. és 14. között a Baszk Körversennyel folytatódott a hölgyek WorldTour-sorozata, melynek mezőnyében Vas Kata Blanka (Team SD Worx) és Zsankó Petra (Massi-Tactic) képviselték a magyar színeket.

A hegyekkel teletűzdelt háromnapos megmérettetés remek csatákat hozott, az első bő 122 kilométeres penzum végén a holland Demi Vollering (Team SD Worx) közel egy percet vert legfőbb riválisaira, így úgy tűnt, hogy már ekkor eldönti a verseny végkimenetelét. A magyar bajnok Vas sokat dolgozva csapattársaiért szűk négy perc hátránnyal a 32. (+ 3:41) helyen ért célba, míg Zsankó a 77. (+ 14:38) lett.

Másnap egy jóval könnyebb karakterisztika következett, melynek végén kiscsoport sprint döntött, ahol Vollering duplázott, Blanka kivéve a részét a felvezetésből az előkelő 13. (+ 23 mp) helyen gurult át a célvonalon, miközben Petra szűk négy perc hátrányt összeszedve a 61. (+ 3:49) helyet csípte el.

A viadal egy donostiai, könnyűnek semmiféleképpen sem mondható körözéssel zárult, az utolsó szakasz pedig a Team SD Worx háziversenyét hozta, Marlen Reusser (Team SD Worx) ugyanis egy tizenhárom kilométeres szóló támadás végén, bő két és fél percet verve Volleringre, megnyerte az etapot és ezzel az összetett versenyt is. A penzum során Vas Kata Blanka sokáig szökésben volt, végül a 10. (+ 3:33) helyen érkezett, ezzel hat UCI világranglista pontra is szert téve. Zsankó Petra az 56. (+ 15:39) helyen végzett.

A Team SD Worx ezzel elorozta az összetett dobogó első két fokát – a lengyel Katarzyna Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing) lett a harmadik –, de a pont, a hegyi és a csapatversenyt is ők nyerték, egyedül a legjobb fiatalnak járó fehér trikót happolták el éppen Blanka orra elől, az az új-zélandi Ella Wyllie (Lifeplus Wahoo) vállaira került.

A sárga trikóért folyó harcban Vas végül a 14. (+ 7:15) helyen végzett, ezzel további 32 UCI pontot kasszírozva, míg Zsankó Petra a 67. lett.

Blanka versenyprogramja május 18-án a Svájci Körversenyen folytatódik, Zsankó Petra pedig május 16-án a Durango-Durango egynaposán szerepel.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb