MTB

Hangonyban rajtolt el az idei XCO Magyar Kupa

A hangonyi sportpálya és a mellette lévő hegyoldalban kialakított trail fogadta 2023. május 7-én az idény első hegyikerékpáros XCO kupafutam résztvevőit.

Szerencsére az időjárás napsütéssel köszöntötte a bringásokat, ami egészen a verseny végéig ki is tartott, így a sár helyett ezúttal a por tette csúszóssá és technikássá a pályát.

A futamok sora az utánpótlás korosztályok versenyeivel kezdődött. A legfiatalabb kategória az U9-es volt, ahol a szlovák Jakub Rostar (PROefekt Košice) aratott fölényes győzelmet. Mögötte Budaházy Márton (Superior Racing Team) és Oross Benett (Delta MTB Sopron) állhattak fel még a dobogóra. A lányoknál egyedüli indulóként Jóny Millie Sophie (Superior Racing Team) nyakába került az aranyérem.

Az U11-es fiúknál nagy párharc alakult ki András Péter Patrik (Superior Racing Team) és Bökönyi Huba Árpád (Delta MTB Sopron) között. Az aranyérem sorsa végül csak az utolsó körben dőlt el a Superior versenyzőjének javára, így az ezüstérem Bökönyi Huba Árpádé lett. A harmadik helyre Jóny Maximilian (Superior Racing Team) gurult be.

A lányoknál Storcz-Nagy Réka (Superior Racing Team) sima győzelmet aratott a szlovák Sarah Domiterová (PROefekt Košice) és Hámori Ajsa (Delta MTB Sopron) előtt.

Az U13-as korosztályban újra a Superioros éremgyűjtemény gyarapodott Szilasi Dánielnek (Superior Racing Team) köszönhetően, aki kicsivel több mint egy perces előnnyel győzedelmeskedett Bruchner Máté (Greenzone-ZKSE) és Stolczenberger Zalán (Kis-Galya KSE) kettősét maga mögé utasítva.

A lányok futamában a szlovák Dominika Michel Kristián (PROefekt Košice) a fiúkkal is felvette a versenyt és pontosan kettő perccel nyerte meg kategóriájának versenyét. A második helyezett Nagy Tünde (Delta MTB Sopron), a harmadik pedig az ugyancsak szlovák Sofia Adamcik (Cyklisticka Tour) lett.

A délelőtti futamok eredményhirdetése után, déltől már a hosszabb penzumon versenyző korosztályok következtek. Elsőként az U15 és U17-es fiúk, lányok, ahol igencsak nagy létszámú, hatvanhárom fős mezőny gyűlt össze.

Az U15-ös fiúknál volt talán a leglátványosabb a küzdelem. Az első körről öten érkeztek vissza szinte fej-fej mellett, amit Jánosi Ákos (CUBE-Csömör) vezetett fel, ám a Szlovákiából érkező ellenfelei a második körre begyújtották a rakétákat és átvették az irányítást. Peter Vlecek (PROefekt Košice) a korosztály leggyorsabb köridejét hajtva gyorsan az élre ugrott és tizenegy másodperces fórral meg is nyerte a futamot. A második helyen honfitársa Richard Mozden (CK MŠK Kežmarok) érkezett, miközben a harmadik helyezés sorsa sprintben dőlt el, amit végül a CK MŠK Kežmarok versenyzője, Ales Kundra szerzett meg.

Az U15-ös lányoknál Hegedűs Heléna (Cube-Csömör) iskolázta le a mezőnyt és bő három perces előnnyel toronymagasan diadalmaskodott Nela Hajkovska (CK MŠK Kežmarok) és Michaela Ladinyová (PROefekt Košice) előtt.

U17-ben házi verseny alakult ki a Superior Racing Team két versenyzője, Berencsi Benedek és Zsembery Bodizsár között, akik csak az utolsó körben tudták eldönteni az első hely sorsát. Végül Berencsinek sikerült kinyitnia az ollót, míg harmadikként Kálmán Dániel Ákos (Greenzone-ZKSE) gurult át a célvonalon.

A lányoknál a regnáló cyclo-cross magyar bajnok, Szalai Fanni (Gesu Bikewear Cycling Team) sima rajt-cél győzelmet aratott Bokros Kincsővel (VESC Cycling Team) szemben.

A nap utolsó futamában az elit férfiak, az U19-es fiúk, a Master 1-es, Master 2-es és Master 3-as versenyzők vághattak neki a számukra kiírt távoknak. Az első kört még sikerült Horváth Áron Mihálynak (VESC Cycling Team) együtt teljesítenie Szatmáry Andrással (CUBE-Csömör), de a későbbiekben Szatmárynak már nem akadt ellenfele. A második Horváth lett, harmadikként pedig Tatár Márton (Superior Racing Team) ért be.

U19-ben az első kör végére négyen tempóztak el a többiektől. A sort Kis Benedek (Superior Racing Team) vezette, akit Tomas Monok (PROefekt Košice), Magyar Bendegúz (HOTE SE) és Magyar Balázs (Crosskovácsi SKE) követtek. A négyes fogat a második körben megbomlott és Monok kezdte el diktálni a tempót, amit csak Magyar Bendegúz tudott átvenni, így ők a hétből, egészen az ötödik körig együtt haladtak, de Magyar egy rossz frissítés miatt néhány másodpercre leszakadt és az összeszedett hátrányát már nem tudta a későbbiekben ledolgozni, így a Kassáról érkező versenyző haladt át elsőként a célvonalon. A második Magyar Bendegúz, a harmadik pedig Kis Benedek lett.

Master 1-ben Hacsi Ákos (Team 3K) a második körben vette át a vezetést, amit nem is adott ki kezéből, mögötte Soós Tamás (Kőbányai Torna Club) ért célba másodikként.

Master 2-ben Búr Zsoltot (Vialand Racing Team) csak a rajtban és a felvezető körben láthatták az ellenfelei, mivel már az első mászáson gyorsan az élre állt és a kétperces ráindítás ellenére utánaeredt az elit mezőnynek. A köridők alapján sikerült is felérnie az abszolút második helyre, de hat kör után neki befejeződött a verseny és ezzel övé lett az aranyérem. A dobogós helyekért zajló csatából végül Ibrányi Attila (222Sport) szerezte meg a második, míg Kovács István (Ózdi KE) a harmadik helyet.

Master 3-ban Kiss Attila (CoffeRide SE) inkább az egyel fiatalabb korosztállyal versenyzett a három kör során, így sima győzelmet aratott. A második helyezett Kardos Tibor (Fitboys Pro SE), a harmadik pedig Németh Zoltán (CUBE-Csömör) lett.

A kupasorozat június 2-3-án Zalaegerszegen folytatódik.

EREDMÉNY

2023szo06májEgész napvas07MTB XCO MAGYAR KUPA - Hangony1. fordulóHangony - SportpályaSzakágMTBKategóriaMKSZ Magyar Kupa

Szerző
A beszámoló az Ózdi Kerékpáros Egyesület átirata alapján készült!
Forrás
Fotó: Vígh Attila
'Fel a tetejéhez' gomb