Országút

Marc Hirschi nyerte a fantasztikus pécsi szakaszt!

Az UAE Team Emirates versenyzője, Marc Hirschi sikerével zárult a 44. Tour de Hongrie 3. szakasza Kaposvár és Pécs között. A svájci ezzel a sárga trikót is megszerezte. Egan Bernal 7. lett, Dina Márton bravúros teljesítménnyel 8. összetettben!

Felhős idő fogadta a rajt előtt a Tour de Hongrie 126 fős mezőnyét Kaposváron. Az etaptól rengeteg izgalmat várhattunk előzetesen, hiszen hat kategorizált emelkedő is bekerült az útvonalba, a célvonal pedig egy második kategóriás hegymenet (2,3 km; 9%) tetejére került. A Bárány utca meredekjének háromszori megmászása arra engedett következtetni, hogy a sprinterek idejének vége, és megkezdődik a harc a Tour de Hongrie összetettjének megnyeréséért a hegyimenők között.

A rajtvárosban Kaposvár polgármestere és a szakasz védnöke, Szita Károly; a verseny nemzetközi nagykövete, Stephen Roche; a Kometa ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini; a K3 SE Kerékpáros egyesület képviselője, Szerecz Donát és Eisenkrammer Károly főszervező vágták át a rajtszalagot, majd útjára indulhatott a 180 kilométeres etap. A verseny legnagyobb esélyesei közül a Tour de Hongrie korábbi győztese, az ausztrál Damien Howson (Q36.5); illetve az osztrák Herrmann Pernsteiner (Bahrain Victorious) nem tudott csatlakozni a mezőnyhöz.

Szinte azonnal az éles rajtot követően kialakult a verseny ötfős elmenése: a szökevénycsoportot a hegyi trikós, az összetettben harmadik helyen álló Matus Stocek (szlovák, ATT Investments), fő riválisa, a tegnap is szökő olasz Filippo Ridolfo (Novo Nordisk), a belga Dries de Bondt (Alpecin – Deceuninck), illetve két ausztrál, Jarred Drizners (Lotto Dstny) és Cameron Scott (Bahrain Victorious) tették teljessé. Stocek el is vitte a nap mindhárom gyorsasági részhajráját, ezzel 7 másodperccel virtuálisan megelőzte az élen álló Fabio Jakobsent. A hegyeken elsőként Ridolfo villogott: a mánfai harmadik, illetve a pécsi második kategóriás emelkedő megnyerésével átvette a vezetést a hegyi pontversenyben.

A főmezőnyben előbb az INEOS, majd a DSM vette át a stafétát, a Bárány úton azonban megindultak az akciók. Sebastian Schönberger (Human Powered Health), Silvan Dillier (Alpecin – Deceuninck) és Casper Pedersen (Soudal Quick-Step) is próbálkozott támadással – Dillier és Schönberger sikerrel is jártak, így felértek a szökevényekre. Közben a sprinterek körében nem aratott osztatlan sikert a pécsi meredek: Elia Viviani és a sárga trikós Fabio Jakobsen már az első mászás során leszakadtak a főmezőnyről.

Az igazi tüzijáték a pécsi meredek második mászásakor kezdődött: előbb Egan Bernal váltott tempót, majd csapattársa, Jhonatan Narváez kezdeményezett támadást. Az ecuadorihoz két kiváló hegyimenő, Finn Fisher-Black (UAE Team Emirates) és Oscar Onley (Team DSM) zárkózott fel. A hegytetőig Schönberger és Drizners lerázták szökevénytársaikat, és kettesben kezdték meg a lejtmenetet. Dries de Bondt még be tudott állni Narváezék sorába, a hatos pedig 35 kilométerrel a vége előtt összezárt.

Mivel a legerősebb hegyi csapatoknak egytől egyik volt emberük az elmenésben, a főmezőnyben sokáig nem történt szervezett üldözés. Végül a BORA, a Tudor és a Q36.5 vállalta magára a mezőny vezetését, erőfeszítésüket pedig siker koronázta: 17 kilométerrel a cél előtt megfogták a szökést, így a nagyjából 30 fős mezőny együtt érkezett az utolsó emelkedőhöz.

Az INEOS 1,5 kilométerre a céltól indította meg a végső támadását, Ben Tullett tempóját pedig csak Marc Hirschi tudta követni. A svájci aztán 1 kilométerre a céltól kontrázott, és lerázta brit riválisát. Innen nem volt megállás számára – megnyerte a szakaszt, és az összetettben is átvette a vezetést! A második helyre Tullett, a harmadikra a Team DSM fiatalja, Max Poole ért oda. A kolumbiai szupersztár, Egan Bernal hetedikként zárt.

Hirschi felidézte: nem akart túl korán indulni, viszont Tullett megindulására reagálnia kellett és mindenképp elsőként akart célba érni, egyúttal a lehető legnagyobb időkülönbséget kialakítani. Mint mondta, a csapata elhozta az emelkedő aljáig, az utolsó kilométereknél pedig mindegy volt, hogy elöl vagy valaki mögött teker, minden a lábakon múlt.

A nap legnagyobb szenzációját Dina Márton szolgáltatta, aki tizedikként ért fel a pécsi emelkedőre, ezzel pedig a nyolcadik helyre lépett előre összetettben! Dina a magyarok különversenyében is átvette a vezetést. A zöld trikót részhajrásikereinek köszönhetően Stocek vette át – így az ATT Investments két megkülönböztető mezzel várhatja a negyedik etapot!

Holnap a verseny királyetapjával folytatódik a Tour de Hongrie: Martonvásár és Dobogókő között 206 km, 2600 méternyi szintemelkedés, 5 kategorizált emelkedő és egy első kategóriás hegyi befutó vár a mezőnyre.

44. Tour de Hongrie, 3. szakasz (Kaposvár – Pécs, 180 km)

  1. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) 4:26:57
  2. Ben Tullett (brit, INEOS Grenadiers) +0:08
  3. Max Poole (brit, Team DSM) +0:10
  4. Sylvain Moniquet (belga, Lotto Dstny) +0:12
  5. Oscar Onley (brit, Team DSM) +0:12
  6. Matteo Fabbro (olasz, Bora – hansgrohe) +0:12
  7. Egan Bernal (kolumbiai, INEOS Grenadiers) +0:12
  8. Yannis Voisard (svájci, Tudor Pro Cycling Team) +0:23
  9. Matteo Badilatti (svájci, Q36.5 Pro Cycling Team) +0:23
  10. Dina Márton (magyar, ATT Investments) +0:23

Az összetettben:

  1. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) 12:15:04
  2. Ben Tullett (brit, INEOS Grenadiers) +0:10
  3. Max Poole (brit, Team DSM) +0:16
  4. Oscar Onley (brit, Team DSM) +0:22
  5. Sylvain Moniquet (belga, Lotto Dstny) +0:22
  6. Matteo Fabbro (olasz, Bora – hansgrohe) +0:22
  7. Egan Bernal (kolumbiai, INEOS Grenadiers) +0:22
  8. Dina Márton (magyar, ATT Investments) +0:33
  9. Yannis Voisard (svájci, Tudor Pro Cycling Team) +0:33
  10. Matteo Badilatti (svájci, Q36.5 Pro Cycling Team) +0:33

A pontverseny első helyezettje: Matus Stocek (szlovák, ATT Investments)

A hegyi pontverseny első helyezettje: Filippo Ridolfo (olasz, Team Novo Nordisk)

Az összetettben legjobb helyen álló magyar versenyző: 8. Dina Márton (ATT Investments)

EREDMÉNY

2023sze10májEgész napvas14Kiemelt44. Tour de HongrieMagyar Kerékpáros KörversenyMagyarországSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.Pro

'Fel a tetejéhez' gomb