Para
Kiemelt

A Szervátültetettek Világjátékán ezüst- és bronzérmet nyert Mezei Gergő

Valter és Sagan a példaképei Mezei Gergő Lászlónak

Országúti kerékpárban időfutamban bronz-, mezőnyversenyben ezüstérmet nyert Mezei Gergő László múlt héten a Perthben rendezett Szervátültetettek Világjátékán, ahol a Magyar Szervátültetettek Szövetsége támogatásával vett részt a játékokon. A 34 esztendős Mezei 18 éves koráig el volt tiltva a sporttól, első szervátültetése után a rehabilitáció részeként szeretett volna lefogyni, egészségesebb és teljesebb életet élni, így elkezdett sportolni, és gyorsan kiderült: kerékpárban és futásban egyaránt tehetséges.

Itthon a téli-kora tavaszi időszakban kellett készülnie a perthi 30 fokos időjárásra, külföldi, meleg égövi edzőtáborba pedig, noha hasznos lett volna, nem tudott idén elmenni. Ráadásul két betegség nehezítette a felkészülését, amely alatt a melegre spinning edzésekkel hangolt, a verseny előtt viszont muszáj volt három fokban, esőben, szélben is készülnie, a kiutazást követően pedig négy nap állt rendelkezésére az átállásra.

“Szerencsénkre az őrült meleg épp alábbhagyott, az ausztráliai őszbe megérkezett az otthon jellemző őszi idő: a kerékpárversenyek idején csupán huszonegynéhány fok volt, így nem volt olyan nagyon drasztikus a hőmérséklet okozta keringési terhelés. Később a hétvégi atlétikai számokra azért visszatért a 32-34 fokos meleg” – idézte fel Mezei Gergő László, aki a felkészülés nehézségei ellenére jó formában utazott ki: az edzéseredményei alapján erősebb volt, mint tavaly a kontinensviadalon, ahol első Eb-aranyát országúti mezőnyversenyben, akkor az időfutamon második lett. Az Eb-elsőség motiválta, hogy világbajnoki címet is szerezzen kerékpárban.

Kiemelte: a Szervátültetettek Világjátékán, amely számukra gyakorlatilag a világbajnokságot jelenti, 45 ország képviseltette magát közel 2000 résztvevővel. Tízéves bontásban vannak a kategóriák – mint mondta, így tovább motiváltak maradnak a versenyszerű sportolásra a szervátültetettek -, ő a 30-39 esztendősök között szerezte két érmét. Kerékpárban ezúttal nem sikerült diadalmaskodnia, később atlétikai számokban viszont megszerezte 11. és 12. vb-elsőségét.

Mint mondta, örül, hogy a 10 kilométeres időfutamon dobogóra tudott állni az erős mezőnyben, a szélben rendezett 30 kilométeres mezőnyversenyben pedig azzal együtt tudott a dobogó második fokára állni sprintbefutó után, hogy a combhajlító izma fájt a bal lábában, így nem akart nagyobb sérülést kockáztatni.

“A tavalyi Eb-dobogó után bizakodók voltunk a jó eredményben, ami be is jött és nagyon örülök a világbajnoki dobogónak. A tavalyi siketlimpiai ezüstérem Földi Bencének és a parakerékpáros kvótaszerzés, valamint a világkupa második hely Wermeser Zsombor részéről is jól mutatja: a tíz évvel ezelőtt elindított tervezett szakmai munka beérett és immáron az összes speciális kerékpáros eseményen a legjobbak között vagyunk” – értékelt Steiner György szakágvezető.

Mezei elárulta: a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan a nagy kedvence, a profizmusa őt is inspirálja. Valter Attila a másik nagy példakép számára, vele távolabbról személyesen is ismerik egymást. Mint mondta, a Jumbo-Vismában tekerő magyar bajnok nagyon jót tesz a sportágnak, felnéznek rá az emberek.

“Remélem, hogy az eredményeimmel én is hozzá tudok járulni a magyar kerékpársport hírének öregbítéséhez” – fogalmazott Mezei. Régebben sok versenyt nézett, a Párizs-Roubaix az egyik kedvence, tavaly kint volt a Giro d’Italia budapesti időfutamán, és nagy élmény volt számára, ahogy a budai emelkedőn Valtert buzdította a tömeg. Ha módjában áll, a május 10-én rajtoló Tour de Hongrie-ra is kilátogat.

Jövőre az Európa-bajnokságon szeretne helytállni és akár címet is védeni, célja 2024-re az, hogy sikerüljön vb-aranyakat nyernie kerékpáros versenyszámokban.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb