Országút

Valter Attila a 26. a Liege-Bastogne-Liege klasszikusán

A belga Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step) sikerével ért véget az idei La Doyenne, melyen Valter Attila (Jumbo-Visma) az előkelő 26. helyen végzett. A 109. Liege-Bastogne-Liege zárta a 2023-as tavaszi klasszikusok sorát. A 258,1 kilométeres penzum tizenegy falat tartogatott, köztük a Côte de la Redoute kaptatóját, ellenben a legjobb támadási helynek ezúttal is a Côte de la Roche aux Faucons tűnt.

A startpisztoly eldördülését követően szinte azonnal megindultak a próbálkozások, mígnem egy tizenegy fős elmenés alakult. A szökés legnagyobb előnye bő négy percnél tetőzött, miközben a főmezőny élén a Soudal-Quick-Step, valamint az Alpecin-Deceuninck csapatai dolgoztak, de a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma is fel-feltűnt az élen, az a Jumbo, amely végül csak öt fővel indult el a viadalon, miután Sam Oomen és Tosh van der Sande is pozitív koronavírus tesztet produkált.

Az utolsó száz kilométerre fordulva, a falak sűrűsödésével, a várakozásoknak megfelelően felaprózódott az elmenés. Sőt, a főmezőnyből Jan Tratnik, Attila csapattársa indult meg a spicc után, ahová idővel fel is ért, olyan tempót diktálva, hogy szép lassan mindenki leszakadt róla, mindössze az olasz Simone Velascónak (Astana Qazaqstan) sikerült tartani a lépést a szlovénnal.

A Cote de la Redoute előtt már csak alig fél perc volt a duó előnye a rendesen megfogyatkozott főmezőnnyel szemben, ám az emelkedőn megfogták őket, majd a címvédő, világbajnok Remco Evenepoel indított.

A Soudal-Quick-Step kerékpárosa pillanatok alatta egy perc fölé növelte az előnyét, innentől leginkább már csak az volt a kérdés, hogy kik állhatnak majd fel mellé a dobogóra, mivel közben mögötte összezárt több kisebb-nagyobb csoport is – sajnos Valter Attila az egyik hátsóbb sorba került.

Remco Evenepoel végül bő egy perces előnnyel diadalmaskodott, a második a brit Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), míg a harmadik a kolumbiai Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) lett. A mezőny egyetlen magyar kerékpárosa, Valter Attila a huszonhatodik (+ 3:53) helyen gurult át a célvonalon, ezzel harminc UCI világranglista pontot szerezve.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb