Országút
Kiemelt

Valter Attila 11. a Fleche Wallonon!

A szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) sikerét hozta az idei második ardenneki egynapos, melyen a magyar bajnok Valter Attila (Jumbo-Visma) az előkelő tizenegyedik helyen zárt.

Az ardenneki klasszikusok második ékköve a Vallon Nyíl 194,3 kilométerével nehezítette a kerekesek dolgát. A penzum tizenegy falat tartogatott, a végén a Mur de Huy gyilkos kaptatójával – melyet háromszor is abszolváltak ezen a napon -, a legendás emelkedő átlag 15%-os, helyenként pedig 26%-os meredekséggel bír. Az esélyeket tekintve mint mindig, ezúttal is egy teljesen nyílt versenyre volt kilátás.

A rajtot követően egy nyolc fős szökés alakult, melynek legnagyobb előnye mindössze bő négy percnél tetőzött, miközben a főmezőny élén az INEOS Grenadiers és az UAE Team Emirates csapatai diktálták a tempót.

Az utolsó ötven kilométerhez közeledve megbomlott az egység a spiccen, többen is visszaszakadtak a főmezőnybe, végül mindössze ketten maradt az élen. A Mur de Huy második mászásánál Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) indult meg a páros után, nyomában Valter Attilával (Jumbo-Visma), a magyar bajnok azonban végül nem ment tovább az olasszal.

Eközben elől a dán Sören Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck) maradt egyedül, hozzá a már említett Battistella, valamint Louis Vervaeke (Soudal-Quick-Step) csatlakozott. A trió negyven másodperc fórral érte el az utolsó tíz kilométert jelző táblát, ami a Huy utolsó teljesítése előtt nem adott túl sok okot a bizakodásra, sőt Vervaeke már a Cote de Cherave meredekén megindult, ám a Mur lábánál annak rendje és módja szerint őt is megfogták.

Az emelkedőn sokáig kivártak az esélyesek, miközben a magyar kerekes is remek pozícióban tekert, majd Romain Bardet (Team DSM) türelme fogyott el a leghamarabb, ám ezzel a francia bringás el is lőtte a puskaporát. Végül a papírformának megfelelően a szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) diadalmaskodott a dán Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) és a spanyol Mikel Landa (Bahrain Victorious) előtt. Valter Attila fantasztikusan versenyezve az előkelő tizenegyedik helyen zárt, amivel 56 UCI világranglista pontot kasszírozott.

Folytatás vasárnap, április 23-án a Liege-Bastogne-Liege klasszikusán.

EREDMÉNY

'Fel a tetejéhez' gomb