MKSZ hírek

Elhunyt Debreczeni Tibor

Elhunyt Debreczeni Tibor olimpiai 6. helyezett kerékpáros, vagy ahogy a kerékpárosok között mindenki ismerte, Deres. A hetvenes években sikereket arató válogatott kerekes 76 évet élt.

Debreczeni Tibor 1946. szeptember 19-én született Csepelen, későbbi bringás sikereit is a „szigeti” klub színeiben érte el. 1961-ben kezdett sportolni, előbb a kajakozással és az atlétikával ismerkedett, miután a kerékpárnál kötött ki. Csepel SC-ben kezdett versenyezni 1965-ben Gere Gyula edző irányításával, és már abban az évben versenyt is nyert vaskerekes kategóriában a Csepel Kupán. Később sorra nyerte a bajnoki címeket országúton és terepen egyaránt egyéniben is, de pályafutása legnagyobb sikereit csapatban aratta. Háromszor választották meg az Év kerékpárosának.

Tagja volt a Csepel akkoriban szinte verhetetlen országúti csapatának, és a válogatott négyesben is alapembernek számított. Géra Imrével, Takács Andrással és Petermann Józseffel több világbajnokságon képviselték a magyar színeket, legjobb világbajnoki eredménye a 7. hely csapatban. A Csepellel – egyéniben és csapatban – 17-szeres magyar bajnok lett. A bolgár körversenyen sárga trikós, az algír körversenyen zöld trikós, a békeversenyen csapat 1. helyezett.

Legnagyobb sikereként az 1972-es müncheni olimpián, a 100 kilométeres országúti csapatversenyben – Géra Imrével, Petterman Józseffel és Takács Andrással – a hatodik, pontszerző helyen zártak (eredetileg hetedik helyen értek célba, de a harmadik időt teljesítő belgákat doppingvétség miatt utólag kizárták); az egyéni számban 64. lett. Aktív versenyzői pályafutását 1977-ben fejezte be.

Edzői képesítést szerzett. A nyolcvanas évek elején klubjában az utánpótlással foglalkozott, majd a győriek mestere lett. Az ezredfordulón Gyöngyösön alapított klubot, és nevelt versenyzőket, később a hazai szövetséget segítette koncepciójával.

Szívével hosszabb ideje betegeskedett, kezelték a Honvédkórházban is, majd 2023. április 13-án este, 76 évesen érte a halál.

Isten nyugosztalja, őszinte részvétünk a családnak, emlékét örökre megőrizzük!

FONTOSABB EREDMÉNYEI

  • 1971. Mendrosio, Svájc – világbajnokság csapatverseny 7. – Debreczeni Tibor, Géra Imre, Peterman József, Takács András
  • 1972. München, NSZK – olimpia mezőnyverseny 64. – Debreczeni Tibor
  • 1972. München, NSZK – olimpia csapatverseny 6. – Géra Imre, Takács András, Debreczeni Tibor, Peterman József
  • 1973. Barcelona, Spanyolország – világbajnokság csapat időfutam 9. – Debreczeni Tibor, Géra Imre, Peterman József, Takács András
  • 1974. Montreal, Kanada – világbajnokság csapat időfutam 10. – Debreczeni Tibor, Géra Imre, Peterman József, Takács András
  • 1975. Yvoir, Belgium – világbajnokság csapat időfutam 18. – Debreczeni Tibor, Géra Imre, Takács András, Kiss István

Rövid távú bajnokság:
1970. Debreczeni Tibor, Csepel SC

Hosszú távú bajnokság:
1973. Debreczeni Tibor, Csepel SC

Egyenkénti időfutam bajnokság:
1972. Debreczeni Tibor, Csepel SC

Kritérium bajnokság:
1975. Debreczeni Tibor, Csepel SC

Hegyi bajnokság:
1972. Debreczeni Tibor, Csepel SC

100 km csapatverseny:
1976. Csepel SC Debreczeni Tibor, Peszleg Zoltán, Róth András, Szabó János;
1977. Csepel SC Debreczeni Tibor, Peszleg Zoltán, Róth András, Szabó János;

Egyéni összetett országúti bajnokság:
1972. Debreczeni Tibor, Csepel SC
1973, Debreczeni Tibor, Csepel SC
1975, Debreczeni Tibor, Csepel SC

Forrás
Visszatekerek Instagramolimpia.huFotó: NS; Facebook/archiv
'Fel a tetejéhez' gomb