MKSZ hírek
Kiemelt

Harminc helyet lépett előre a magyar kerékpársport a világranglistán 

Öt év alatt több, mint 30 helyet lépett előre a magyar férfi országúti kerékpározás a világranglistán. 2017-ben a 63. helyen jegyezték a magyar bringasportot, míg a 2022-es évet már a 29. helyen zárta a sportág. A jelenleg jegyzett versenyzők közül a ranglista pontokat Valter Attila (TJV), Fetter Erik (EOK), Peák Barnabás (HPM), Karl Ádám (EPR), Dina Mátron (ATT), Drijver Bertold (EPR), Szijártó Zétény (UCM) és Kusztor Péter (TNN) szállították. 

dr. Princzinger Péter

A hazai kerékpársport szárnyal az elmúlt években, amely mára világranglista pontokban is érzékelhető. A 124 jegyzett nemzet közül néhány évvel ezelőtt még a középmezőnyben helyezkedtünk el, mára azonban felzárkóztunk az élbolyhoz, megelőzzük a szomszédos Horvátországot, Szlovákiát, Szerbiát, Romániát, de magunk mögött hagytuk Izraelt, az Arab Emirátusokat vagy éppen Kínát is. Az erősorrendet továbbra is Belgium vezeti, őt követi Franciaország és Spanyolország.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke úgy fogalmazott: „Ez az előrelépés azt mutatja, hogy a teljes kerékpársport és annak minden szereplője elkötelezett a saját teljesítményét illetően. Dér Zsolt szövetségi kapitány kiváló munkát végez nem csak a felnőtt, de az utánpótlás válogatottnál is, legyen szó edzés- vagy versenyprogramról, Vízer Barnabás sportigazgató pedig remekül működtet egy 12 szakágból álló, összetett rendszert. Még jócskán előttünk, de már látótávolságon belül vannak a nagy kerékpáros nemzetek, az pedig külön büszkeség, hogy az Epronex-Hungary Cycling Team magyar kontinentális csapat két versenyzője is hozzátett a ranglistapontokhoz.”  

Fetter Erik

Fettek Erik, az Eolo-Kometa magyar versenyzője, aki tavaly a Giro d’Italián is rajthoz állt úgy reagált: „Nagyjából 4-5 éve váltott egy nagyobb generáció országútra a mountainbike szakágról, és a Szövetség segítségével lehetőséget is kaptunk megmérettetni magunkat a nemzetközi mezőnyben országúton. Azt hiszem ez volt az alapja az egésznek és azóta tényleg többen is profi csapatban kerékpározunk. Onnantól kezdve szépen lassan lépdeltünk egyre előrébb és ezt a világranglistán elfoglalt helyünk is bizonyítja. Innen egyre nehezebb lesz, de mi mindent meg fogunk tenni, hogy még feljebb kerüljünk.” – tette hozzá.

Karl Ádám

Karl Ádám, a jelenlegi kontinentális magyar kerékpárcsapat, az Epronex-Hungary kerékpárosa úgy fogalmazott: „Azt gondolom, hogy ez egy összetett folyamat eredménye, aminek köszönhetően az utóbbi időben a hazai kerékpársport szintet lépett és nagyobb figyelmet kap, mint valaha. Az edzőknek is nagyon sok köszönhető – személy szerint Rusovszki Gábort és Valter Tibort említve –, akik kitartó munkájukkal világélvonalbeli utánpótlást neveltek ki. Egyre több magyar versenyző kapja meg a lehetőséget, hogy külföldi csapatokban bizonyítson és szerezzen tapasztalatot, mindezek mellett itthon is egyre erősebb és jobb csapatok jöttek létre, amelyek ugródeszkaként szolgáltak több versenyző részére. Az Epronex-Hungarynek köszönhetően több magyar versenyző is nemzetközi megmérettetéseken vehet részt, ahol úgyszintén világranglista pontokat tudtunk gyűjteni. A hazai versenyek, mint a Tour de Hongrie és a Gemenc Nagydíj is szintet lépett. Ki kell emelni a Magyar Kerékpáros Szövetség munkáját is, sőt, általuk kínálkozott lehetőség olyan világversenyeken való részvételre, mint a Tour de L’Avenir vagy a Nations Cupok. Nem utolsó sorban a pontok a versenyzők kitartásának és kvalitásának is köszönhetőek.” – zárta gondolatait Karl.


Forrás
Fotó: Fetter Erik InstagramFotó: Karl Ádám Instagram
'Fel a tetejéhez' gomb