Országút

Kiválóan szerepeltek a magyar fiatalok

Olaszországban és Szlovéniában is volt minek örülni.

Immáron tizenkettedik alkalommal rendezték meg San Vendemianóban a Giro di Primavera 1.1-es besorolású országúti ifjúsági egynapost, melyen 5 ország klubjai álltak rajthoz. A 129,1 kilométeres, könnyűnek semmiféleképpen sem nevezhető penzum olasz körpályás viadalként nehéz kihívás elé állította a kerékpárosokat. A mezőnyben ott volt a magyar válogatott (Feldhoffer Bálint, Hancz Tamás, Szöllőssy Ádám, Takács Zsombor, Tóth Márkó és Vas Barnabás), valamint a Lotus Team is, melynek színeiben Koppány Gergely és Takács Péter képviselte hazánk színeit.

Koppány Gergely sajnos a rajt előtt balesetet szenvedett, mert egy, a parkolóból kikanyarodó autós nagy sebességgel elütötte. Azonnal kórházba szállítottak, de szerencsére súlyosabb sérülés nélkül megúszta az esetet. A megmérettetést végül az olasz Mattia Negrente (Assali Stefen Makro) nyerte honfitársa Filippo Turconi (Bustese Olonia ASD) és a francia Maxime Decomble (U19 Academy La Pomme Marseille Provence) előtt. A magyar kerekesek remekül teljesítettek, végig aktívan mutatták magukat a mezőnyben, erről kérdeztük Dér Zsolt szövetségi kapitányt.

Abszolút elégedett vagyok a fiúk idei teljesítményével. Tavaly indult először a magyar ifjúsági válogatott a Giro di Primaverán, így már ismertük a pályát, tudtuk, hogy nagyon nehéz és gyors viadal lesz, valamint azt is, hogy a leszakadt kerekeseket szinte azonnal kiintik a versenyből.

A rajt előtt megtartottuk a szokásos és szükséges csapatmegbeszélést. Vázoltam néhány lehetséges forgatókönyvet, felállítottuk a saját stratégiánkat. Igyekeztem motiválni a srácokat, magabiztos és aktív versenyzésre buzdítottam őket, valamint próbáltam erősíteni az önbizalmukat.

Válogatottként az egyes kocsiszámot kaptuk, így nagyrészt premier plánból követhettem a történéseket. Az első öt kör sík volt és minden célon való áthaladás részhajrá is volt egyben. A sprinteknél a megbeszéltek szerint Tóth Márkó és Takács Zsombor próbált pontot szerezni. Ügyesek voltak a fiúk, az elsőn Márkó harmadik lett, Zsombor pedig megnyerte a harmadik és az ötödik hajrát, így az összesített sprintversenyben a második helyen végzett. Eközben a csapat többi tagja kiválóan segítette őket, elöl mozogtak a mezőnyben, jól tartották a pozíciót és remek felvezetéseket csináltak.

A sík részt hat hegyi kör követte, amelyeken elkezdődött az „eliminációs verseny”. A hegyi körözésben ugyancsak voltak hajrák, az elsőt Feldhoffer Bálint vitte el, a harmadik pedig Vas Barnabás lett. Ezután Takács Zsombor indult meg másodmagával, majd másfél kört egyedül tett meg, miközben egyszer második egyszer pedig első lett a hegyihajrán. Az így gyűjtött pontok a hegyi összetettben is a második helyet eredményezték számára, nyolc ponttal holtversenyben az olasz Filippo Turconival (Bustese Olonia ASD), aki a verseny véghajrájában másodikként zárt. A megmérettetés végén az egyik emelkedőn hárman szöktek el a főmezőnytől. Remekül összedolgozva a célig megtartották előnyüket és bő fél perccel haza is értek.

A mezőnnyel három versenyzőnk, Feldhoffer Bálint, Hancz Tamás és Vas Barnabás érkezett meg. Mindössze harmincnyolc kerekes jutott el a célig, 127-en nem tudták abszolválni a távot. A srácok teljesítménye abszolút biztató, elégedettek lehetünk. Aktívan versenyeztek, válogatotthoz méltó módon. Véleményem szerint picivel több rutinnal a végeredmény akár még szebb is lehetett volna, mert valóban erősek voltak a fiúk, de így is egy jó adag önbizalmat vihetnek haza és még nagyobb bizonyítási vággyal állhatnak rajthoz a következő versenyeken” – mondta el megkeresésünkre a szövetségi kapitány.

Eközben Szlovéniában is volt minek örülni, a helyi kupasorozat hajdosei fordulójának U13-as versenyét (12 kilométer) – a közel ötven fős mezőnyben – Szilasi Dániel (Superior Racing Team) nyerte. Egy korosztállyal fentebb U15-ben (16 kilométer) a fiúknál Tulok-Darida Simon (Szekszárdi Sportközpont) tizenötödik lett az ugyancsak népes létszámú rajtban, míg a lányoknál Mármarosi Alexa (Szekszárdi Sportközpont) az előkelő negyedik helyen ért célba.

EREDMÉNY

POKAL POLI 2023 eredmények

Forrás
Fotó: FS photo
'Fel a tetejéhez' gomb