Pálya

Kairóban gyűltek a pályakerékpáros pontok

Március 14. és 17. között Egyiptom, azon belül is Kairó adott otthont a pályakerékpáros Nemzetek Kupája második fordulójának. A magyar színeket két bringás képviselte: Drijver Bertold (Omnium), valamint Szalontay Sándor (Keirin, Sprint).

A kairói, 250 méteres fapálya legfőbb érdekessége, hogy félig nyitott, így különleges élményben részesülhettek a viadalon indulók.

A magyar érdekeltségeket tekintve elsőként Szalontay Sándor vágott neki a küzdelmeknek, aki a harmadik nap során Keirinben versenyzett, s végül az előkelő tizenkettedik helyet szerezte meg, amelyért 302 UCI világranglista pont járt. A számot a japán Shinji Nakano nyerte. A Nemzetek Kupája erősségét jól mutatja, hogy ötvenöten vágtak neki a Keirinnek, ahol az első kör nem sikerült túl jól Szalontaynak, ám reményfutamát megnyerte, majd a legjobb tizenkettőbe kerülésért harmadikként zárt a hatosában, így továbbjutott. Az A-döntőbe sajnos már nem sikerült beverekednie magát, míg a hetedik helyért zajló csatában utolsóként végzett, ami a remeknek mondható tizenkettedik helyet eredményezte.

Eközben Omniumban Drijver Bertold gurult fel a szibériai lucra, előfutamában hatodikként zárva sikerrel véve a kvalifikációt. A négy részből (Scratch 17., Tempo 18., Elimináció 20. és pontverseny 11.) álló olimpiai számot végül huszadikként zárta (144 UCI pont), bombaerős mezőnyben, hiszen a dobogóra a francia Thomas Boudat mellett az olasz Elia Viviani és a német Roger Kluge fért oda.

A záró napon Sprintben Szalontay a kétszáz méteres leborítást 10.036-os idővel huszonegyedikként abszolválta, majd a legjobb tizenhatba kerülésért mindössze egyetlen ezredmásodperccel győzte le holland ellenfelét, Tijmen van Loont. A folytatásban a japán Ota Kaiya már nagy falatnak bizonyult, így a magyar kiválóság a tizenötödik helyen végzett (232 UCI pont). Az első helyet a papírformának megfelelően a holland Harrie Lavreysen szerezte meg.

A pályakerékpáros Nemzetek Kupája következő fordulóját április 20. és 23. között a kanadai Miltonban rendezik.

EREDMÉNY

Forrás
Fotó: Pályakerékpár szakág
'Fel a tetejéhez' gomb