Országút
Kiemelt

Magyarországról rajtol a 2023-as ORLEN Nations Grand Prix

Az U23-as világkupa-viadal első két szakaszának ad otthont hazánk.

Március 4-én, a prágai Hotel Orea Pyramida dísztermében tartották a 2023-as ORLEN Nations Grand Prix hivatalos prezentációját, melynek keretén belül bejelentették, hogy az idei ötszakaszos verseny Lengyelország mellett Magyarországot és Szlovákiát is érinti.

Hasonlóan a hazai ifjúsági világkupához, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) az U23-as korosztály számára is kiírja a Nemzetek Kupáját, melynek egyik kiemelkedő ékköve az ORLEN Nations Grand Prix, amely idén május 24. és 28. között zajlik majd.

“A kerékpározás a világ egyik legszebb sportja, amely nem csak a győzelemről szól, hanem egyben a kemény edzések és a csapatmunka iskolája. Ezért vagyunk nagyon büszkék erre a viadalra, amely lehetőséget kínál a fiatalok számára. Igyekeztünk úgy kialakítani az útvonalat, hogy minden típusú bringás – sprinter, hegyimenő stb. – megtalálja abban a kihívást” – mondta el a sajtóeseményen, Czeslaw Lang főszervező.

Az eleddig többnyire kétnapos megmérettetés ebben az évben öt etapra bővül, bevonva a környező országokat, elsősorban azzal a céllal, hogy idővel a legnagyobb presztízzsel bíró U23-as szakaszverseny, a Tour de l’Avenír mögött a korosztály második számú kihívásává nője ki magát.

“Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk az U23-as Nations’ Cup-sorozatnak, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy fejlesztjük a versenyünket és Lengyelország mellett más közép-európai országokba is ellátogatunk. Az sem véletlen, hogy Prágában tartjuk ezt a sajtóeseményt, hiszen azon dolgozunk, hogy 2024-től Csehországot is bekapcsoljuk az útvonalba” – tette hozzá John Lelangue, a LANG TEAM általános igazgatója.

Hazánk elsősorban azáltal került képbe, hogy az ORLEN olajipari vállalat portfólió bővítést hajt végre, így Magyarországon és Szlovákiában is megnövekszik az érdekeltségeik száma.

“Mivel vállalatunk rohamléptekben terjeszkedik Szlovákiában, s immáron Magyarországon is, így ez a verseny remek lehetőséget kínál arra, hogy az ORLEN kitűnjön a kelet-európai sportolók támogatásában” – zárta a sajtótájékoztatót Anna Ziobron, az ORLEN Unipetrol marketing igazgatója.

Ahogyan fentebb már említésre került, a viadal első két szakaszának adhat otthont Magyarország: május 24-én Kaposvár és Balatonföldvár között tekereg majd a karaván, míg másnap Hatvanból indulva Bükkszentkereszten érnek célba a kerekesek. Természetesen a versenyen a magyar U23-as válogatott is rajthoz áll.

ORLEN Nations Grand Prix útvonala:

  1. szakasz, május 24., szerda: Kaposvár-Balatonföldvár (Magyarország), 136 km
  2. szakasz, május 25., csütörtök: Hatvan-Bükkszentkereszt (Magyarország), 154 km
  3. szakasz, május 26., péntek: Lőcse-Csorbató (Szlovákia), 130 km
  4. szakasz, május 27., szombat: Bukovina Resort-Nowy Sacz (Lengyelország), 128 km
  5. szakasz, május 28., vasárnap: Sanok-Hotel Arlamów (Lengyelország), 147 km

'Fel a tetejéhez' gomb