Országút
Kiemelt

Íme, a 2023-as Tour de Hongrie útvonala!

Nyugat-Magyarország tájain vágtat keresztül a szupersztárokkal teletűzdelt Tour de Hongrie mezőnye. Az idén már Pro Series besorolást kapott verseny nem csak a kerékpársport szerelmeseit, de szurkolók és nézők ezreit is a képernyő és – ami még fontosabb – az utak mellé csábítja. Ma kiderült, pontosan hová is…

Szentgotthárdi rajt, budapesti záróetap, 879 kilométer, 7554 méternyi szintemelkedés, három sprintszakasz és két új hegyi befutó vár a 44. Magyar Kerékpáros Körverseny mezőnyére 2023. májusában. A Tour de Hongrie útvonalát egy, az M4 Sport csatornáján élőben közvetített gálarendezvény keretei között mutatták be február 28-án a Budapest Music Centerben.

Az útvonal-bemutatón videón mutatkoztak be a Tour de Hongrie sztárjai: a verseny 2020-as győztese, a Jumbo-Visma magyar kerekese, Valter Attila; honfitársa, az Epronex kontinentális csapatának sprintere, Karl Ádám; illetve a 2022. év sztársprinterei, Fabio Jakobsen és Dylan Groenewegen. Kiemelték, hogy számukra a Tour de Hongrie tökéletes felkészülési lehetőséget biztosít a Tour de France-ra, és 2023-ban is biztosan itt lesznek. A regnáló magyar bajnok, Valter hozzátette: 2023-ban a verseny történetének legerősebb mezőnye gyűlhet össze a két hegyi etap, illetve a ProSeries besorolással járó kedvező UCI-pontozás miatt. Május tizedikén kilenc WorldTeam, kilenc ProTeam, három Continental Team és a magyar válogatott vághat neki a 44. Magyar Kerékpáros Körversenynek. A már bejelentett csapatok listája itt érhető el.

Révész Máriusz a délután egyik fő témájáról, a szintlépésről beszélt. A Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára felidézte, hogy nyolc évvel ezelőtt még gondolatban sem fogalmazódott meg a verseny, mely azóta a legrangosabb viadalok közé emelkedett. A kezdet nem volt egyszerű, ám a szintlépések sorozata szerencsére folyamatosan kísérte a rendezvényt, mely a Giro d’Italia nagy rajtjának évében hatalmasat ugrott előre, mezőnyében még az olasz háromhetesnél is jobb sprintereket tudott felvonultatni. A magyar kerékpársport emelkedése pedig folyamatos: 2023-ban az Epronex révén már magyar kontinentális csapattal is találkozhatunk a Tour de Hongrie-n.

A kerékpársport egyik legendás alakja, az 1987-ben Giro d’Italiát, Tour de France-ot és világbajnokságot is nyerő ír Stephen Roche, az esemény díszvendége is kifejtette véleményét az idei körversenyről. A klasszis elmondása szerint bár sok országban járt már megszámlálhatatlan körversenyen, Magyarországon a szurkolók lelkesedése és szenvedélye a sport iránt különösen mély nyomot hagyott benne. Kiemelte: bár nem az útvonal teszi elsősorban izgalmassá a versenyt, hanem a csapatok és a versenyzők, a 2023-as útvonal abban mindenképp kiemelendő, hogy a különböző típusú szakaszokon más-más bringásokkal ismerkedhetnek meg a szurkolók. Az új hősök pedig könnyen motiválhatják a fiatalabb nemzedéket is.

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára beszédében külön gratulált a magyar versenyzők utóbbi időben elért sikereihez, köztük Valter Attila friss negyedik helyéhez a Gran Camino többnaposán. „Akik rendszeresen sportolnak, tudják, hogy azonnal lehetetlen kiemelkedő eredményeket elérni” – tette hozzá Schmidt, aki kiemelte, hogy a Magyar Kerékpáros Körverseny is hosszú évek kitartó munkájának köszönhetően jutott olyan magasra, ahol most tart. Beszédét Albert Einstein idézetével zárta: „az élet olyan mint a biciklizés: ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod.”

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a közvetítések hátteréről osztott meg néhány információt az érdeklődőkkel. Kiemelte, hogy a Tour de Hongrie jóval több sporteseménynél: kulturális és turisztikai szempontból is fontos szerepet tölt be Magyarország életében. A közmédia ennek megfelelően ismét teljes hosszában, élőben közvetíti majd a Magyar Körverseny szakaszait, az utolsó etapra pedig helyszíni közvetítéssel is készül. „Reméljük, hogy a szintlépés a közvetítés színvonalában is látszik majd” – zárta mondandóját Papp.

A rendezvényen színpadra lépett a 44. Tour de Hongrie két magyar résztvevője, Filutás Viktor (HRE Mazowsze Serce Polski) és Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) is. A két magyar egyaránt lelkesedést fejezte ki az útvonal, és különösképp a budapesti szakasz iránt. Kusztor 2003-ban részt vett azon a Tour de Hongrie-n, mely áthaladt a Bárány utca emelkedőjén: elmondása szerint nem lehet alábecsülni a pécsi meredeket. Filutás kiemelte: a Budapest közelsége már a dobogókői etapon is rengeteg szurkolót vonzhat az utak mellé, Budapesten pedig a hangulat tovább fokozódhat.

A gálán szó esett a Tour de Hongrie általános iskolás gyerekeket és tanáraikat megcélzó programjáról a BringaSuliról is – a bringasuli.hu honlapon játékos, interaktív oktató videók és feladatok várják a gyerekeket és a tanáraikat. Ezzel a programmal járul hozzá a Tour de Hongrie a következő generáció közlekedésre neveléséhez, amelyet szakmai partnerként támogat az ORFK-OBB és a Magyar Közút is.

A helyszínen tiszteletüket tették a rajt- és célvárosok polgármesterei és delegációik, az esemény partnerei és szponzorai, illetve a média képviselői is.

A részletes útvonal:

2023sze10májEgész napvas14Kiemelt44. Tour de HongrieMagyar Kerékpáros KörversenyMagyarországSzakágOrszágútKategóriaUCI 2.Pro


'Fel a tetejéhez' gomb