Országút
Kiemelt

A világ egyik legjobb utánpótlás csapatában folytatja Takács Zsombor

A világ egyik legjobb utánpótlás csapatának számító, Cannibal-Victorious csapatban kap lehetőséget 2023-ban az országúti versenyzésre a cylo-cross junior Világ- és Európa-bajnokság kilencedik helyezettje, Takács Zsombor.

Az újbudai Superior Racing Team saját nevelésű versenyzője az elmúlt három évben szerzett országúti bajnoki címeivel, a 2023-as mountain-bike cross-country Európa-Bajnokságon U17-es korcsoportban elért bronzérmével és az idei téli szezonban mutatott kiváló cross eredményeivel (mely alapján a 15. helyen zárt a világranglistán!) hívta fel magára a figyelmet a nagy múltú, belga székhelyű klubnál.

A „Kannibálok” (akik a legendás Eddy Merckx beceneve után nevezték így el magukat), az egyik legerősebb WorldTour csapatnak, a Bahrain-Victoriousnak a hivatalos utánpótlás klubja, ahonnan a tehetséges fiatalok számára megfelelő teljesítmény esetén egyesen út vezethet az országúti kerékpársport első osztályába.

Zsombor az idei évben még csak „részmunkaidőben” lesz a belga csapatnál, hiszen továbbra is fontosak maradnak számára a terep szakágak nevelő egyesülete színeiben.

„Ez egy óriási lehetőség számomra és ha jól teljesítek, innen könnyen tovább léphetek a WorldTour világába. A csapat nagyon szimpatikus és profi, már találkoztam a vezetőséggel január elején, a belgiumi versenyhetem során. Az első edzőtáboruk most kezdődik Spanyolországban, ott még nem tartok velük, a hosszú cyclo-cross szezon után nekem most pihenőidőszak következik. Az idei évben fontos cél lesz számomra a cross-country Európa-Bajnokság, ahol szeretnék ismét a dobogón végezni! Így az országúti és a montis versenyeket mixelni fogom, majd a tél során újból a cross VB-re készülök. A Kannibál nagyon erős versenyprogrammal rendelkezik, a legnagyobb junior futamokra szinte mind kapnak meghívót, így bőven lesz alkalmam bizonyítani.

Rendkívüli megtiszteltetés, hogy egy ilyen szintű nemzetközi klubban próbálhatom ki magam országúton. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segített, hogy eljussak idáig. Elsődlegesen edzőmnek és példaképemnek Búr Zsoltnak, aki az erőnléti és technikai felkészülésemet is irányítja. Nem kevésbé a Superior klub vezetőjének Sós Sándornak, aki az anyagi hátteret teremtette elő eddigi versenyeztetésemhez. Ezen kívül Dr. Princzinger Péternek, a BalatonBike365 ügyvezetőjének, aki az idei szezonban hatalmas logisztikai segítséget nyújtott a nemzetközi versenyekre való kijutáshoz. Végül, de nem utolsó sorban klubtársam édesapjának, Szilasi Lászlónak, aki beajánlott a Cannibal csapathoz és közvetlen összeköttetés biztosított a WorldTour klub vezetőségével is. Igyekszem megfelelni az elvárosoknak és a nemzetközi országúti versenyeken is lerakni a névjegyem, idén előreláthatólag kb. 15-20 versenynappal.”  – értékelte a helyzetet Takács, a remekül sikerült hoogerheidei VB-t követően.

A csapat erősségét jól mutatja, hogy a tavalyi év után 6 versenyzőjük is ProKontinentális csapathoz szerződött, első éves U23-as versenyzőként. A klubvezető, Francis van Mechelen fia pedig bronzérmet szerzett az ausztráliai országúti világbajnokság junior mezőnyversenyén.

'Fel a tetejéhez' gomb